Spaarrente.nl > Blog > Wie is mijn toeslagpartner?

Wie is mijn toeslagpartner?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 08 oktober 2013  | (6 reacties)

Ga je samenwonen met je partner, een vriend of vriendin, broer of zus, of met iemand anders? Dan vraag je je misschien af of de Belastingdienst jullie als toeslagpartners ziet. Als je een toeslagpartner hebt, heeft dit invloed op de hoogte van je huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Wie is bij samenwonen toeslagpartner en wie niet?

Wanneer ben je toeslagpartner?

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is je partner altijd je toeslagpartner. Woon je op een andere manier samen, zijn jullie allebei meerderjarig en voldoe je aan minimaal één van de onderstaande voorwaarden, dan zijn jullie ook toeslagpartners. Je bent dus ook toeslagpartners als:

  • Je een geregistreerd samenlevingscontract hebt afgesloten
  • Je samen een kind hebt
  • Je een kind van je partner hebt erkend of je partner een kind van jou erkend heeft 
  • Je partners bent voor een pensioenregeling
  • Je samen een koopwoning hebt
  • Jij of je partner een inwonend kind dat jonger is dan 18 jaar heeft
  • Je elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting bent
  • Als een ouder en een kind samenwonen, zijn zij toeslagpartners als zij allebei 27 jaar of ouder zijn

Tot 2013 golden er minder voorwaarden, zodat de Belastingdienst jullie eerder als toeslagpartners zag. Vanaf 2013 ben je bijvoorbeeld geen toeslagpartners als je samenwoont met je broer of zus, maar in 2012 was je dat nog wel als je een gezamenlijke huishouding voerde.

Toeslagpartner samenwonen en huurtoeslag

Voor de huurtoeslag geldt een uitzondering op de bovenstaande voorwaarden. De Belastingdienst ziet echtgenoten namelijk automatisch als toeslagpartners volgens de bovenstaande voorwaarden. Maar misschien woon je wel helemaal niet samen met je echtgenoot. Bijvoorbeeld omdat de scheiding nog niet helemaal rond is. De Belastingdienst maakt dan een uitzondering als je huurtoeslag aanvraagt. Het inkomen van je echtgenoot valt dan buiten de berekening van de huurtoeslag.

Toeslagpartners, is dat eigenlijk voordelig?

Nee, eigenlijk niet. Als het inkomen van jullie allebei meetelt, berekent de Belastingdienst de toeslagen meestal op basis van een hoger inkomen. En hoe hoger het inkomen, hoe lager de toeslag. Bovendien kan het onhandig zijn dat de Belastingdienst de toeslagen op de rekening van één van de toeslagpartners stort, en dus niet per persoon op een aparte rekening.

Toeslagpartners en fiscaal partnerschap

Tot 2013 bestond er een duidelijk verschil tussen toeslagpartners en fiscaal partners. Toeslagpartners deelden alleen de toeslagen. Fiscaal partners waren partners in het betalen van de inkomstenbelasting. Door de nieuwe regels die in 2013 ingingen, gelden er dezelfde voorwaarden voor fiscaal partners en toeslagpartners. Fiscaal partners waren al automatisch toeslagpartners, maar nu ben je als toeslagpartners ook automatisch fiscaal partners.

Er gelden twee uitzonderingen:

  • Echtparen die niet samenwonen zijn fiscaal partners, maar voor huurtoeslag zijn zij geen toeslagpartners.
  • Voor een gezamenlijke aangifte van de inkomstenbelasting moet je allebei in Nederland wonen en allebei kiezen voor een behandeling als Nederlands belastingplichtige. Voor toeslagen geldt deze voorwaarde niet.

Tip! Ben je toeslagpartners, dan wil je misschien ook een gezamenlijke spaarrekening openen. Bijvoorbeeld om te sparen voor gezamenlijke uitgaven, een nieuwe inboedel of een vakantie. Je bereikt je spaardoel natuurlijk het snelst als je kiest voor de spaarrekening met de beste rente. Vergelijk hier welke bank je de hoogste spaarrente biedt!

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over gezamenlijke huishouding
Reacties
Marc 26 november 2015Ben ik, als ik samenwoon met mijn vriendin in een huurhuis, ook direct fiscaal partner met haar?

Dit in verband met onder andere de mogelijkheid op bijstand bij eventueel baanverlies.
En met oog op het belastingvrije spaarbedrag wat op je rekening mag staan.

Daarnaast, hoe zit het met bedragen op gezamenlijke rekening, geld voor allebei de eigenaars de helft mee te tellen voor maximale belastingvrije spaarbedrag , of mag dit ook naar 1 van de eigenaren worden berekend?
saar 17 februari 2016Ja je bent elkaars toeslagpartner als je samen 1 pand huurt.

Ik huurde een kamer in een eengezinswoning. Kreeg geen huurtoeslag ivm dat er nog 3 andere bewoners op het zelfde adres stonden ingeschreven. De verhuurder had dit niet geregeld. Met een huur van €500,- per maand per persoon. Niemand wilde opdraaien voor de gemeente belastingen oa waterschap heb ik uiteindelijk zelf betaald omdat er niet viel te praten met verhuurder en bewoners.

Ik had een uitkering kon nauwelijks rondkomen. Geen recht op huurtoeslag de verhuurder wilde hier niets aan veranderen.

Samen een huis delen is samenwonen iemand word dan toeslagpartner.
D3nnis 13 april 2016Hoi ik heb nu al voor de 2e keer meegemaakt dat mij huurtoeslag word stop gezet door het feit dat ik hier met meerdere personen zou wonen maar dat is helemaal niet het geval ze hebben dat ook al meerdere malen zelf bevestigt bij de belastingsdienst maar toch word het toch weer terug gedraaid in het ''systeem'' waardoor ik vervolgens weer een maand zonder huurtoeslag zit wat kan ik hieraan doen ..???
Hafida 19 juni 2017Ik krijg kindergbondenbugget
Een nicht van mijn Staat bij ingeschreven heeft het gevolg voor mijn toeslag
Jara 09 januari 2018Ik krijg kgb, tot kort zien ze mijn verhuurder als toeslagpartner omdat de kamer die ik huur geen zelfstandige woonruimte is. Hierdoor heb ik geen recht meer op kgb ! Nu komt er binnen kort een student bij ons wonen. Ik heb gelezen dat als je 2 of meerdere medebewoners hebt boven de 18 dat zij dan niet je toeslagpartner zijn. Geld dit ook in mijn geval ?

Salwa 26 april 2022Hallo ik heb een vraag?
Tot hoeveel verzamelen inkomen hebben we recht voor kindgebonden budget?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken