Spaarrente.nl > Blog > Voorlopig nog geen negatieve rente voor Nederlandse spaarder

Voorlopig nog geen negatieve rente voor Nederlandse spaarder

Door Redactie Spaarrente.nl  | 13 november 2014  | (3 reacties)

De Duitse Skatbank voerde vorige week een negatieve spaarrente van -0,25 procent in voor saldo’s boven de 500.000 euro. Diverse media berichtten toen dat negatieve spaarrentes de norm worden. “Toch is er voor de gewone Nederlandse spaarder nog geen reden om te vrezen dat ze voor hun spaargeld moeten gaan betalen”, zegt Amanda Bulthuis van  de vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Zowel de drie grootbanken ABN, ING en Rabobank als Knab en Nationale Nederlanden achten negatieve spaarrentes op korte termijn niet reëel”.

Negatieve rente alleen voor grote spaarder

Voor grote spaarsaldo’s van bijvoorbeeld een miljoen of meer is een negatieve rente niet ondenkbaar. Op dit moment vergoeden veel banken boven dit saldo al geen rente meer. “Dit doen banken omdat spaarders met een groot saldo hun geld vaak maar kort op de spaarrekening laten staan”, verklaart Bulthuis. “Dit zijn bijvoorbeeld beleggers en investeerders die hun geld op een spaarrekening zetten, totdat ze er een andere investering voor hebben gevonden.” Dit is voor veel banken dan ook geen nieuw beleid.

Gemiddelde spaarder hoeft niet te vrezen

Zulke hoge saldo’s zijn voor de meeste huishoudens echter niet aan de orde. Een gemiddeld huishouden heeft in Nederland ongeveer 30.000 euro spaargeld. De banken die Spaarrente.nl benaderde gaven dan ook allemaal aan dat ze een negatieve spaarrente in Nederland niet uitsluiten, maar dat particuliere spaarders hier voorlopig nog niet voor hoeven te vrezen.

Marcel Kalse, medeoprichter, van Knab durft geen ‘nee’ te antwoorden op de vraag of we in Nederland ook negatieve spaarrentes krijgen. “Een paar jaar geleden zou ook niemand geloven dat je bij veel banken nu nog maar één procent rente op je spaargeld krijgt. In theorie is alles mogelijk. Al verwacht ik niet dat Nederlandse spaarders op korte termijn worden geconfronteerd met een negatieve rente. Wat dat betreft hoeft de gemiddelde spaarder zich denk ik geen zorgen te maken.”

Een woordvoerder van Rabobank valt hem bij: “De kans dat de Nederlandse particuliere spaartarieven voor de meest voorkomende spaarbedragennegatief worden, achten wij verwaarloosbaar.”

ABN AMRO voegt hier nog aan toe dat het spaargeld voor de bank van belang is voor funding van kredietverlening, zoals hypotheken en leningen, waardoor ze niet verwacht dat banken klanten geld zullen vragen om te mogen sparen.

Slimme spaarder kan nog steeds geld verdienen!

Feit blijft wel dat de spaarrentes nog steeds dalen, waardoor de reguliere spaarrekening bij veel banken voor klanten steeds minder interessant wordt. Toch loont het nog steeds om te shoppen met je spaargeld, zegt Bulthuis. Het verschil tussen de laagste en de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening bedraagt op dit moment 1,25 procent. Op een saldo van 10.000 euro kun je dus nog steeds 125 euro op jaarbasis verdienen door te switchen.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over verwachting spaarrente
Reacties
B.Mertens 19 december 2014Welke banken geven de hoogste vaste rente voor een jaar ?
Redactie Spaarrente 22 december 2014Op dit moment geven Knab en BigBank de hoogste rente voor een deposito van 1 jaar. Zij geven beide 1,85% rente.
Dirk 04 januari 2015Dat zijn idd de hoogste rentes voor deposito''s.
Wel twee nadelen:
1. Voor een deposito bij knab meot je minimaal het plus betaalpakket van €5,- per maand afnemen.
2. Bigbank valt niet onder het Nederlandse garantiestelsel.
De twee volgende, met slechts 0,05% rente minder, zijn volgens mij voor de meeste mensen dus veel interessanter, tenzij je toch al klant bent bij knab.
Dit zijn dan dus Leaseplan bank en Nibc.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken