Voordelen fiscaal partnerschap en de nadelen
Door Redactie Spaarrente.nl
| 10 oktober 2014
| (
10 reacties)
Trouw je of ga je een geregistreerd partnerschap aan, dan ben je automatisch fiscaal partners. Maar dat geldt niet als je samenwoont zonder dat je trouwt. Met een samenlevingscontract zorg je ervoor dat jullie alsnog fiscaal partners worden. Veel stellen twijfelen over deze stap, omdat zij niet goed weten of dit voordelig uitpakt. Welke voordelen en nadelen levert fiscaal partnerschap op?
Let op: Tot 2013 was je als fiscaal partner altijd toeslagpartner, maar als toeslagpartner niet automatisch fiscaal partner. Maar door aangepaste regels gelden nu dezelfde voorwaarden voor toeslagpartners en fiscaal partners. Twee uitzonderingen: als je niet samenwoont, ben je geen toeslagpartner voor de huurtoeslag. En als een van jullie in het buitenland woont, doe je niet samen de inkomstenbelasting.
Wanneer fiscaal partners?
Je bent automatisch fiscaal partners als je samenwoont, meerderjarig bent en:
- Getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt
- Een notarieel samenlevingscontract hebt
- Samen een kind hebt
- Een van jullie een kind heeft en hij of zij woont op hetzelfde adres of de ander heeft dit kind erkend
- Je als pensioenpartners bent aangemeld
- Je samen eigenaar van een woning bent
- Jullie het voorgaande jaar ook fiscaal partners waren
Fiscaal partnerschap voordelen – Belasting betalen
Als fiscaal partners doe je samen de belastingaangifte, waardoor je bepaalde aftrekposten, inkomsten en het vermogen onderling mag verdelen. In box 1 kun je denken aan de hypotheekrenteaftrek en de kosten voor een gehandicapt kind. Geeft de partner met het hoogste inkomen deze aftrekposten op, dan trek je de kosten tegen het hoogste tarief dat op jullie van toepassing is af. Zo krijg je meer geld terug.
Tip! Je mag zelf kiezen of en hoe je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdeelt. Zo kun je dus de meest voordelige manier kiezen. Een adviseur helpt je graag met het bekijken van je mogelijkheden. Ook kun je de aangifte op verschillende manieren invullen, met telkens een andere verdeling. De meest voordelige verdeling stuur als definitieve aangifte op.
In box 3 draag je bijvoorbeeld aftrekbare schulden en de heffingsvrije grens aan elkaar over om zo min mogelijk belasting te betalen. Stel dat partner A geen vermogen heeft, maar wel een studieschuld van 20.000 euro. Partner B heeft geen schulden maar wel een vermogen van 50.000 euro. Na aftrek van de schuld en de heffingsvrije grens van de andere partner, blijft er geen belastbaar vermogen over voor de partner met vermogen.
Voordeel fiscaal partnerschap met schenken en erven
Over schenkingen boven de jaarlijkse vrijstelling betaal je als ontvanger schenkbelasting, tenzij je elkaars fiscaal partner bent. Je kunt dus bijvoorbeeld de schulden van de ander afbetalen zonder dat dit fiscale gevolgen heeft.
Daarnaast ziet de Belastingdienst je als partners voor de erfbelasting als je een samenlevingscontract met wederzijdse zorgverplichting hebt opgesteld. Stel je dus een samenlevingscontract op voor het fiscale partnerschap, dan kun je deze wederzijdse zorgverplichting hierin opnemen. Je hebt dan recht op een hogere vrijstelling voor de erfbelasting. Bovendien sta je als partner vooraan in de rij bij de verdeling van de erfenis, terwijl je anders zonder testament niets zou erven.
Let op: Onder de nalatenschap valt niet alleen het vermogen, maar ook schulden. Zorg dus dat je goed weet wat je kunt verwachten, zodat je eventueel de erfenis kunt verwerpen.
Nadelen fiscaal partnerschap
Voor veel regelingen, zoals toeslagen, telt de Belastingdienst het inkomen van jou en je partner bij elkaar op. Zo krijg je met een hoger totaalinkomen te maken, waardoor je minder toeslagen ontvangt.
Ook voor een aantal aftrekposten pakt het fiscaal partnerschap negatief uit. Doneer je bijvoorbeeld periodiek aan een goed doel, dan mag je deze donaties aftrekken van de belasting als je minimaal 1 procent van je inkomen doneert. Zowel je eigen inkomen als dat van je partner telt mee in deze berekening, dus de grens ligt hoger als je een fiscaal partner hebt.
Een derde nadeel komt om de hoek kijken als je allebei nog een koopwoning hebt. Wonen jullie inmiddels samen, maar lukt het niet om het leegstaande huis te verkopen? Je hebt als fiscaal partners slechts eenmaal recht op hypotheekrenteaftrek. Je recht op hypotheekrenteaftrek voor het tweede huis vervalt dus op het moment dat je een fiscaal partnerschap aangaat.
ReactiesYvonne 28 oktober 2015Als je bij scheiding allebei overwaarde hebt boven de vrijstelling op het gezamenlijke huis, is er voordeel als je heel het jaar fiscale partners bent of juist niet?
Jos van Gend 14 maart 2016Ik woon samen met een partner, we hebben een notarieel samenlevingscontract.
We hebben alles financieel gescheiden, ik heb een eigen woning, mijn partner heeft een huurhuis. Ben ingeschreven op het zelfde adres als mijn partner.
Zij heeft geen aftrekposten, ik wel, hypotheek. Moet ik bij het invullen van de belastingpapieren opgeven dat we financieel partner zijn, of kunnen we dat ook weigeren
Redactie Spaarrente.nl 15 maart 2016@Jos, jij en je partner zijn voor de Belastingdienst financieel partners. Dit omdat jullie samenwonen en een geregistreerd partnerschap hebben. Je moet dit dus wel opgeven bij de aangifte. Je kunt wel kiezen bij wie van jullie je de hypotheekrente in aftrek neemt. Je partner en jij moeten immers allebei een aangifteformulier invullen.
Ty 26 maart 2016Ik moet aangifte doen voor een stel met een samenlevingscontract en huis op beide namen. Inmiddels zijn ze uit elkaar en probleem: geen contact meer.
Hij heeft gevraagd of ik de aangifte wil doen voor hem alleen, maar hoe gaat dat met bv de rente aftrek ? Ik neem aan dat zij ook aangifte doet en aanspraak wil maken op die aftrek in de aangifte, gewoon 50/50 ?
Fabienne 29 maart 2016Mijn partner en ik wonen samen en we zijn geregistreerd partners. Ik heb een studieschuld, aftrekbaar.
Mijn man heeft ook aftrekpost op zijn hypotheek.
Het blijkt nu dat ik geld terug krijg, en mijn man net zo veel terug moet betalen. Is dat zo dat belasting van mijn geld aftrekken omdat we geregistreerd partners zijn?
Claudia 04 april 2016Mijn partner en ik wonen samen, maar het huis staat op zijn naam en zijn ex ex woont lang niet meer in het huis. nu zijn wij fiscale partner voor het jaar 2015. Nu denken we dat dit nadeligheid geeft over zijn hypotheek aftrek. klopt dit?
Marcel 04 april 2016Sinds de zomer 2015 woon ik samen met mijn vriendin. Wij zijn daarom deels fiscaal partner, maar ook ben ik sinds het samenwonen haar toeslagpartner en krijgt zij dus geen zorgtoeslag en kindertoeslag meer.
Als we nu kiezen voor het hele jaar fiscaal partnerschap in 2015, geldt dat dan ook voor het toeslagpartnerschap? Dat zou dan namelijk betekenen dat er nog veel terug betaald moet worden...
Fluitman 08 november 2016Vraag :
Mijn echtgenote kent geen inkomen en ik ontvang pensioen en partnerschap-AOW.
Samen hebben we ook wat spaartegoed en-of-rekeningen. Verder huren we een huis en hebben geen aftrekposten of schulden.
Is het verstandig om straks in 2017 als fiscaalpartners de aangifte 2016 te doen, of separaat ?
En hoe, een jaar later aangifte 2017 als mijn vrouw dan ook AOW ontvangt.
Ria Theunissen 17 april 2017als men een geregistreerd partnerschap heeft, maar een van hen een ander adres opgeeft, bijvoorbeeld bij zijn zoon, is deze partnerschap dan nog geldig?
Of maakt dit niets uit?,
Gerard 31 maart 2018Aan de Bel.dienst moeten wij ons wederzijds inkomen/vermoge opgeven, ook als wij beiden afzonderlijk IB-aangifte doen wij zijn fiscaal partner door geregistreerd partnerschap.
Het bevreemd zeer dat wij verplicht worden/zijn tot opgave van de fin.situ. van de partner, terwijl wij notarieel uitdrukkelijk hebben vast laten leggen in de Partnerschapsovereenkomst dat de partners over en weer GEEN inzage mogen krijgen/geven/hebben in elkaars fin.situatie.
Vraag: Wat adviseert u, behoudens een gang naar de rechter met een beroep op privacy.
Bij voorbaat dank voor uw informatie.