Spaarrente.nl > Blog > Tips om uit het rood te komen

Tips om uit het rood te komen

Door Redactie Spaarrente.nl  | 18 januari 2018  | Nog geen reacties

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders staan wel eens rood. Je bent hierin dus zeker niet de enige. Maar rood staan kost flink veel geld, zeker als je langdurig rood staat. Daarom vind je in dit artikel tips om uit het rood te komen en nooit meer rood te staan.

Uit het rood komen: financiën op orde

De eerste stap om uit het rood te komen, is orde op zaken stellen in je financiën. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en bekijk waardoor je steeds rood staat. Passen je vaste uitgaven misschien niet binnen je inkomen of geef je ongemerkt meer uit dan je denkt? 

Vervolgens stel je budgetten op voor elke maand. Hoeveel financiële ruimte heb je bijvoorbeeld voor boodschappen en hoeveel geef je er nu aan uit? Dit houd je de eerste periode goed bij. Dit lijkt een vervelend klusje, maar al snel merk je dat je steeds beter weet hoeveel je te besteden hebt en dat je het strakke budgetteren niet meer nodig hebt.

Bekijk ook eens op welke kosten je kunt besparen zonder deze te schrappen. De meeste huishoudens besparen bijvoorbeeld honderden euro’s als zij overstappen naar goedkopere verzekeraars of energieleveranciers. Andere kosten, zoals dure abonnementen, moet je misschien wel schrappen.

Uit het rood komen: sparen voor aflossing

Door op deze nieuwe manier met je geld om te gaan, kom je elke maand iets verder uit het rood. Houd ook goed bij of dit inderdaad zo is, want je neemt heel gemakkelijk weer iets meer geld op na verloop van tijd.

Lukt het op deze manier niet of niet goed genoeg? Open dan een aparte spaarrekening om te sparen voor de aflossing van de roodstand. Het geld dat je op deze rekening zet, geef je niet per ongeluk toch uit. Ook houd je dit spaardoel beter apart van bijvoorbeeld spaargeld voor de vakantie om de spaardoelen niet door elkaar te halen. 

Nooit meer rood staan: buffer aanleggen

Na het aflossen van de roodstand krijgt je spaarrekening een andere functie, namelijk het aanleggen van een financiële buffer. Hiermee vang je onverwachte kosten op, zoals een dure APK of kapotte koelkast. Dankzij deze buffer hoef je dus nooit meer rood te staan om deze kosten te betalen. 

Nooit meer rood staan: roodstand blokkeren

Ook als je je rood stand helemaal hebt ingelopen, is de verleiding misschien groot om toch weer een keer rood te gaan staan. Je voorkomt dit door de mogelijkheid tot rood staan te blokkeren. Misschien vind je het in de eerste periode nog niet prettig om de mogelijkheid om rood te staan te blokkeren. Maar na verloop van tijd vang je eventuele tegenvallers op met je buffer en heb je de roodstand echt niet meer nodig. Door dan de mogelijkheid tot roodstaan te blokkeren, voorkom je dat je hier nog gebruik van maakt.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over besparen tips
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken