Spaarrente.nl > Blog > Is een zakelijke rekening verplicht?

Is een zakelijke rekening verplicht?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 22 januari 2014  | Nog geen reacties

Een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht als je ondernemer bent. Ook voor de Belastingdienst is het niet verplicht om als ondernemer een zakelijke rekening te hebben. Maar soms stelt de bank je verplicht een zakelijke rekening te openen als je zakelijke transacties wilt verrichten. 

Ook zakelijk sparen? Loop geen rente-inkomsten mis en kijk direct welke bank de hoogste rente biedt. Zakelijke sparen vergelijken >>

Zzp zakelijke rekening verplicht?

Ook voor zzp’ers geldt geen wettelijke verplichting om een zakelijke rekening te openen. Banken tolereren de zakelijke transacties vaak wat langer bij zzp’ers, omdat het zakelijke geldverkeer vaak wat kleinschaliger is. Toch verbiedt de bank ook voor zzp’ers eigenlijk het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden.

Zakelijke rekening verplicht – voordelen en nadelen

Zakelijke bankrekeningen bieden veel voordelen ten opzichte van particuliere rekeningen. Als ondernemer bepaal je namelijk welke transactievormen je mogelijk wilt maken, zoals pinbetalingen, en iDeal-overschrijvingen. Bij de bank leg je je wensen voor, waarna de bank met je meekijkt welke mogelijkheden voor jou interessant zijn.

Daarnaast oogt het voor je klanten professioneel als je een zakelijke spaarrekening hebt op naam van het bedrijf. Ook voor de boekhouding en de belastingaangifte is het een stuk handiger als je een aparte zakelijke rekening hebt, omdat je dan alle transacties in één oogopslag bij elkaar hebt. Zeker als je de Belastingdienst of je boekhouder inzicht moet geven in je transactieverkeer, is het prettiger als je privégeld apart staat van het zakelijk vermogen.

Het belangrijkste nadeel van de zakelijke rekening zit in de kosten. Niet alleen betaal je meer vaste kosten dan voor een privérekening, ook betaal je transactiekosten die je met een privérekening niet hebt.

Is een zakelijke rekening verplicht voor spaargeld?

Banken maken doorgaans ook onderscheid tussen zakelijke spaarrekeningen en privéspaarrekeningen. De belangrijkste reden hiervoor is dat ondernemers geld meestal minder lang op de rekening laten staan dan particulieren, waardoor de bank het geld minder goed uit kan zetten in beleggingen en investeringen op de kapitaalmarkt. De rente op zakelijke spaarrekeningen ligt daarom lager dan de rente op privérekeningen. Als je als ondernemer spaart met geld van je bedrijf, moet je kiezen voor de zakelijke variant.

Dit onderscheid geldt niet altijd voor deposito’s. Van deposito’s mag je namelijk geen geld opnemen, of je nu een zakelijk of particulier spaarder bent. Toch maken veel banken ook hier een onderscheid tussen zakelijke en particuliere deposito’s.

Tip Zakelijk sparen tegen de hoogste rente? Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de rente op de zakelijke spaarrekening en vind je de hoogste rente voor zakelijk spaardeposito met de looptijd van jouw keuze.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over zakelijke bank
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken