Spaarrente.nl > Blog > Wat is IBAN en wat betekent dit voor mij?

Wat is IBAN en wat betekent dit voor mij?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 26 juni 2015  | Nog geen reacties

Sinds augustus 2014 geldt in Europa in plaats van een regulier rekeningnummer alleen nog je IBAN rekeningnummer om overboekingen mee te regelen. Toch blijft het IBAN rekeningnummer voor velen een onduidelijk begrip. Wat is een IBAN code en wat betekent IBAN voor mij en mijn bankzaken?

IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN wil dus simpelweg zeggen dat iedereen een internationaal bankrekeningnummer krijgt. Vanaf 1 februari gaat Europa namelijk over op één Europese betaalmarkt met bijna alle Europese landen, de zogenoemde SEPA-landen. In het kader hiernaast zie je om welke landen het gaat. Deze Europese betaalmarkt houdt in dat alle deelnemende landen gebruik gaan maken van Europese betaalproducten, zoals IBAN-overschrijvingsformulieren en IBAN-acceptgiro’s.

Wat is IBAN-nummer en hoe ziet deze eruit?

Een IBAN-nummer ziet er in elk Europees land hetzelfde uit. De opbouw van het nummer bestaat namelijk uit een aantal vaste onderdelen.

In Nederland begint elk IBAN-nummer met NL, omdat het eerste onderdeel altijd de landcode is. Daarna volgt een tweecijferig controlegetal, dat berekend wordt op basis van de andere gegevens uit de IBAN-code. Na het controlegetal volgt de bankcode, bestaande uit vier letter. Dit is bijvoorbeeld RABO of ABNA. Na de bankcode staat soms een opvul-nul, als je rekeningnummer korting is dan bij andere Europese banken. Ten slotte staat er een reeks cijfers dat je herkent als je oorspronkelijke rekeningnummer.

Wat betekent IBAN voor mij?

In feite verandert er weinig voor jou als consument. Je krijgt alleen een langer rekeningnummer en je moet langere rekeningnummers gebruiken als je geld overboekt naar een ander rekeningnummer. Op je bankpas staat als het goed is al een IBAN-nummer en overschrijvingsformulieren hebben een langere ruimte voor een rekeningnummer. Ook op de internetbankieren-omgeving van je bank is al ruimte voor IBAN-nummers. Je bank zet het adresboek met rekeningnummers automatisch om naar IBAN-rekeningnummers.

Zelf hoef je dus eigenlijk niets te doen.

Geldt IBAN ook voor de spaarrekening?

Elke bankrekening gaat over op IBAN, dus ook je spaarrekening. Ook hiervoor hoef je niets te doen.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over betaalrekening
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken