Spaarrente.nl > Blog > Spaarrente historie

Spaarrente historie

06 mei 2015  | door Amanda Bulthuis  | (2 reacties) Laatst gewijzigd op 29 december 2015

De spaarrentes staan al jaren op een historisch laag niveau. De rentes die je krijgt op je spaarrekening of deposito zijn nog nooit zo laag geweest. Hoe heeft de spaarrente zich historisch ontwikkeld?

Haal het maximale uit je spaargeld! Hoe de rente zich ook ontwikkelt, je spaargeld levert het meest op als je kiest voor de hoogste spaarrente. Vergelijk direc t>>

Spaarrente historie grafiek 2010 - 2015

In de onderstaande grafiek zie je hoe de gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening en op deposito’s met een looptijd van 1 en 5 jaar zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Spaarrente geschiedenis sinds 2008

Sinds de financiële crisis in 2008 en 2009 is de spaarrente hard gedaald. In 2011 was er nog een korte opleving. Door de nieuwe regels voor Europese banken in het akkoord Basel 3 moesten de banken hogere financiële buffers aan gaan houden. Hierop vooruitlopend wilden banken massaal spaargeld aantrekken. Daarom verhoogden zij de rentetarieven en ontstond een ‘spaarrenteoorlog’.

Deze strijd om de spaarder duurde tot begin 2012. Daarna begonnen de spaarrentes weer verder te dalen. Dit kwam vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rentetarief, de ECB-rente verlaagde. Hierdoor konden banken goedkoop geld lenen bij de ECB en hadden ze het geld van de spaarder minder hard nodig. Gevolg: de spaarrentes gaan weer omlaag.

Deze situatie duurt nu nog steeds voort. In september 2014 verlaagde de ECB voor het laatst de ECB-rente. Ook toen reageerden banken weer massaal met renteverlagingen.

Historische rente spaarrekening

Op dit moment zijn er al diverse banken die minder dan 1 procent rente bieden op een spaarrekening. Gemiddeld krijg je in december 2015 nog 0,9 procent rente op een spaarrekening. Op het hoogtepunt van de ‘spaarrenteoorlog’ in december 2011 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 2,47 procent.

Tip! Wil je een betere rente op je spaarrekening? In onze renteoverzichten zie je eenvoudig welke bank de hoogste rente biedt voor een spaarrekening. Rente spaarrekening vergelijken >>

Historische rente deposito

In de meeste gevallen krijg je op een deposito een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Dit komt doordat je je spaargeld op een deposito voor een afgesproken periode vastzet. De bank weet dan precies hoe lang ze over je spaargeld kan beschikken. In ruil voor deze zekerheid krijg je een hogere rente.

Op dit moment zijn er echter banken waarbij de rente voor kortlopende deposito’s (bijvoorbeeld t/m 5 jaar) lager ligt dan het percentage dat je krijgt op een vrij opneembare spaarrekening. Dit komt doordat de marktrentes laag liggen. Banken kunnen dus nauwelijks geld verdienen als ze je spaargeld uitlenen aan beleggers, bedrijven of aan andere banken. Hierdoor is dit spaargeld voor de banken minder interessant.

Toch is het, juist nu de spaarrentes maar blijven dalen, interessant om te kiezen voor een deposito. Er zijn nog steeds banken die op een spaardeposito met een korte looptijd een hogere rente bieden dan op een vrij opneembare spaarrekening. Daarnaast staat de rente waartegen je het deposito afsluit de hele looptijd vast. De rente op je spaarrekening zal waarschijnlijk nog verder dalen de komende tijd. Door te kiezen voor een deposito, bescherm je je spaargeld dus tegen deze verder renteverlagingen.

Tip! Kijk direct welke bank de beste rente biedt voor een deposito met de looptijd van jouw keuze! Depositorente vergelijken >>

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over verwachting spaarrente
Reacties
Albert Jol 29 juni 2015Taalfout:
Hoe heeft de spaarrente zich historisch ontwikkelt?
Dit moet zijn: Hoe heeft de spaarrente zich historisch ontwikkeld?

ontwikkeld moet met een d aan het eind. Voltooid deelwoord, de stam is ontwikkel en deze eindigt op een l de l komt NIET voor in het kofschip, dus eindigt het voltooid deelwoord op een d.
Redactie Spaarrente 29 juni 2015Bedankt voor oplettende reactie. We hebben de fout in het artikel hersteld.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank2,00%Yapi Kredi Bank1,60%Centraal Beheer Achmea1,60%Delta Lloyd1,35%OHRA1,35% Alle spaarbanken vergelijken