Door Redactie Spaarrente.nl
| 03 september 2013
| Nog geen reacties
Studeren kost veel geld, maar een groot deel van de studenten weet niet goed hoeveel zij maandelijks te besteden hebben en hoeveel geld er binnenkomt. Daarom doe je er als student goed aan om een overzicht te maken van je uitgaven en inkomsten. Zo voorkom je dat je regelmatig blut bent of meer leent dan nodig. In dit artikel lees je welke kostenposten je als student hebt en hoe je slim met geld om kunt gaan.
Studenten en geld – De studie
De meest voor de hand liggende kostenpost van studenten is de studie zelf. Elk jaar betaal je collegegeld. Dit kun je ineens betalen in september of je kunt maandelijks betalen. Veel studenten geven de voorkeur aan maandelijks betalen, maar vaak betaal je dan eenmalig extra administratiekosten van ongeveer 40 euro.
Verder zorgen je studieboeken regelmatig voor extra kosten, ook als je deze goedkoop tweedehands koopt. Grote kostenposten die minder vaak voorkomen zijn een laptop en misschien een buitenlandse stage of studiereis. Het best kun je ruim vooraf al beginnen met sparen voor deze uitgaven, zodat je er geen geld voor hoeft te lenen.
Geld studenten – Op kamers
Sommige thuiswonende studenten betalen een vorm van huur aan hun ouders, maar toch zijn uitwonende studenten meestal duurder uit. Als uitwonende student betaal je niet alleen huur, je moet ook je boodschappen zelf doen. Soms betaal je bovendien de rekening voor gas, water, elektriciteit en internet bovenop je maandelijkse huur.
Naast de maandelijkse kosten betaal je eenmalig borg voor je kamer en je moet natuurlijk zorgen dat er meubels in je kamer of studio staan.
Studenten en geld – Verzekeringen
De laatste grote kostenpost bestaat uit je verzekeringen. Woon je op kamers, dan is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. De meeste studentenhuizen laten namelijk nogal te wensen over als het gaat om inbraak- en brandveiligheid en bij slecht onderhoud ontstaat er sneller lekkage.
Daarnaast moet je vanaf je 18e zelf een zorgverzekering afsluiten. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Bereken altijd goed of een aanvullende verzekering de extra maandelijkse kosten waard is. Met een vrijwillig eigen risico verlaag je de premie, maar je moet dan wel voldoende geld achter de hand hebben om eventuele tegenslagen op te vangen.
Ten slotte kun je denken aan overige verzekeringen, zoals een autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Op een vergelijkingssite voor verzekeringen zoals Geld.nl zie je vaak binnen enkele minuten al welke verzekeraar voor jouw situatie en wensen de laagste premie biedt.
Tip! Wil je je zo goedkoop mogelijk verzekeren? Lees dan ook de tips in het artikel ‘Besparen op verzekeringen’.
Geld student – Overzicht maken
De bovenstaande opsomming van kostenposten lijkt misschien een enorme berg, en dat terwijl de kosten van bijvoorbeeld uitgaan en je smartphone nog buiten beschouwing zijn gelaten. Juist daarom is het verstandig om je maandelijkse kosten eens goed in een overzicht naast je inkomsten te zetten. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je dat je steeds blut bent. In onderstaand voorbeeld zie je hoe je dit kunt doen.
Dit overzicht houd je maandelijks bij en je past het aan als je situatie verandert, bijvoorbeeld als je verhuist naar een duurdere kamer of als je een nieuw baantje vindt.
Tip! Als je net begint met studeren weet je meestal nog niet hoeveel geld je als student maandelijks uitgeeft. In het artikel ‘Op kamers gaan kosten’ lees je hoeveel geld studenten elke maand gemiddeld kwijt zijn.
Student geld – Sparen en lenen
Een groot deel van de studenten kiest voor een lening bij de Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) zonder goed inzicht in de financiële situatie. Over een lening via DUO betaal je een lager rentepercentage dan over een lening bij de bank, maar vanwege de lange looptijd kost deze lening toch veel geld. Bekijk dus eerst goed of je wel moet lenen en hoeveel je dan precies nodig hebt.
Tegelijk vinden veel studenten het belangrijk om te sparen. Misschien spaar je wel voor een stage in het buitenland, voor een auto of alvast voor later. Met welk doel je ook spaart, je kunt het jezelf het best zo gemakkelijk mogelijk maken. Probeer bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag te sparen en jezelf duidelijke doelen te stellen. Als je het sparen elke maand als vaste ‘kostenpost’ ziet, zorg je ervoor dat het sparen er niet bij inschiet.
Tip! De beste studenten spaarrekening hoeft geen spaarrekening bij je vaste bank te zijn. Vanaf je 18e mag je elke spaarrekening openen. Dit kost niets en het kan bij de meeste banken eenvoudig online. Vergelijk de verschillende banken dus altijd even om te zien bij welke bank je de hoogste spaarrente krijgt.