Spaarrente.nl > Blog > Spaarrente verwachting 2018 – Wat gaat de spaarrente doen?

Spaarrente verwachting 2018 – Wat gaat de spaarrente doen?

Door Amanda Bulthuis  | 03 oktober 2017  | (26 reacties)

De laatste 5 jaar zijn de spaarrentes alleen maar gedaald. Blijft dit zo en krijgen we de komende jaren misschien wel te maken met negatieve spaarrentes? Of gaan de spaarrentes toch weer stijgen?

Verwachting spaarrente komende jaren – Negatieve rentes?

Welke bank biedt de hoogste rente? In de rente-overzichten op Spaarrente.nl zie je direct bij welke bank je spaargeld het meeste oplevert. Vergelijk voor de hoogste spaarrente>> 

De rentes voor spaarrekeningen hebben in 2017 voor het eerst de nullijn bereikt. Triodos Bank verlaagde in april van dat jaar als eerste bank de rente op haar spaarrekening naar 0 procent. Ondanks dat de klanten van Triodos Bank hierdoor niet wegliepen, heeft vooralsnog geen enkele bank deze stap gevolgd. Wel kruipen steeds meer banken richting de 0 procent. Er zijn op dit moment meerdere banken die dicht tegen deze nullijn aan zitten, waaronder de grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank.

Toch verwachten wij voor consumenten nog geen negatieve spaarrentes in 2018. Ervaringen uit Japan leren dat mensen bij negatieve rentes hun geld wél van de bank halen en dat willen de banken niet. Wel zien we een trend dat bij de zakelijke spaarrekeningen voor zelfstandigen en kleine ondernemingen vaak geen rente meer wordt vergoed. Hier verwachten wij wel negatieve rentes in 2018. Enkele banken hebben zelfs hun voorwaarden al aangepast, zodat een negatieve rente voor zakelijke spaarders mogelijk is.

Wanneer gaat de spaarrente weer omhoog?

“Maar wanneer gaan de spaarrentes dan weer omhoog?” vragen veel bezoekers van Spaarrente.nl zich af. Er is een klein lichtpuntje aan de horizon. Wij verwachten pas in het eerste kwartaal van 2019 de eerste voorzichtige stappen richting een renteverhoging op spaarrekeningen.

Op spaardeposito’s, zeker die met een lange looptijd (vanaf 10 jaar), kunnen de rentes misschien al eerder omhoog. Deze tarieven zijn namelijk gebaseerd op kapitaalmarkttarieven, zoals de rentes op staatsleningen. Deze kapitaalmarktrentes zijn gevoeliger voor politieke en economische ontwikkelingen dan de ECB-rente en de Euribor-tarieven die de rentes op spaarrekeningen beïnvloeden.

Als de ECB eind 2018 haar ruime monetaire beleid, zoals verwacht, begint af te bouwen, kan dit tot enthousiasme in de markt leiden en daarmee tot hogere kapitaalmarktrentes. 

Spaarrente verwachting lange termijn

De spaarrente verwachting voor de komende 10 jaar is natuurlijk nog moeilijker te voorspellen. Ga maar na: Wie had in 2008 gedacht dat we 10 jaar later nauwelijks nog rente krijgen op ons spaargeld? Of dat bedrijven zelfs moeten betalen om te mogen sparen bij de bank? Het enige dat we nu vrij zeker kunnen zeggen, is dat de spaarrentes over 10 jaar hoger zijn dan nu. Enige uitgebreidere lange termijn voorspelling voor de spaarrentes zou nu nergens op gebaseerd zijn.

Bescherm je spaargeld tegen rentedalingen! Op deposito’s krijg je een hogere rente dan op een spaarrekening. Door nu je geld voor een korte termijn (maximaal 3 jaar) vast te zetten, bescherm je je spaargeld tegen verdere rentedalingen. Depositorentes vergelijken >>

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over verwachting spaarrente
Reacties
Jan 27 december 2015L.S
Het bewaren van je geld door de bank dient alleen nog het personeel te betalen en weer uitlenen voor. bv hypotheken waar de klant dan 4,5% moet betalen.
Het beste is dus je geld thuis bewaren en / of privé uitlenen voor weinig maar in ieder meer dan de bank je vergoed. Of koop gewoon duurzame producten
mgjb 28 december 2015een inflatie nastreeft van iets minder dan 2 procent. Dit percentage is optimaal voor een gezonde economische groei.

Dat bekt leuk maar het zou de journalist sieren dit eens uit te leggen. Het is slechts olie om de economie te smeren omdat er wat geld verdampt zonder al teveel gemor. Het is dus stiekem stelen en gebaseerd op een veronderstelde groei mag de nationale schuld dan 60%% van het BBP zijn. Een lagere schuld heeft minder groei en minder inflatie nodig. Maar probeer dat eens aan politici en het gepeupel uit te leggen...
En banken lachen zich rot: gratis geld voor hen zodat ze mooie en dure commercials kunnen maken!
Cor Timmermans 02 januari 2016Het schandalige is dan de vermogensrendementsheffing door de Overheid momenteel 1,2%, we kunnen nu al geld bij betalen en hebben geen enkele opbrengst van ons spaargeld. Vanaf 2017 wordt rekening gehouden met de hoogte van het spaargeld, voor een deel gaat men dan uit van een spaarrendement van 1,63% maal 30%, we mogen blij zijn, als we dat halen. Voor het meerdere gaat men uit van een beleggingsrendement van 5,5% maal 30% dus belasting daarover 1,65% in plaats van nu 1,2%. De Overheid heeft niet te bepalen of men wil sparen of beleggen en moet niet uitgaan van een beleggingsrendement als men niet belegt. Men moet uitgaan van de werkelijke opbrengst, alles is beschikbaar bij de banken. Wellicht is er een advocaat die voor een groep spaarders een proces zou kunnen aanspannen tegen de Overheid. Als er een goede advocaat is en voldoende spaarders, die in de kosten willen bijdragen , is er wellicht te bereiken, dat deze wetgeving door de Rechter nietig wordt verklaard.
Marion 11 januari 2016Ik ben het helemaal met Cor eens! Overigens is een beleggingsresultaat van 5,5% ook nog maar de vraag gezien de ontwikkelingen op de beurzen door de afnemende groei in China. Ik heb het in ieder geval met mijn beleggingsfonds niet gehaald!
Kortom, deze wetgeving is erg onredelijk.
Dirk 13 januari 2016Het is schandalig dat ze de vermogensrendementsheffing baseren op een rendement die 4% hoger ligt dan werkelijk het geval is.

Het komt op hetzelfde neer dat als De Belastingdienst je inkomstenbelasting laat betalen over een jaarsalaris van 100000 EURO terwijl je maar 25000 EURO verdiend hebt.
Rene 14 januari 2016Ben het helemaal eens met de voorgaande berichten en heb hier ook last van ik sta ermee op en ga ermee naar bed ik kan namelijk niet tegen oneerlijkheid en zeker niet v/d overheid want deze is nl de grootste boosdoener met zijn 4% fictief wat nergens op slaat gezien de daadwerkelijke spaar rente,met fictief geven ze zelf al aan dat het niet deugd.En dit gaat nu al v/a 2001 zo en de overheid doet niks gezien de inkomsten voor hen waar ze deels gewoon geen recht op hebben.
Peter 15 januari 2016Helemaal mee eens met voorgaande berichten. Het is pure diefstal van de overheid met een nog steeds veel te hoge vermogensrendementsheffing.
Machteloos gevoel.

Henk 16 januari 2016Ik volg de meeste reacties, maar een spaarzaam pluspunt is mi, dat geld beter laten rollen en bijvoorbeeld versneld te hoge hypotheken af kunnen lossen. De enorme hypotheek last is natuurlijk de echte kip met gouden eieren voor de banken
Thijs 19 januari 2016Leuk, maar als je nou geen te hoge hypotheek hebt? Of je al zoveel afgelost hebt dat je tegen dikke boeterente aan gaat lopen?
Ik mág mijn 50% aflossingsvrije hypotheek niet eens omzetten naar volledig aflossen, zonder dat het me duizenden euro''s gaat kosten.
Natuurlijk is het een luxeprobleem, maar door de geweldige huizenmarkt zit ik momenteel met een grote spaarsom waar ik niks mee kan dan belasting over betalen, zodat het langzaam maar zeker minder wordt.
Beb 19 januari 2016Ik heb eens gelezen:
Wanneer mensen banken beroven gaan ze naar de gevangenis.
Wanneer banken mensen beroven krijgen ze een bonus.

Ilona 20 januari 2016Ook ik ben het helemaal eens met Cor Timmermans. met een groep spaarders een proces aanspannen lijkt mij een goed plan.
Rene 20 januari 2016Eerst moet je inkeren om daarna in te teren, op je spaartegoeden dat is de beloning van de Nederlandse overheid voor het goede gedrag wat je toont want de overheid mag alles maar de burger mag niks. Maar de burger moet wel steeds meer zelf gaan doen maar dan moet de overheid niet onrechtmatig bijna alles afpakken de verhoudingen zijn nl zoek en dan gaat de spaarzin over en wat betreft de aandelen daarvan mag je de belasting voorschieten plus als het eens tegen zit de overheid niet bijspringt.Zo wil ik ook wel zaken doen een beetje laf allemaal vind ik.
G.H. 20 januari 2016En wat is het alternatief thuis in de sok
Mark 20 januari 2016Ja mensen we doen het verkeerd. Je moet niet sparen maar op de pof leven want dan krijg je allerlei voordelen. Vandaag zat ik me woest te maken over het bericht dat mensen met schulden geen verkeersboetes hoeven te betalen. Mensen die alles netjes doen en geen schulden maken en sparen voor bijv. pensioen, ja worden gestraft met die schandalige rendementsroofheffing.
Rene 21 januari 2016Misschien kunnen we eens naar de commissie stiekem maar dat haalt ook niets uit want de regering is onschendbaar lijkt wel.

Ook sommige ministers doen maar wat en zwemmen als een steur in het water ze hebben deze vis al drie keer proberen te vangen maar helaas hij zwemt door de mazen v/d wet zullen we maar zeggen.

We mogen niet van een nep kabinet spreken maar ik heb mijn twijfels

Wij doen het goed maar de overheid is krom bezig om ons meer te laten betalen dan er aan rente binnen komt op de spaarrekening.

Thuis in de sok is ook geen optie gezien je het toch moet opgeven in de aangifte bij de vraag contant geld
fred 21 januari 2016allemaal waar, maar wat ik nou nooit eens hoor zeggen is dat je geld door de lage inflatie ook meer waard blijft. Een inflatie van bijvoorbeeld 3% en een rente van 3% is ook nul groei. Dat gegeven zou - los van de foutieve wijze waarop rendementsheffing berekend wordt - kunnen helpen om niet zo dramatisch te doen over lage spaarrente.
Rene 21 januari 2016Lage rente is jammer temeer we zoveel mogelijk rendement willen van ons spaargeld.
Maar het is de overheid die e e a verstoord door 1.2% rente in rekening te brengen wat te hoog is t o v d daadwerkelijke rente op dit moment. 1.2% komt uit fictief 4% x 30% heffingsrente = 1.2%.
Als de bankrente ook 1.2% is kan alle winst naar de overheid en daaronder b v 1.1% dan is het de winst plus 0.1% vermogen wat betekent dat je inteert op je vermogen en dat is gewoon niet eerlijk v/d overheid. Dus 4% fictief is de grote boosdoener die door de overheid is ingevoerd v/a 2001 en die moet gewoon omgeruild worden voor de actuele bankrente. Als de bankrente nu 4% was dan was er niets aan de hand en was alles eerlijk.
Arie 21 januari 2016Ik vraag me altijd af wie iedereen toch bedoeld met de overheid. Volgens mij zijn wij dat toch gewoon met elkaar. Natuurlijk betaal ik liever ook zo min mogelijk of het liefst geen belasting over mijn spaargeld. Laten nu echter niet denken dat alles opeens opgelost is als de overheid het fictief rendement van 4% verlaagt.

Het is uiteindelijk altijd een keuze. Als we minder belasting op het spaargeld heffen, dan zullen we toch of ergens anders meer belasting moeten heffen of ergens anders minder overheidsgeld aan kunnen uitgeven.

Natuurlijk is het een hele rare regel om 4% te blijven hanteren of de nieuwe percentages die nog steeds te hoog zijn. Dat dit oneerlijk voelt snap ik best. Ik vraag me af wat een rechtszaak met als resultaat een lagere belasting uiteindelijk brengt. Hooguit een sigaar uit eigen doos lijkt mij.

Ik vind het prima als mensen vinden dat deze belasting omlaag moet, ieder zo zijn eigen idee hoe we de belastinginkomsten en uitgaven moeten verdelen en het is goed als dit voor iedereen zo eerlijk mogelijk aanvoelt. Ik ben echter oprecht geïnteresseerd en benieuwd waar iedereen deze gemiste belastingenkomst wilt neerleggen.
Mark 22 januari 2016Hr. Arie, houdt U er rekening mee dat over het gespaarde geld dat je stalt bij een bank reeds belasting is betaald? Ik begrijp Uw betoog en het is waar dat het overheidsgeld toch ergens vandaan moet komen. Maar vindt U het eerlijk dat mensen die hard werken, alles netjes doen en niet frauderen zo gepakt worden door de overheid ? Kunt U zich voorstellen dat zulke mensen zich enorm opwinden over de voordeeltjes die degenen krijgen die op de pof leven en een houding hebben van als ik het niet meer kan betalen wordt het wel kwijtgescholden ?
Ik ken zulke mensen die er voor kiezen om niet te werken en waar toch een auto voor de deur staat. Als de overheid de spaarcenten zo nodig wil belasten, dan ook de schulden niet meer aftrekbaar maken zou ik zeggen dus niet degenen die alles netjes doen pakken en degenen die erop los leven voorzien van allerlei belastingvoordelen.
Rene 22 januari 2016Ik vind het niet erg om belasting te betalen maar laat de regering/overheid het dan wel eerlijk doen en niet meer heffen dan nodig.En dan moet ook iedereen aan deze verplichting voldoen,en niet met bepaalde instantie,s afspraken maken wat ze mogelijk willen betalen ik bedoel multinationals en of brievenbusmaatschappijen e.d.Belasting moet verhoudingsgewijs voor iedereen hetzelfde zijn en dat is eerlijk.
Reivi 17 februari 2016Wat de rente betreft, ben maar overgestapt van de ING 0.6% naar Nationale NL 1.1%
Je moet wat wat zou ik zeggen.
Ik vrees toch wel dat de rente nog veel lager zal gaan uitpakken en wellicht wel richting 0% zal gaan.
Toch wel een raar idee,terwijl banken wel flink verdienen aan zeg maar een persoonlijke lening.
Ik denk wel eens dat de banken de klanten uitknijpen als een citroen.
oude 18 februari 2016alen bij de supermarkt nog 4% rente op de zegels
Jan 17 april 2016Vermogensrendementsheffing is pure diefstal. Als je je bedenkt dat je toekomstig pensioen ook al niets voorstelt is het schandalig dat je ook niet eens de kans krijgt om hiervoor extra te sparen.
Auke 07 juni 2016Ik ben het volledig met Jan eens. Ik ben in de toekomst benieuwd wat er voor mij in het vat zit. We kunnen sparen voor ons pensioengat maar dat schiet echt niet op. Er zullen in de toekomst een grote groep mensen zijn die niet rond kunnnen komen. Volgens mij is de overheid zich daar niet van bewust. Ze snijden op langer termijn in hun eigen vingers. Kort termijn visie.
Willem 26 juli 2016Beste Thijs, je kunt tijdens de afloop van de rentevastperiode de hypotheek volledig aflossen.
Hier lopen de banken uiteraard niet mee te koop.
Hier is meer over te vinden op internet bv via de volgende link: https://financieel.infonu.nl/hypotheek/136798-afloop-rentevaste-periode-op-spaarhypotheek.html
maria baerts 15 februari 2017Ik heb een buffer opgebouwd waar ik altijd hard voor heb gewerkt gezien de huidige stand van zaken vertrouw ik niet meer op aow of pensioen en wil niet zoals vele oudjes nu later op een houtje bijten en iedereen adviseerd de overheid om je pensioen gat aan te vullen over mijn spaar geld heb ik al dik belasting betaald en wel je inkomsten belasting al die 30 jaar en let wel als ik 100 gulden toendertijd voor mijn spaargeld kreeg zat ik er niet mee om 25 gulden aan de belasting te geven want rente is ook inkomsten maar dit is pure diefstal en of je voor of tegen bent iedereen kent de waarheid
Kijk allemaal op website bond belastingsbetalers en teken bij hun bezwaar aan dat is gezamelijk en ze hebben al 6 rechtszaken lopen wat je kunt teruglezen
Nederland is belastingland en ik wil best mee betalen maar tolereer het niet dat ze stelen van mijn geld
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank2,00%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken