Spaarrente.nl > Blog > Zelf voor pensioen sparen – Hoe doe je dat?

Zelf voor pensioen sparen – Hoe doe je dat?

Door Amanda Bulthuis  | 28 oktober 2019  | Nog geen reacties

Iedere Nederlander krijgt na zijn of haar pensionering een AOW-uitkering van de overheid. Daarnaast heb je vaak nog inkomen uit het pensioen dat je hebt opgebouwd via je je werkgever. Biedt je werkgever echter geen pensioenregeling aan of heb je hiermee niet voldoende pensioen om later van rond te komen, dan kun je zelf nog sparen voor een aanvullend pensioen. 

Pensioen zelf sparen – Banksparen of lijfrente?

De meeste mensen die zelf sparen voor hun pensioen kiezen voor een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Je profiteert hiermee namelijk van een aantal belastingvoordelen. Zo telt het opgebouwde vermogen op deze rekeningen of verzekeringen niet mee voor het vermogen waarover je belasting betaalt. Daarnaast kun je elk jaar de ingelegde bedragen, onder voorwaarden, aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 bij de aangifte voor de inkomstenbelasting.

Banksparen

Kies je voor banksparen, dan sluit je een opbouwende bankspaarrekening af bij een bank. Hierop stort je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag. Je kunt ook in één keer een groot bedrag storten, dat heet een koopsom. Met dit bedrag kun je sparen en/of beleggen om zo een vermogen op te bouwen voor na je pensioen. Zodra het opgebouwde tegoed vrijkomt bij je pensionering, stort je het op een uitkerende bankspaarrekening waaruit je periodiek uitkeringen ontvangt.

Lijfrenteverzekering

Ook als je kiest voor een lijfrenteverzekering heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld maandelijks een premie te betalen of in één keer een groot bedrag te storten. Het verschil is echter dat je niet spaart bij een bank, maar via een lijfrentepolis een verzekeraar. Je bouwt met ingelegde geld een vermogen op doordat de verzekeraar je elk jaar een rentevergoeding geeft. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de beleggingsresultaten en de winst van de verzekeraar. Aan het einde van de looptijd, meestal bij je pensionering, komt er een opgebouwd bedrag vrij. Dit stort je in een uitkerende lijfrenteverzekering waaruit je ook weer periodiek een uitkering ontvangt.

Let op: Om te profiteren van de belastingvoordelen mag je op een bankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering nooit meer inleggen dan je jaar- of reserveringsruimte. De jaarruimte is het bedrag dat je het afgelopen jaar volgens de Belastingdienst te weinig aan pensioen hebt opgebouwd. De reserveringsruimte zijn je jaarruimtes over de afgelopen zeven jaar. Op de website van de Belastingdienst bereken je hoeveel jaar- of reserveringsruimte je hebt.

Zelf pensioensparen – Spaarrekening of deposito

Heb je geen jaar- of reserveringsruimte? Dan kun je alleen nog zelf sparen voor je pensioen op een reguliere spaarrekening of een deposito. Over het geld op een spaarrekening of deposito betaal je wel belasting als hiermee je totale vermogen uitkomt boven de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing.

Kun je het geld dat je opzij zet voor je pensioen zeker een paar jaar missen, dan is een deposito misschien een goede optie voor jou. Je zet het geld vast gedurende de afgesproken looptijd en in ruil hiervoor geeft de bank je een hogere rente dan op een spaarrekening.

Tip! In de renteoverzichten van Spaarrente.nl vind je gemakkelijk de hoogste rente voor spaarrekeningen en deposito’s. Loop geen rente-inkomsten mis en start direct met vergelijken.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over zelf pensioen opbouwen
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken