Spaarrente.nl > Blog > Wat te doen met een ontslagvergoeding?

Wat te doen met een ontslagvergoeding?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 06 januari 2023  | (1 reactie)

Als je ontslagen wordt, krijg je meestal een vergoeding mee. Tot 2014 kon je werkgever de ontslagvergoeding, ook wel gouden handdruk genoemd, belastingvrij storten in een bankspaarrekening of in een stamrecht BV. Deze fiscale vrijstelling heeft de fiscus per 1 januari 2014 afgeschaft. De vraag is dus wat je nu nog kunt doen met je ontslagvergoeding.

Wat doen met gouden handdruk na 2014?

Vanaf 2014 ben je verplicht de ontslagvergoeding op je bankrekening uit te laten keren. Op de vergoeding houdt de Belastingdienst direct loonheffing in. Hoeveel belasting je werkgever verrekent, hangt af van de belastingschijf waarin je inkomen valt. Voor de meeste mensen is dit de 36,93 procent schijf. Maar als je een hoog inkomen hebt of een erg hoge gouden handdruk ontvangt, valt deze waarschijnlijk in de hoogste belastingschijf van 49,5 procent. Het bedrag dat je op je bankrekening ontvangt, is je netto-ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding sparen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle spaarrekeningen en open direct de spaarrekening met de hoogste spaarrente. 
Spaarrente vergelijken >>

Wat toen met de ontslagvergoeding na ontvangst?

Als de ontslagvergoeding op je bankrekening staat, bepaal je natuurlijk zelf wat je ermee doet. Het meest voor de hand ligt dat je je ontslagvergoeding gebruikt om de periode tot je nieuwe baan financieel te overbruggen. Maar als dat niet nodig is, heb met je ontslagvergoeding verschillende mogelijkheden:

  • Sparen
  • Beleggen
  • Hypotheek of schulden aflossen
  • Gebruiken als aanvulling op je pensioen
  • Gewoon uitgeven

Sparen of beleggen

Je kunt je gouden handdruk op een spaarrekening of deposito storten. Dit is natuurlijk fijn als je het geld niet direct nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat je over het bedrag vermogensrendementsheffing betaalt.

Dit geldt ook als je de ontslagvergoeding belegt. Het verschil is echter dat je hiermee een hoger rendement kunt behalen dan met sparen. Maar je loopt ook het risico om je geld te verliezen als je beleggingen tegenvallen.

Tip! Stort (een deel van) je ontslagvergoeding op een groene spaarrekening of een groen deposito. Je mag hierop tot een maximum saldo belastingvrij sparen. Daarnaast krijg je hiervoor een heffingskorting in box 1. Groen sparen vergelijken>>

Hypotheek of schulden aflossen

Steeds meer Nederlanders lossen extra af op hun hypotheek. Zeker als je huis de laatste jaren in waarde daalde en je hypotheekschuld daardoor hoger is dan de woningwaarde, is dit verstandig om te doen. Daarnaast gaan je maandlasten voor de hypotheek omlaag als je extra aflost. Kijk wel goed naar de voorwaarden die je bank hanteert. Bij sommige banken mag je namelijk maximaal 10 tot 20 procent van je hypotheeksom extra aflossen in een jaar.

Heb je nog andere schulden? Dan is het verstandiger die eerst af te lossen. De rentetarieven voor consumptieve leningen, zoals doorlopend kredieten of een schuld bij een postorderbedrijf, zijn veel hoger dan die voor hypotheken. Je besparing is dan het grootst als je eerst die leningen aflost.

Aanvulling op je pensioen

Je kunt met je ontslagvergoeding ook een extraatje opbouwen voor na je pensioen. Je kunt hiervoor (een deel) op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering storten. Dit kan alleen als je een pensioengat hebt. In het artikel ‘Wat is een pensioengat’ lees je wanneer dit het geval is.

Uitgeven

Tot slot kun je je ontslagvergoeding natuurlijk ook gebruiken om eindelijk die droomreis te boeken of een nieuwe auto te kopen. Doe dit echter alleen als je al uitzicht hebt op een nieuwe baan en je zeker weet dat je je ontslagvergoeding niet nodig hebt om in de tussentijd van rond te komen. Je wilt immers niet dat je je gouden handdruk al op hebt gemaakt en dat je ineens je hypotheek niet meer kunt betalen, omdat je nog steeds geen nieuwe baan hebt gevonden.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over sparen voor later
Reacties
Bert 15 januari 2022Fijn is dat de ontslagvergoeding is aangepast en dat je na 43 jaar werken ploegendienst hiervan ongeveer 25000 netto overhoudt en een jaar daarvoor wellicht richting het dubbele was tevens kan de werkgever deze vergoeding weer via belasting weer terug krijgen ! goed geregeld hè in Nederland fijn hoor !!
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken