Spaarrente.nl > Blog > Kosten wereldreis

Kosten wereldreis

Door Redactie Spaarrente.nl  | 27 december 2022  | Nog geen reacties

Droom je al jaren van een wereldreis? Om deze droom werkelijkheid te laten worden heb je vaak een flink geldbedrag nodig. Hoeveel een wereldreis precies kost hangt af van veel factoren, zoals je persoonlijke wensen. Ga je bijvoorbeeld kamperen of verblijf je liever in hotels? Een exact bedrag is daarom niet te noemen. Om je toch een indicatie te geven, lees je in dit artikel met welke kosten je allemaal rekening moet houden.

Hoeveel geld heb je nodig voor een wereldreis - Indicatie

Sparen voor je wereldreis? Kies voor de spaarrekening met de hoogste spaarrente. Zo heb je het benodigde geld het snelst bij elkaar. Spaarrente vergelijken >>

Voor een wereldreis heb je gemiddeld 750 tot 2.000 euro per maand nodig. Hierbij geldt dat Azië een vrij goedkoop werelddeel is om te reizen, maar als je naar Noord- of Zuid- Amerika of naar Oceanië gaat, kom je aan de hoge kant van deze gemiddelden uit.

Let op: Vliegtickets en kosten voor vaste lasten die thuis doorlopen zijn niet in deze indicatie meegeteld.

Kosten wereldreis - Waar moet je rekening mee houden?

Alle kosten die komen kijken bij een wereldreis zijn te verdelen in drie soorten:

  • Kosten die je maakt voor vertrek
  • Kosten die je tijdens je reis maakt
  • Kosten die thuis doorlopen tijdens je reis

Kosten wereldreis voor vertrek

Voor je daadwerkelijk vertrekt, maak je al een aantal kosten voor je wereldreis. Denk aan:

  • Kosten voor vlieg- en/of treintickets
  • Premie voor je reisverzekering – De premies voor deze verzekeringen lopen flink uiteen. Het loont dus zeker om van te voren een vergelijking te maken, zodat je een goede en goedkope reisverzekering vindt.
  • Kosten voor visa – Het goedkoopste is om de visa voor de eerste landen waar je naartoe gaat thuis aan te vragen. Voor de landen die je later bezoekt, is het vaak goedkoper om het visum aan te vragen in een naburig land. 
  • Kosten voor vaccinaties – De benodigde inentingen voor je reis kun je halen bij de GGD of organisaties zoals Meditel en Thuisvaccinaties.nl. Vergelijk vooraf de kosten, want deze verschillen per organisatie.
  • Kosten voor je reisuitrusting – Heb je nog ruim de tijd, wacht dan tot het uitverkoop is bij kampeerwinkels. Je bespaart dan flink op deze kostenpost.

Kosten tijdens de wereldreis

Tijdens je wereldreis maak je natuurlijk ook kosten. Bijvoorbeeld voor:

  • Vervoer
  • Contact met het thuisfront
  • Overnachtingen
  • Eten + drinken
  • Excursies
  • Uitgaan

Hoeveel dit je kost, heb je zelf in de hand. Ga je bijvoorbeeld couch surfen, dan slaap je bij mensen thuis op de bank en heb je nauwelijks kosten voor overnachtingen. Maar wil je slapen in luxe hotels, dan ben je natuurlijk meer geld kwijt.

Kosten die thuis doorlopend tijdens je reis

Als je tijdens je wereldreis je woning in Nederland aanhoudt, lopen je vaste lasten n gewoon door. Je betaalt dan nog steeds huur of hypotheek. Maar ook je kosten voor gas-, water- en licht lopen door, net als je (gemeentelijke) belastingen en dergelijke.

Ook is het verstandig om in Nederland een zaakwaarnemer te benoemen die zolang jij op reis bent je financiële zaken regelt. Dit moet je via de notaris doen en kost ongeveer 100 euro.

Tip! Verhuur je huis tijdens je wereldreis. Zo bespaar je flink op de vaste lasten die thuis doorlopen.

Sparen voor een wereldreis?

Nadat je voor jezelf op basis van de bovengenoemde kostenposten hebt bepaald hoeveel geld je nodig hebt voor je wereldreis, kun je ook bepalen hoe je hiervoor gaat sparen. De meeste mensen kiezen voor een spaarrekening en laten bijvoorbeeld elke maand automatisch een bedrag overmaken van hun betaalrekening.

Heb je al een groter bedrag bij elkaar? Dan kun je het ook op een spaardeposito zetten. Je krijgt dan een hogere rente, maar je mag het geld niet tussentijds opnemen. Dit lijkt een nadeel, maar kan juist ook een stok achter de deur zijn. Ga je bijvoorbeeld pas over een (paar) jaar je wereldreis maken, dan weet je met een deposito zeker dat je niet in de verleiding komt het geld in de tussentijd voor iets anders te gebruiken.

Tip! Sparen voor je wereldreis gaat natuurlijk het snelst als je een hoge rente krijgt. In de renteoverzichten op Spaarrente.nl vind je eenvoudig de hoogste spaarrente voor het spaarproduct dat past bij jouw wensen:

Werken tijdens je wereldreis?

Kun je niet het volledige bedrag sparen voor je wereldreis of wil je niet zo lang wachten? Dan kun je een deel van je reis bekostigen door te gaan werken. Op internet vind je diverse websites met mogelijkheden om in het buitenland te werken. Controleer wel even bij je Nederlandse zorgverzekeraar of dit invloed heeft op je verzekering. Bij langdurig werken in het buitenland ben je soms verplicht ter plekke een verzekering af te sluiten.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over sparen voor een doel
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl

Gerelateerde itemsSparen voor vakantie

Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken