Vermogensrendementsheffing berekenen
Door Redactie Spaarrente.nl
|
27 december 2022
| (
4 reacties)
Als je spaargeld boven de heffingsvrije grens in box 3 uitkomt, moet je hierover vermogensrendementsheffing betalen. Hoeveel vermogensrendementsheffing je precies betaalt is afhankelijk van de hoogte van je vermogen.
Compenseer de Belasting!
Vergelijke en kies een spaarrekening met de hoogste rente.
Rentetarieven vergelijken >>
Vermogensrendementsheffing berekenen – Wat telt mee?
Onder je vermogen valt niet alleen je spaargeld, maar ook andere vormen van vermogen. Denk bijvoorbeeld aan het geld van je minderjarige kind(eren), beleggingen, geld dat je hebt uitgeleend, een vakantiehuis en contant geld. Om de vermogensrendementsheffing te berekenen, moet je eerst al deze vormen van vermogen bij elkaar optellen.
Daarna trek je alle vrijstellingen van je vermogen af. Denk bijvoorbeeld aan aftrekbare schulden en spaargeld op een spaarrekening met groencertificaat. Daarnaast geldt er voor iedereen een heffingsvrije grens. Deze ligt in 2023 op 57.000 euro of 114.000 euro voor fiscaal partners. Over het bedrag boven deze vrijstellingen betaal je belasting.
Tip! Een compleet overzicht van wat er onder je vermogen valt, vind je in het artikel ‘Belastbaar vermogen’. Een overzicht van de vrijstellingen vind je in het artikel ‘Vrijstelling vermogensrendementsheffing’.
Vermogensrendementsheffing berekenen – Tarief
Het tarief van de vermogensrendementsheffing is 32 procent over je veronderstelde rendement. Van hoeveel veronderstelt rendement de Belastingdienst uit gaat, hangt af van hoeveel spaargeld je hebt en welk deel van je vermogen bestaat uit beleggingen en overige zaken. Voor de beleggingen en overige componenten gaat de Belastingdienst in 2023 uit van een verondersteld rendement van 6,17 procent.
Let op! Over het deel spaargeld rekent de Belastingdienst een fictief rendement dat is gebaseerd op de gemiddelde spaarrente in 2023. Dit tarief wordt dus pas na afloop van 2023 bekend.
Omdat rendement dat berekend wordt over het spaardeel pas na 2023 bekend is, kunnen we hier geen rekenvoorbeeld geven. Het is namelijk nog niet mogelijk om nu te berekenen hoeveel fictief rendement je behaalt over het spaardeel en wat dit betekent voor de uiteindelijke belasting die je betaalt.
Reactiesmeijer 01 maart 2014Ik mag U erop attenderen dat de schulden NIET verrekend mogen worden met het vermogen. Hiervoor is een aparte vraag en een aparte DREMPEL. Uw voorlichting is dus NIET CORRECT> Gelieve te corrigeren
Redactie Spaarrente.nl 03 maart 2014Hallo Meijer, bedankt voor de toevoeging aan bovenstaand artikel. Alleen schulden in box 3 boven de drempel van 2.900 euro of 5.800 euro voor fiscaal partners mogen van het belastbaar vermogen afgetrokken worden. In het voorbeeld zijn we uitgegaan van 6.000 euro aftrekbare schulden, zonder hiervan de berekening uit te werken, zoals welke schulden wel en niet aftrekbaar zijn en de drempel. Dit heeft wellicht voor enige onduidelijkheid gezorgd.
peter jan 15 maart 2014wat koop je eigenlijk voor deze informatie.
vraag is hoe voorkom je dat je die rend heffing die momenteel veel te hoog is vergeleken met het daadwerkelijke rendementt dat te behalen is op spaarcentjes?
een rendementnvan 4% is volledig onmogelijk op sparen dus wie heeft de oplossing ?
Redactie Spaarrente.nl 17 maart 2014Hallo Peter Jan. Inderdaad ligt de actuele spaarrente een stuk lager dan de veronderstelde 4 procent. Sommige spaarders kiezen daarom om met een deel van het spaargeld te beleggen of extra af te lossen op de hypotheekschuld. Hoewel er met beleggen ook geen garantie bestaat op een hoger rendement. Ruim een jaar geleden vroegen wij de Belastingdienst al naar dit onhaalbare fictieve rendement van 4 procent, maar er lagen destijds geen plannen om dit aan te passen: https://blog.spaarrente.nl/spaarder-betaalt-80-procent-belasting-over-spaarrente.aspx . Helaas betalen spaarders voorlopig dus veel belasting over het spaargeld.