Spaarrente.nl > Blog > Sparen voor baby

Sparen voor baby

Door Redactie Spaarrente.nl  | 18 januari 2018  | Nog geen reacties

Als kersverse ouder wil je natuurlijk alles doen om je baby zo goed mogelijk te verzorgen. Nu, maar ook in de toekomst. Daarom besluiten veel ouders te gaan sparen voor hun baby, om bijvoorbeeld later bij te dragen aan de studie of uitzet. Hoe spaar je nu slim voor de toekomst van je baby?

Loop geen rente mis!
Kies voor de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk snel en profiteer!
Direct hoogste spaarrente kiezen >>

Sparen baby – Hoeveel moet ik sparen?

Er bestaat geen duidelijk antwoord dat voor alle ouders geldt, want het hangt van je financiële situatie en van je wensen af hoeveel je maandelijks moet sparen. 

Het best kun je een overzicht maken van je uitgaven en inkomsten en op basis daarvan bepalen hoeveel je maandelijks spaart. Elk jaar bekijk je dan je situatie opnieuw om te zien of je meer of minder kunt sparen. Het eerste jaar kost een baby bijvoorbeeld veel geld, dus is het logisch dat je niet meteen flinke bedragen opzij kunt zetten op een spaarrekening. Het jaar erna krijg je misschien promotie en spaar je meer, maar het volgende jaar krijgt je baby misschien een broertje of zusje en kun je weer wat minder sparen.

Voor baby sparen – Babyspaarrekening kiezen

Veel banken bieden een speciale kinderspaarrekening aan. Hierop spaar je op naam van je baby. Op deze kinderrekening kun je zelf sparen voor je baby, maar na een paar jaar biedt deze spaarrekening ook de mogelijkheid om je kind zelf te laten sparen.

Er bestaan verschillende kinderspaarrekeningen. De meeste spaarrekeningen veranderen later in een gewone spaarrekening op naam van je kind of in een gecombineerde spaar- en betaalrekening. Omdat de rekening op naam van je kind staat, bepaalt je kind later zelf wat hij doet met het geld. Het geld is immers van je kind. Maar er bestaan ook kinderrekeningen waarvan je kind niets op mag nemen tot het 18 jaar is. Neem daarom de voorwaarden van alle banken goed door voordat je kiest voor een bepaalde kinderrekening.

Tip! Op Spaarrente.nl kun je eenvoudig alle kinderspaarrekeningen vergelijken op rente en op tevredenheid van andere ouders. Bekijk ook of de voorwaarden van de spaarrekeningen goed bij je wensen passen.

Sparen voor baby op eigen naam

Toch past een speciale kinderspaarrekening niet altijd het best bij een spaardoel. Je wilt misschien geen grote bedragen op een spaarrekening zetten waar je baby zelf bij kan als hij of zij ouder wordt. Daarom sparen veel ouders ook op een spaarrekening op de eigen naam voor hun baby. Een vrij opneembare spaarrekening biedt de mogelijkheid om op elk moment geld in te leggen, maar ook om geld op te nemen.

Op een spaardeposito zet je een bepaald bedrag vast voor een afgesproken periode, bijvoorbeeld een jaar of tien jaar. Tijdens de looptijd ontvang je een vaste rente die hoger ligt dan de rente op een vrij opneembare spaarrekening, maar je mag geen geld opnemen of inleggen. Dit is bijvoorbeeld een goede spaarvorm als je een erfenis ontvangt en dit geld opzij wilt zetten voor de studie van je kind.

Tip! In de renteoverzichten op Spaarrente.nl kies je eenvoudig de spaarrekening met de beste rente of de hoogste depositorente voor de door jou gekozen looptijd. Zo haal je het maximale uit het spaargeld voor je baby.

Let op: Spaar je op je eigen naam voor je baby? Houd er dan wel rekening mee dat je misschien een groot bedrag ineens schenkt als je kind bijvoorbeeld een studie begint of een huis koopt. Over een schenking boven de jaarlijkse vrijstelling betaalt je kind schenkbelasting.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over sparen voor een doel
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken