Spaarrente.nl > Blog > Wat is een 13e maand?

Wat is een 13e maand?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 18 januari 2018  | (7 reacties)

Naast je loon en vakantiegeld ontvang je soms een dertiende maand van je werkgever. Dit is een extraatje bovenop je loon in de dure decembermaand. Je krijgt in feite een extra maand loon, vandaar de naam 13e maand.

13e maand storten? Zorg dat je geen rente-inkomsten misloopt en kies voor de spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken >>

Wat is de dertiende maand?

De dertiende maand is een extra maand loon aan het einde van het jaar. Meestal keert je werkgever bruto net zoveel uit als bij het gewone maandloon, maar netto houd je een ander bedrag dan bij je normale loon.

Allereerst werkt de belasting anders voor de 13e maand. De werkgever gebruikt hiervoor een speciale tabel voor bijzondere beloningen. Deze tabel kan een andere uitkomst hebben dan die voor de belasting op je maandelijkse loon. Hoe deze belasting precies werkt, lees je in het artikel '13e maand belasting'.  

Daarnaast valt de dertiende maand buiten de pensioenregeling van de werkgever. Je draagt dus geen premie af voor de pensioenregeling. Hierdoor blijft er onder een streep ook een ander bedrag over bij je 13e maand.

Wil je precies weten op welke manier de dertiende maand wordt samengesteld en op welk nettobedrag je kunt rekenen, dan kun je dit het beste aan je werkgever vragen of aan de persoon die verantwoordelijk is voor de salarisadministratie. Elke organisatie richt de dertiende maand namelijk zelf in.

Niet iedereen krijgt een 13e maand

In plaats van een dertiende maand bieden sommige werkgevers een eindejaarsuitkering of eindejaarsbonus aan. Je krijgt dan bijvoorbeeld een bepaald percentage van je jaarloon. Elke werkgever mag deze regeling vrij invullen, dus een hoger of lager percentage komt ook voor. De dertiende maand en de eindejaarsuitkering liggen voor alle werknemers vast en hangen af van je loon. Of je een vast of tijdelijk contract hebt, mag hierbij wettelijk geen verschil maken.

Sommige bedrijven werken met een prestatiebonus. De hoogte hiervan baseert je werkgever, zoals de naam al zegt, op je prestaties van het afgelopen jaar. Ten slotte werkt een aantal bedrijven met winstdeling, waarbij (een deel van) de winst wordt verdeeld over alle werknemers. Hoe deze verdeling precies werkt, bepaalt elke werkgever zelf. Hij kan zelfs bepaalde werknemers uitsluiten van de winstdeling als de prestaties onder de maat liggen.

Dertiende maand bij nieuwe baan of ontslag

Treed je in de loop van het jaar in dienst van een werkgever? Dan keert hij in de meeste gevallen een deel van de dertiende maand uit, afhankelijk van het aantal maanden dat je in dienst bent geweest. Hetzelfde geldt voor werknemers die gedurende een jaar het bedrijf verlaten. Vaak krijgen zij een deel van de dertiende maand alsnog bij de laatste maand loon of in december van dat jaar. Maar een werkgever is niet verplicht om dit te doen. In je contract of in de cao staat hoe dit werkt.

13e maand altijd positief?

Een 13e maand lijkt op het eerste gezicht een mooi cadeautje. Werkgevers sieren de arbeidsvoorwaarden in een vacature dan ook graag op met een dertiende maand. En meestal kun je er ook vanuit gaan dat het om een extraatje gaat.

Maar het komt ook voor dat werkgevers de dertiende maand compenseren met een lager maandloon. Zo heb je inclusief je dertiende maand eigenlijk hetzelfde salaris als bij een werkgever zonder deze regeling. Richt je in de vacatures dus niet zozeer op de dertiende maand, maar meer op het jaarloon inclusief de extra’s.

Wat doe je met de 13e maand?

Je kunt je 13e maand natuurlijk gebruiken om de dure decembermand goed door te komen, je vakantie te betalen, een weekendje weg te gaan of voor een dure aankoop. Maar je kunt er ook voor kiezen om te sparen. Naast sparen kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om schulden af te lossen. De rentepercentages voor leningen liggen namelijk een stuk hoger dan voor sparen, dus eigenlijk levert het geld meer op als je je schuld (deels) aflost dan wanneer je het spaart.

Tip! Kies je ervoor met je 13e maand te gaan sparen? Haal dan het maximale uit je spaargeld door te kiezen voor de rekening of het deposito met de hoogste rente:

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over 13e maand
Reacties
nijholt 14 december 2015Ik heb een parttime baan met daarbij een aanvullende bijstandsuitkering.Salaris per 4 wkn 500 euro.De gemeente rekend dit bedrag om naar jaarsalaris dus 13x500=6500
6500:12=541,66!dit bedrag word dus maandelijks ingehouden op de uitkering
In december krijg ik mijn 13e Maand,deze is dan toch al verrekend bij de gemeente met die 41,66 die extra elke mnd wordt ingehouden!de gemeente wil deze 13e mnd namelijk nog een extra keer korten!
Mvg monique nijholt
soe 16 maart 2016Is het niet standaard dat je bij deurwaarderskantoren een 13de maand heb! Als je 168uren werkt dit is 21 dagen en dus 4 weken en 1 werkdag. Hoe weet je dan of je wel of geen 13de maand krijgt. Ik kom op 13 maanden maar de werkgever zegt je wordt per maand betaald!! Ik geloof dat ik op 13mnd salaris zit. Heb ik gelijk. Hoe moet je dit uitrekenen. Eens kijken of ik gelijk heb.
Charella 21 juli 2016Krijg je 13e maand alleen als je om de 4 weken krijg uitbetaald?
Nathalie 10 december 2016Wanneer wordt 13 de maand uitbetaald is dat dec of januari ?
Redactie Spaarrente.nl 19 december 2016Dit is afhankelijk van de afspraken met je werkgever. Meestal wordt de 13e maand tegelijk met het loon in december overgemaakt.
Joyce 01 september 2017Als je parttime in een kapsalon werkt wel vadte contrract uren heb je dan wel recht op een 13e maand of eindejaarsbonus?
Mvg joyce
Marra 05 december 2017En als je een nul uren contract heb.plus je krijg per week uitbetaald kan je ook dan in aanmerking komen met de 13de maand?
Ben wel benieuwd er naar.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken