Spaarrente.nl > Blog > Spaargeld van een gemiddeld gezin

Spaargeld van een gemiddeld gezin

Door Redactie Spaarrente.nl  | 01 juli 2020  | (3 reacties)

Nederlandse gezinnen sparen relatief veel. Zij sparen voor een financiële buffer, voor een vakantie, voor de studie van de kinderen of voor een andere grote uitgave. Hoeveel spaargeld heeft een gemiddeld gezin eigenlijk?

Gemiddeld spaargeld gezin

Haal alles uit je spaargeld!
Vergelijk, kies de rekening met de hoogste rente en loop niet langer rente-inkomsten mis!
Spaarrente vergelijken >>

Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden ongeveer 40.000 tot 45.000 euro spaargeld. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is wel scheef verdeeld. Slechts 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan 39.000 euro spaargeld. 50 procent van de huishoudens heeft maximaal 11.000 tot 12.000 euro spaargeld. Nog eens 25 procent van de gezinnen heeft 3.000 euro of minder spaargeld.

Ook het Nibud heeft onderzoek gedaan naar het spaargeld van gezinnen. Volgens Nibud heeft een gezin met 2 kinderen, een koopwoning, een auto ter waarde van 10.000 euro en een netto inkomen van 3.000 euro per maand gemiddeld 27.750 euro aan spaargeld. Stellen zonder kinderen in een koopwoning sparen gemiddeld meer en wie in een huurwoning woont spaart minder.

Voor deze cijfers keek het Nibud alleen naar de gezinnen die spaargeld hebben. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 20 procent van de huishoudens geen of nauwelijks spaargeld heeft en dat nog eens 20 procent minder dan 2.000 euro heeft. Als je deze resultaten naast elkaar legt, ligt het gemiddelde spaargeld per gezin een stuk lager dan 27.750 euro.

Hoeveel spaart een gemiddeld gezin per maand?

Als je een vast bedrag per maand spaart, spaar je meer dan wanneer je onregelmatig spaart. Toch spaart ongeveer 40 procent van de huishoudens niet met regelmaat. Zij maken alleen geld over naar de spaarrekening als zij geld over hebben. Daardoor wisselen ook de bedragen die zij dan op de spaarrekening zetten.

Slechts een kwart van de huishoudens spaart een vast bedrag per maand, gemiddeld 9 procent van het maandinkomen. Maar dit zijn vaak wel de huishoudens met een inkomen van minimaal 3.000 euro netto per maand en met een koopwoning.

Als je dus een inkomen van 3.000 euro hebt, is het gemiddelde maandelijkse spaarbedrag 270 euro. Met een inkomen van 2.000 euro is dit 180 euro en met 4.000 euro per maand is dit 360 euro.

Heb je kinderen? Dan reserveer je misschien een deel van je spaargeld voor de kinderen. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat ouders gemiddeld 681 euro per jaar sparen voor de kinderen. Dat komt neer op 56,75 euro per maand.

Hoeveel spaargeld heeft een gemiddeld gezin nodig?

Een gezin met twee kinderen, een koopwoning en een auto heeft minimaal 5.000 euro spaargeld nodig als buffer. Hiermee kun je financiële tegenvallers opvangen, zoals reparatiekosten aan de auto of het vervangen van witgoed. Wil je daarnaast sparen voor een specifiek doel, zoals een vakantie, nieuwe auto of voor je kinderen? Dan heb je meer spaargeld nodig.

In het artikel ‘Hoeveel spaargeld heb je nodig?’ lees je hoeveel je per gezinssituatie nodig hebt en waar je rekening mee kunt houden.

Spaargeld gezin – Hoe kun je meer sparen?

Als je meer wilt sparen, dan is het belangrijk dat je bewust en met regelmaat gaat sparen. Je kunt bijvoorbeeld een vast moment in de maand kiezen waarop je geld overmaakt naar je spaarrekening of je kiest voor een spaarrekening waarop je automatisch kunt sparen. De bank maakt dan automatisch elke maand een vast bedrag over van je betaalrekening naar je spaarrekening.

Maar voordat je beslist hoe gaat sparen, kun je een spaarplan maken. Hierin bekijk je eerst je financiële situatie kritisch, zodat je weet hoeveel je per maand kunt sparen. Daarna kies je de juiste spaarrekening. Dit kan een spaarrekening zijn met automatisch sparen, maar je kunt ook kiezen voor de spaarrekening met de hoogste spaarrente. Ten slotte houd je dit plan goed bij, zodat je het kunt bijstellen als dat nodig is. Zo blijf je bewust met het sparen bezig.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over spaarbuffer
Reacties
N. Kolmeijer 14 september 2013zich beseffen is fout nederlands
Redactie Spaarrente.nl 16 september 2013Hallo N. Kolmeijer, klopt helemaal wat je zegt. Bedankt voor je alertheid! We hebben het inmiddels aangepast :-
J. Smulders 29 januari 2021Spaargeld is relatief. Telt de overwaarde van je woning mee of de waarde van je autos, motor etc?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken