Spaarrente.nl > Blog > Spaarrente stijgt weer

Spaarrente stijgt weer

Door Amanda Bulthuis  | 11 augustus 2022  | Nog geen reacties

‘Eindelijk weer spaarrentes boven de 2 procent’

Voor degenen die zich afvroegen: ‘Gaat de spaarrente ooit nog stijgen?’, is er eindelijk goed nieuws. De laatste weken zijn de spaarrentes weer aan het stijgen. Sinds halverwege juli hebben al 16 banken de rentes op spaarrekeningen verhoogd. Ook bij de spaardeposito’s verhoogden 15 banken de spaarrentes. “Hierdoor is de hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening in nog geen vier weken tijd van 0,35 naar 0,65 procent gegaan”, voegt expert Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl, toe.

Rente spaargeld omhoog bij deposito’s

Bij de spaardeposito’s gingen de rentes nog het hardst omhoog. Sinds begin juli ging de hoogste deposito rente van 5 jaar van 1,75 naar 2,30 procent, een stijging van ruim 30%! Maar ook bij een deposito van 2 jaar kun je al een rente van 2 procent krijgen.

Waarom stijgen de spaarrentes?

Dat de spaarrentes juist in juli begonnen te stijgen, komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) voor eind juli voor het eerst in 11 jaar een renteverhoging aankondigde en doorvoerde. Als de ECB-rentes omhoog gaan, gaan ook de spaarrentes omhoog. Dit komt aan de ene kant doordat banken hun spaarrentes baseren op marktrentes, die weer gebaseerd zijn op de ECB-rentes.

Daarnaast betaalden banken lange tijd een negatieve rente aan de ECB voor het geld dat ze daar onderbrengen. Spaargeld dat banken niet direct gebruiken om hypotheken, leningen en beleggingen mee te financieren, moeten ze op een rekening bij de ECB storten. Dat kostte dus lange tijd geld voor de bank, wat ze doorberekenden in de vorm van negatieve rente. Omdat de rente die banken aan de ECB betalen sinds eind juli naar 0 procent is gegaan, hebben veel banken de negatieve rente afgeschaft of aangekondigd om dit in oktober te doen.

Daarnaast hebben veel banken dus ook al renteverhogingen doorgevoerd. “Dit zien we vooral bij buitenlandse banken”, zegt Bulthuis. “Banken als Bigbank en inBank uit Estland, Renault Bank uit Frankrijk en Banca Progetto uit Italië hebben meer mogelijkheden om het spaargeld te gebruiken om kredieten te verstrekken in eigen land of buurlanden. Daarnaast opereren deze banken voornamelijk via internet, waardoor ze weinig kosten hebben en dus een groot deel van hun verdiensten kunnen teruggeven aan de klant in de vorm van een hogere spaarrente”, legt Bulthuis uit.

Wanneer stijgt de spaarrente weer verder ?

Voor eind september heeft de Europese Centrale Bank (ECB) weer een nieuwe renteverhoging aangekondigd. De spaarrentes zullen dan ook nog verder stijgen, verwacht Spaarrente.nl. Lees hier onze uitgebreide spaarrente verwachting.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank2,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken