Je droomhuis gevonden, maar zit er een verouderde keuken in? Wil je extra ruimte creëren voor gezinsuitbreiding? Of heb je gewoon behoefte aan extra ruimte in de vorm van een serre? Wat je woonwensen ook zijn, veel consumenten krijgen ooit met een verbouwing te maken. Dan rijst al snel de vraag op: hoe gaan we dit financieren?
Sparen voor een verbouwing? Je bereikt je spaardoel het snelst als je kiest voor de hoogste spaarrente. Rentetarieven vergelijken >>
Verbouwing meefinancieren in je hypotheek
De meest voor de hand liggende manier om een verbouwing te financieren, is deze meefinancieren in je hypotheek. Je sluit dan een bouwdepot af als onderdeel van een nieuwe of bestaande hypotheek. Hieruit betaalt de bank alle kosten die je maakt voor de verbouwing.
De verhoogde hypotheeklening moet natuurlijk bij je financiële situatie passen voordat de bank deze extra lening verstrekt. Vraag aan een adviseur wat de mogelijkheden zijn en of een bouwdepot wel bij je situatie past. Bij een kleine verbouwing die geen grote kosten met zich meebrengt, past een reguliere lening of gewoon sparen soms beter.
Financieren verbouwing met een lening bij de bank
Als je een kleiner bedrag wilt lenen, kun je een persoonlijke lening overwegen. Je betaalt hiervoor een hogere rente dan voor een bouwdepot bij je hypotheek, maar zodra je het geld uitgeeft aan de verbouwing geldt ook voor deze lening de hypotheekrenteaftrek. De bank kijkt natuurlijk goed naar je financiële situatie om te bepalen of je de lening wel terug kunt betalen.
Een andere bekende leenvorm is het doorlopend krediet. Deze leenvorm biedt meer flexibiliteit dan de persoonlijke lening, omdat je binnen de limiet altijd geld mag opnemen en extra aflossen. Maar deze lening komt niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
Tip! Je verbouwing financieren met een lening bij de bank? Zorg er dan voor dat je niet te veel betaalt! Geld lenen vergelijken op Geld.nl geeft je inzicht in welke kredietverstrekker de laagste rente biedt voor jouw gewenst leenbedrag.
Verbouwing financieren met spaargeld
Verreweg de voordeligste mogelijkheid is je verbouwing financieren met spaargeld. In plaats van rente te betalen, ontvang je immers rente. Maar let er goed op dat je geen spaargeld opmaakt waarmee je anders bijvoorbeeld een auto had gekocht. Je auto financieren met een lening kost veel meer aan rente dan een verbouwing, omdat je voor een autolening niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.
Sparen voor een verbouwing kan op verschillende manieren. Met een gewone spaarrekening kun je op elk moment geld opnemen en geld storten, terwijl je op een spaardeposito een bepaald bedrag dat je al hebt reserveert voor de verbouwing. Welke vorm het best bij je past, hangt af van je financiële situatie.
Tip! Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de rente van de verschillende spaarvormen.