Spaarrente.nl > Blog > Spaarrente verwachting 2023

Spaarrente verwachting 2023

Door Amanda Bulthuis  | 27 december 2022  | (31 reacties)

De spaarrentes zijn flink aan het stijgen. Die stijging is in juli in 2022 ingezet, nadat de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst sinds elf jaar haar rente verhoogde. Inmiddels zijn we al weer een paar ECB rente verhogingen een heleboel spaarrenteverhogingen verder. Maar zetten die stijgingen door in 2023? In dit artikel lees je onze spaarrente verwachting voor 2023 en de komende jaren.

Prognose spaarrente 2023

Wij verwachten dat de spaarentes in 2023 nog verder stijgen. Dat de spaarrentes stijgen, komt namelijk vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) sinds juli haar rentetarieven verschillende keren heeft verhoogd. Banken baseren hun spaarrentes mede hierop, waardoor ook de spaarrentes dus stegen.

Met de renteverhoging wil de ECB de hoge inflatie in Europa beteugelen. De inflatie blijft echter vooralsnog hoog en de ECB blijft daarom de rentes ook de komende tijd nog verhogen. Daarom verwachten wij dus ook dat dan de spaarrentes nog wat verder omhoog gaan. Inmiddels is de inflatie al wat aan het afnemen, maar dit is nog niet voldoende voor de ECB die een inflatie van net iets boven de 2 procent nastreeft. Ook in 2023 verwachten wij dus nog verdere rentestijgingen.

Vooral de spaarrentes op spaarrekeningen van buitenlandse banken zullen nog flink omhoog gaan. Denk hierbij aan BigBank uit Estland en de verschillende banken die via het platform Raisin in Nederland actief zijn, zoals Renault Bank, Nordax Bank en Klarna. De hoogste spaarrente ligt bij deze bank tussen 1,05 en 1,30 procent en zal dus nog wat verder stijgen in 2023. Hierdoor kan de hoogste rente op een spaarrekening in 2023 op 2 tot 2,5 procent uitkomen.

Daarnaast zijn we dat kleinere, Nederlandse banken, zoals LeasePlan Bank, NIBC Direct, Argenta en Centraal Beheer, de rentes ook flink hebben verhoogd. Die staan nu op 0,5 tot 0,8 procent.

De Nederlandse grootbanken, ING, ABN AMRO, Rabobank en Volksbank (moeder van ASN Bank, Regio Bank en SNS Bank) hebben nog nauwelijks stappen gemaakt. Sinds 1 december krijg je bij deze banken 0,25 procent rente. Dat blijft dus nog ver achter bij de andere banken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de grote banken al heel veel spaargeld hebben en dus ook niet zo’n hoge rentes hoeven te bieden. We verwachten ook de komende tijd hier dus geen heel hoge spaarrentes.

Deposito rente verwachting

Bij de spaardeposito’s verwachten we meer renteverhogingen dan bij de spaarrekeningen. Dat zien we ook nu al. De hoogste deposito rente ligt inmiddels al boven de 3 procent en dat zal bij nieuwe renteverhogingen van de ECB nog hoger worden. 

Spaarrente verwachting voor de lange termijn

Misschien vraag je je af wat onze spaarrente verwachting voor de komende 10 jaar is. Helaas is het heel lastig te voorspellen hoe de spaarrentes er bijvoorbeeld in 2025 of 2030 zullen voorstaan. We zitten namelijk nog steeds in een erg onzekere economische situatie door de oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en nasleep van de coronapandemie.

Wat we wel kunnen zeggen: we verwachten dat heel hoge spaarrentes ook de komende jaren nog niet aan de orde gaan zijn. Dit heeft verschillende redenen. We hebben in Nederland met zijn allen heel veel geld op de spaarrekening staan. Hierdoor is er, zeker voor de grote banken, weinig behoefte om veel nieuw spaargeld aan te trekken en dus te gaan concurreren met hoge spaarrentes. Daarnaast sparen mensen door de vergrijzing steeds meer voor hun pensioen en is er aan de andere kant vanuit bedrijven steeds minder vraag naar kapitaal. Dus banken kunnen het vele spaargeld ook moeilijk aantrekkelijk uitlenen aan bedrijven. Ook het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde hierom al dat de rentes in Nederland nog lange tijd laag blijven.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over verwachting spaarrente
Reacties
Jan 27 december 2015L.S
Het bewaren van je geld door de bank dient alleen nog het personeel te betalen en weer uitlenen voor. bv hypotheken waar de klant dan 4,5% moet betalen.
Het beste is dus je geld thuis bewaren en / of privé uitlenen voor weinig maar in ieder meer dan de bank je vergoed. Of koop gewoon duurzame producten
mgjb 28 december 2015een inflatie nastreeft van iets minder dan 2 procent. Dit percentage is optimaal voor een gezonde economische groei.

Dat bekt leuk maar het zou de journalist sieren dit eens uit te leggen. Het is slechts olie om de economie te smeren omdat er wat geld verdampt zonder al teveel gemor. Het is dus stiekem stelen en gebaseerd op een veronderstelde groei mag de nationale schuld dan 60%% van het BBP zijn. Een lagere schuld heeft minder groei en minder inflatie nodig. Maar probeer dat eens aan politici en het gepeupel uit te leggen...
En banken lachen zich rot: gratis geld voor hen zodat ze mooie en dure commercials kunnen maken!
Cor Timmermans 02 januari 2016Het schandalige is dan de vermogensrendementsheffing door de Overheid momenteel 1,2%, we kunnen nu al geld bij betalen en hebben geen enkele opbrengst van ons spaargeld. Vanaf 2017 wordt rekening gehouden met de hoogte van het spaargeld, voor een deel gaat men dan uit van een spaarrendement van 1,63% maal 30%, we mogen blij zijn, als we dat halen. Voor het meerdere gaat men uit van een beleggingsrendement van 5,5% maal 30% dus belasting daarover 1,65% in plaats van nu 1,2%. De Overheid heeft niet te bepalen of men wil sparen of beleggen en moet niet uitgaan van een beleggingsrendement als men niet belegt. Men moet uitgaan van de werkelijke opbrengst, alles is beschikbaar bij de banken. Wellicht is er een advocaat die voor een groep spaarders een proces zou kunnen aanspannen tegen de Overheid. Als er een goede advocaat is en voldoende spaarders, die in de kosten willen bijdragen , is er wellicht te bereiken, dat deze wetgeving door de Rechter nietig wordt verklaard.
Marion 11 januari 2016Ik ben het helemaal met Cor eens! Overigens is een beleggingsresultaat van 5,5% ook nog maar de vraag gezien de ontwikkelingen op de beurzen door de afnemende groei in China. Ik heb het in ieder geval met mijn beleggingsfonds niet gehaald!
Kortom, deze wetgeving is erg onredelijk.
Dirk 13 januari 2016Het is schandalig dat ze de vermogensrendementsheffing baseren op een rendement die 4% hoger ligt dan werkelijk het geval is.

Het komt op hetzelfde neer dat als De Belastingdienst je inkomstenbelasting laat betalen over een jaarsalaris van 100000 EURO terwijl je maar 25000 EURO verdiend hebt.
Rene 14 januari 2016Ben het helemaal eens met de voorgaande berichten en heb hier ook last van ik sta ermee op en ga ermee naar bed ik kan namelijk niet tegen oneerlijkheid en zeker niet v/d overheid want deze is nl de grootste boosdoener met zijn 4% fictief wat nergens op slaat gezien de daadwerkelijke spaar rente,met fictief geven ze zelf al aan dat het niet deugd.En dit gaat nu al v/a 2001 zo en de overheid doet niks gezien de inkomsten voor hen waar ze deels gewoon geen recht op hebben.
Peter 15 januari 2016Helemaal mee eens met voorgaande berichten. Het is pure diefstal van de overheid met een nog steeds veel te hoge vermogensrendementsheffing.
Machteloos gevoel.

Henk 16 januari 2016Ik volg de meeste reacties, maar een spaarzaam pluspunt is mi, dat geld beter laten rollen en bijvoorbeeld versneld te hoge hypotheken af kunnen lossen. De enorme hypotheek last is natuurlijk de echte kip met gouden eieren voor de banken
Thijs 19 januari 2016Leuk, maar als je nou geen te hoge hypotheek hebt? Of je al zoveel afgelost hebt dat je tegen dikke boeterente aan gaat lopen?
Ik mág mijn 50% aflossingsvrije hypotheek niet eens omzetten naar volledig aflossen, zonder dat het me duizenden euro''s gaat kosten.
Natuurlijk is het een luxeprobleem, maar door de geweldige huizenmarkt zit ik momenteel met een grote spaarsom waar ik niks mee kan dan belasting over betalen, zodat het langzaam maar zeker minder wordt.
Beb 19 januari 2016Ik heb eens gelezen:
Wanneer mensen banken beroven gaan ze naar de gevangenis.
Wanneer banken mensen beroven krijgen ze een bonus.

Ilona 20 januari 2016Ook ik ben het helemaal eens met Cor Timmermans. met een groep spaarders een proces aanspannen lijkt mij een goed plan.
Rene 20 januari 2016Eerst moet je inkeren om daarna in te teren, op je spaartegoeden dat is de beloning van de Nederlandse overheid voor het goede gedrag wat je toont want de overheid mag alles maar de burger mag niks. Maar de burger moet wel steeds meer zelf gaan doen maar dan moet de overheid niet onrechtmatig bijna alles afpakken de verhoudingen zijn nl zoek en dan gaat de spaarzin over en wat betreft de aandelen daarvan mag je de belasting voorschieten plus als het eens tegen zit de overheid niet bijspringt.Zo wil ik ook wel zaken doen een beetje laf allemaal vind ik.
G.H. 20 januari 2016En wat is het alternatief thuis in de sok
Mark 20 januari 2016Ja mensen we doen het verkeerd. Je moet niet sparen maar op de pof leven want dan krijg je allerlei voordelen. Vandaag zat ik me woest te maken over het bericht dat mensen met schulden geen verkeersboetes hoeven te betalen. Mensen die alles netjes doen en geen schulden maken en sparen voor bijv. pensioen, ja worden gestraft met die schandalige rendementsroofheffing.
Rene 21 januari 2016Misschien kunnen we eens naar de commissie stiekem maar dat haalt ook niets uit want de regering is onschendbaar lijkt wel.

Ook sommige ministers doen maar wat en zwemmen als een steur in het water ze hebben deze vis al drie keer proberen te vangen maar helaas hij zwemt door de mazen v/d wet zullen we maar zeggen.

We mogen niet van een nep kabinet spreken maar ik heb mijn twijfels

Wij doen het goed maar de overheid is krom bezig om ons meer te laten betalen dan er aan rente binnen komt op de spaarrekening.

Thuis in de sok is ook geen optie gezien je het toch moet opgeven in de aangifte bij de vraag contant geld
fred 21 januari 2016allemaal waar, maar wat ik nou nooit eens hoor zeggen is dat je geld door de lage inflatie ook meer waard blijft. Een inflatie van bijvoorbeeld 3% en een rente van 3% is ook nul groei. Dat gegeven zou - los van de foutieve wijze waarop rendementsheffing berekend wordt - kunnen helpen om niet zo dramatisch te doen over lage spaarrente.
Rene 21 januari 2016Lage rente is jammer temeer we zoveel mogelijk rendement willen van ons spaargeld.
Maar het is de overheid die e e a verstoord door 1.2% rente in rekening te brengen wat te hoog is t o v d daadwerkelijke rente op dit moment. 1.2% komt uit fictief 4% x 30% heffingsrente = 1.2%.
Als de bankrente ook 1.2% is kan alle winst naar de overheid en daaronder b v 1.1% dan is het de winst plus 0.1% vermogen wat betekent dat je inteert op je vermogen en dat is gewoon niet eerlijk v/d overheid. Dus 4% fictief is de grote boosdoener die door de overheid is ingevoerd v/a 2001 en die moet gewoon omgeruild worden voor de actuele bankrente. Als de bankrente nu 4% was dan was er niets aan de hand en was alles eerlijk.
Arie 21 januari 2016Ik vraag me altijd af wie iedereen toch bedoeld met de overheid. Volgens mij zijn wij dat toch gewoon met elkaar. Natuurlijk betaal ik liever ook zo min mogelijk of het liefst geen belasting over mijn spaargeld. Laten nu echter niet denken dat alles opeens opgelost is als de overheid het fictief rendement van 4% verlaagt.

Het is uiteindelijk altijd een keuze. Als we minder belasting op het spaargeld heffen, dan zullen we toch of ergens anders meer belasting moeten heffen of ergens anders minder overheidsgeld aan kunnen uitgeven.

Natuurlijk is het een hele rare regel om 4% te blijven hanteren of de nieuwe percentages die nog steeds te hoog zijn. Dat dit oneerlijk voelt snap ik best. Ik vraag me af wat een rechtszaak met als resultaat een lagere belasting uiteindelijk brengt. Hooguit een sigaar uit eigen doos lijkt mij.

Ik vind het prima als mensen vinden dat deze belasting omlaag moet, ieder zo zijn eigen idee hoe we de belastinginkomsten en uitgaven moeten verdelen en het is goed als dit voor iedereen zo eerlijk mogelijk aanvoelt. Ik ben echter oprecht geïnteresseerd en benieuwd waar iedereen deze gemiste belastingenkomst wilt neerleggen.
Mark 22 januari 2016Hr. Arie, houdt U er rekening mee dat over het gespaarde geld dat je stalt bij een bank reeds belasting is betaald? Ik begrijp Uw betoog en het is waar dat het overheidsgeld toch ergens vandaan moet komen. Maar vindt U het eerlijk dat mensen die hard werken, alles netjes doen en niet frauderen zo gepakt worden door de overheid ? Kunt U zich voorstellen dat zulke mensen zich enorm opwinden over de voordeeltjes die degenen krijgen die op de pof leven en een houding hebben van als ik het niet meer kan betalen wordt het wel kwijtgescholden ?
Ik ken zulke mensen die er voor kiezen om niet te werken en waar toch een auto voor de deur staat. Als de overheid de spaarcenten zo nodig wil belasten, dan ook de schulden niet meer aftrekbaar maken zou ik zeggen dus niet degenen die alles netjes doen pakken en degenen die erop los leven voorzien van allerlei belastingvoordelen.
Rene 22 januari 2016Ik vind het niet erg om belasting te betalen maar laat de regering/overheid het dan wel eerlijk doen en niet meer heffen dan nodig.En dan moet ook iedereen aan deze verplichting voldoen,en niet met bepaalde instantie,s afspraken maken wat ze mogelijk willen betalen ik bedoel multinationals en of brievenbusmaatschappijen e.d.Belasting moet verhoudingsgewijs voor iedereen hetzelfde zijn en dat is eerlijk.
Reivi 17 februari 2016Wat de rente betreft, ben maar overgestapt van de ING 0.6% naar Nationale NL 1.1%
Je moet wat wat zou ik zeggen.
Ik vrees toch wel dat de rente nog veel lager zal gaan uitpakken en wellicht wel richting 0% zal gaan.
Toch wel een raar idee,terwijl banken wel flink verdienen aan zeg maar een persoonlijke lening.
Ik denk wel eens dat de banken de klanten uitknijpen als een citroen.
oude 18 februari 2016alen bij de supermarkt nog 4% rente op de zegels
Jan 17 april 2016Vermogensrendementsheffing is pure diefstal. Als je je bedenkt dat je toekomstig pensioen ook al niets voorstelt is het schandalig dat je ook niet eens de kans krijgt om hiervoor extra te sparen.
Auke 07 juni 2016Ik ben het volledig met Jan eens. Ik ben in de toekomst benieuwd wat er voor mij in het vat zit. We kunnen sparen voor ons pensioengat maar dat schiet echt niet op. Er zullen in de toekomst een grote groep mensen zijn die niet rond kunnnen komen. Volgens mij is de overheid zich daar niet van bewust. Ze snijden op langer termijn in hun eigen vingers. Kort termijn visie.
Willem 26 juli 2016Beste Thijs, je kunt tijdens de afloop van de rentevastperiode de hypotheek volledig aflossen.
Hier lopen de banken uiteraard niet mee te koop.
Hier is meer over te vinden op internet bv via de volgende link: https://financieel.infonu.nl/hypotheek/136798-afloop-rentevaste-periode-op-spaarhypotheek.html
maria baerts 15 februari 2017Ik heb een buffer opgebouwd waar ik altijd hard voor heb gewerkt gezien de huidige stand van zaken vertrouw ik niet meer op aow of pensioen en wil niet zoals vele oudjes nu later op een houtje bijten en iedereen adviseerd de overheid om je pensioen gat aan te vullen over mijn spaar geld heb ik al dik belasting betaald en wel je inkomsten belasting al die 30 jaar en let wel als ik 100 gulden toendertijd voor mijn spaargeld kreeg zat ik er niet mee om 25 gulden aan de belasting te geven want rente is ook inkomsten maar dit is pure diefstal en of je voor of tegen bent iedereen kent de waarheid
Kijk allemaal op website bond belastingsbetalers en teken bij hun bezwaar aan dat is gezamelijk en ze hebben al 6 rechtszaken lopen wat je kunt teruglezen
Nederland is belastingland en ik wil best mee betalen maar tolereer het niet dat ze stelen van mijn geld
Sjon 17 augustus 2022Hoe kunnen de reacties uit 2015/2016 zijn terwijl het artikel van 2022 is?
Redactie Spaarrente.nl 22 augustus 2022@Sjon, daar heb je een goed punt. Dit is een artikel dat we al in 2015 voor het eerst hebben geschreven, maar we werken de verwachting natuurlijk steeds bij. Omdat het artikel voor het laatst op 8 augustus 2022 is aangepast, zie je die datum bovenaan het artikel.

Vriendelijke groet,

Redactie Spaarrente.nl
A.M. Kraaijenbrink Aad 26 oktober 2022Ik heb de vele opmerkingen hier zitten lezen , maar HIER heb je er niets aan ! Waarom wordt dit niet meer publiekelijk gezegd ,geschreven?? Omdat dit niet zou helpen??
Ik was alleen op deze site om naar rente tarieven te zoeken , geen deposito dus .Een bank in Estland lijkt me link.
Harry 13 maart 2023Berichten ouder dan 3 jaar zouden verwijderd moeten worden.
H. Oosterveld 29 maart 2023@Kraaijenbrink: Een bank in Estland is niet link, Bronbelasting wordt er in dat land niet geheven, dus het is nogal probleemloos, ook is het een land met hoge ratings en dus veilig. Depositogarantie... Wat houdt U tegen?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken