Spaarrente.nl > Blog > Spaarder levert nog steeds fors in bij nieuw plan vermogensbelasting

Spaarder levert nog steeds fors in bij nieuw plan vermogensbelasting

Door Redactie Spaarrente.nl  | 05 januari 2018  | (44 reacties)

Spaarders die meer dan 25.000 euro op hun spaarrekening hebben, leveren met de nieuwe belastingplannen alsnog fors in. Dit blijkt uit een berekening van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over de herziening van de vermogensrendementsheffing. Hierin wordt pas bij een vermogen van 25.000 euro of meer belasting geheven. Het fictieve rendement bij vermogens tussen 25.000 en 125.000 euro gaat omlaag van 4 naar 2,9 procent. “Omdat de spaarrentes op dit moment nog steeds fors lager liggen dan het veronderstelde rendement, leveren spaarders bij grootbanken 97 tot 109 procent van het rendement op hun belastbaar vermogen in bij de nieuwe plannen”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit.

Nieuwe plan zijn wel een verbetering…

De nieuwe plannen van het kabinet zijn echter wel een forse verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Op dit moment betaal je belasting vanaf een vermogen van 21.330 euro. Hierbij gaat de Belastingdienst er vanuit dat je 4 procent rendement behaalt over je belastbaar vermogen. Hierover wordt 30 procent vermogensrendementsheffing geheven. “Op dit moment krijg je bij de grootbanken, zoals ING, Rabobank of ABN AMRO maar 0,8 tot 0,9 procent rente op je spaarrekening. Dit ligt fors lager dan de veronderstelde 4 procent”, licht Amanda Bulthuis toe. “Gevolg is dat je over je belastbaar vermogen nu ongeveer 130 tot 150 procent van je rendement aan belasting betaalt. Sparen kost je dus in feit geld.”

Maar toch een schrale troost

Dat het kabinet nu een plan heeft om het fictieve rendement te verlagen is voor de spaarder wel een kleine verbetering, maar nog steeds een ‘schrale troost’ vindt Bulthuis. Voor vermogens tussen de 25.000 en 125.000 euro gaat het veronderstelde rendement omlaag naar 2,9 procent. Maar omdat de spaarrentes al jaren aan het dalen zijn en inmiddels al fors lager liggen dan 2,9 procent kost sparen je bij de nieuwe plannen nog steeds geld. “Als je spaart bij de grootbanken, betaalt je nog steeds 97 tot 109 procent van het rendement over je vermogen aan de fiscus.

Schade beperken?

Nieuwe belastingplannen of niet, wie de schade zoveel mogelijk wil beperken kan het beste op zoek gaan naar een spaarrekening met een stabiele, hoge spaarrente. Op dit moment biedt bijvoorbeeld Argenta de hoogste spaarrente met 1,3 procent. Als je hier zou sparen houd je na aftrek van de belasting in de huidige situatie nog 8 procent van het rendement op je belastbaar vermogen over. “Dat is nog steeds geen vetpot, maar het is altijd nog beter dan moeten interen op je spaargeld, zoals bij de grootbanken het geval is”, legt Bulthuis uit. “In de nieuwe situatie zou je bij Argenta 33 procent van het rendement op je belastbaar vermogen overhouden na aftrek van de belasting.”

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over belasting spaargeld
Reacties
Gerrit 28 augustus 2015Dat rekenen moeilijk blijft zag ik weer eens in bovenstaand artikel in de Telegraaf. Amanda moet haar huiswerk nog maar eens over doen. 30% heffing van 2,9% rendement = 0,87% belasting. Als echter rekening wordt gehouden met het belastingvrije bedrag en het feit dat zeer velen een partner hebben, kom je bij twee personen en een ton aan spaargeld op €4350,435%. Vervelend, maar het zal het terras bezoek niet beinvloeden evenmin als de vakanties.
Redactie Spaarrente 28 augustus 2015De berekeningen in dit artikel kloppen gewoon. We hebben berekend hoeveel je betaalt over je belastbaar vermogen. Hierbij is de heffingsvrije voet meegenomen. Hieruit blijkt al dat je fors inlevert. Ga je met hogere bedragen rekenen, bijvoorbeeld omdat je een partner hebt, dan kom je procentueel op ongeveer dezelfde getallen uit.
Andre 28 augustus 2015Gaan we er echt op vooruit van € 21.330 naar € 25.000? Ik lees nergens iets over of het vrijgestelde bedrag ook x2 gaat als je een fiscale partner hebt. Is het zo dat je dat van € 42.660 terug gaat naar € 25.000 of toch maar € 50.000?
Ton 28 augustus 2015Wat een geweldige verbetering\\\\\\\\\\\\\\1.
Ik ontvang ong. 0,9 % spaarrente. Hoezo 2,9% rendement op mijn spaarvermogen. Goed bezig, regering. Ik word nog steeds bestolen voor 2%.
Mark 28 augustus 2015Berekening is beetje kort door de bocht. Voor een volledig beeld zou je ook het rendement op het vermogen dat vrijgesteld is mee moeten nemen, dan kom je op een belasting van 39% in de oude situatie en 16% in de nieuwe situatie.
ab 28 augustus 2015Vaak vergeet men dat als je vervolgens met je spaargeld vrolijk je hypotheek gaat aflossen,je toetsinkomen na hypotheekaftrek ook hoger word.
Dit heeft als men recht heeft op zorgtoeslag het gevolg dat je zorgtoeslag naar beneden gaat.
Het rendement op spaargeld ligt dus in zulke gevallen hoger
Dus gewoon je centen laten staan en ausharren.
Walter 29 augustus 2015Wat kun je dus het beste doen? is je hypotheek aflossen als daar de rente hoger van is dan de rente die je van de bank krijgt.
En het gevoel dat je bestolen wordt is ook gelijk verdwenen.
Voorbeeld: je krijgt bankrente tussen de 0,9 en 1,3% een hypotheek rente zal zeker hoger zijn zeker als je dat een aantal jaren terug hebt afgesloten. Zeg hypotheek rente 4,4% en bv bankrente 1,2% rente voordeel is 3,2%
Arcee 30 augustus 2015Voor vermogens tussen de 25.000 en 100.000 euro gaat het veronderstelde rendement omlaag naar 2,9 procent.

Nee, het gaat om vermogens tussen 25.000 en 125.000 euro of om belastbaar vermogen vermogen minus heffingsvrije voet dus tussen 0 en 100.000 euro.
Redactie Spaarrente.nl 31 augustus 2015@Arcee, bedankt voor je reactie. Je hebt inderdaad gelijk en we hebben de bedragen i het bericht aangepast.
Andre 01 september 2015Jammer dat ik geen antwoord krijg op mijn vraag bij een fiscale partner
Redactie Spaarrente 02 september 2015@Andre,

Excuses voor de late reactie, maar voor fiscale partners geldt inderdaad een dubbele vrijstelling van 50.000 euro.
Kees 02 september 2015Betekent dat ook dat de 2.9% voor fiscale partners geldt over het vermogen tussen de 50.000 en 250.000?
Redactie Spaarrente 02 september 2015@Kees,

Nee, de grenzen van het vermogen blijven hetzelfde.
Ben 03 september 2015Ik las ergens dat deze belastingwijziging pas in 2017 ingaat. Klopt dat wel?
Leo 05 september 2015Spaargeld je bent er wel druk mee.
Het best lijkt me dat je alles op soupeert tot het vrijgesteld bedrag van €50.000 zo wordt je niet meer bestolen door de banken die je als spaarder recht gehouden hebt en verder niet uitgemolken door de regering of door de fiscus je hebt al moeite genoeg gedaan om wat over te houden. Zo zie je maar dat sparen niet loont.
Teun 05 september 2015Leo, Ik ben dat niet met je eens. 50.000 is straks vrijgesteld. Daarboven moet je inderdaad gaan betalen en hou je verhoudingsgewijs minder over dan vroeger. Maar nog wel meer dan als je niets meer spaart. Buiten dat een appeltje voor de dorst is nooit weg hoe klein dan ook en anders kan je evt je kinderen helpen om ook hen richting de 50.000 te brengen als ze er tenminste mee kunnen omgaan Verder moet je ze stimuleren tot het aflossen van schulden waardoor ze uiteindelijk nog meer overhouden TOCH. ?
Leo 05 september 2015Teun,
Ik speek namens de mensen die geen kinderen hebben en er later alleen voor staan.
En geen kinderen hebben, dan zeg ik leef er goed van want er komt een dag dat je er alleen voor staat en als je dan beland in een rust huis dan krijg je evenzeer het natje en het droog je als je buurman of buurvrouw die niet gespaard hebben TOCH.!!!!!!!!
Hans 07 september 2015De overheid slaagt er nog steeds in om z''n burgers te bestelen met onrealistische rendementen... En heeft dat reeds een groot aantal keren gedaan. Geen wonder dat er al heel veel mensen zijn die wat terug proberen te stelen, Niet goed te praten, maar wel begrijpelijk, heren Rutte, Samson en Dijsselbloem !
Marion 08 september 2015Omdat ik een uitzonderlijk probleem heb wil ik vragen om advies. Al krijg ik een minimum uitkering van 70% van minimaal loon omdat ik op de loonlijst stond van een BV samen met mijn Ex-man omdat het erg duur was om als zelfstandigen te verzekeren. Ik ben met een burn-out o.a. afgekeurd. Na onze scheiding is er een levensverzekering vervroegd uitgekeerd waarbij het meeste naar de Belasting ging. Omdat ik geen pension opbouw heb is dit geld mijn pensioen. Vroeger had ik een extraatje aan de rente die het opbracht maar de laatste jaren moet ik steeds nog meer belasting over betalen omdat het als vermogen wordt gezien. Ik kan geen aanvulling krijgen omdat ik dit zogenaamde spaargeld heb waarvan weinig aan over is. Van 700 euro per maand leven is niet te doen. Is er een oplossing voor dit probleem? Graag advies voor dat er niets meer van overblijft. vriendelijke groeten, Marion
Klaas 16 september 2015Ik kom nergens tegen dat schijf 1 voor partners tot € 200.000,- gaat. Alleen de vrijstelling is dan € 50.000,-.

Dat zou ervoor pleiten de aangifte gescheiden te doen, dan heb je ieder recht op VRH van 2,9% over € 100.000,-.
Frank 17 september 2015Het meest simpele zou toch nog steeds zijn om het daadwerkelijk rendement van het vermogen te belasten. Het excuus waarmee wij naast al bedrogen te zijn door de banken, nu ook nog eens door de regering het mee moeten doen is volgens Dhr. Rutten dat dit op korte termijn niet haalbaar zou zijn voor de Belastingdienst. Volgens mij is het niet anders dan dat de betrokkene het rendement van het vermogen verplicht is naar waarheid in te vullen op de aangifte IB / PVV. Net zoals zovele bedragen denk aan contant geld, spaartegoeden en degelijke. Hoezo niet haalbaar voor de Belastingdienst. In de jaren ''80 werd men al belast naar daadwerkelijk rendement van het vermogen. De spaarder wordt wederom bestolen en nu nog wel door de club die ons moet vertegenwoordigen, de regering dus.
Spaarder 20 september 2015Is groen beleggen interessanter geworden in het fiscale stelsel? Idee van sparen is inderdaad dat ik iets extra''s overhoud. Rendement van 2,9 is nog steeds niet reëel gezien de huidige rentestand en bovendien gaat pas in per 1-1-2017 toch?
Peter 24 september 2015Sparen is niet zinvol meer en je wordt nog steeds bestolen met die rendementsroofheffing door die roversbende in Den Haag. Ik los het op door gewoon korter te werken zodat je weinig meer overhoud om te stallen bij een bank. Korter werken is momenteel de beste optie
Johan 24 september 2015Het zou wel buitengewoon vreemd zijn en mijns inziens ook ongeoorloofd discriminatoir wanneer bij fiscale partners de eerste schijfgrens bij 1 ton ligt gelijk aan die voor de individuele belastingplichtige?
Cornelis 03 oktober 2015Is er dan niemand die vindt dat belasting betalen over geld dat je overhoudt van salaris of misschien erfenis überhaupt belachelijk is? Hierover heb je namelijk al ruimschoots belasting betaalt. En dan hou je aan het eind van de maand misschien iets over, zet dat op een spaarrekening en hoppa, nogmaals belasting betalen. Terwijl we over iedere euro die we uitgeven ook nog eens belasting betalen. En nog komt de regering tekort?!
Mark 06 oktober 2015mensen die sparen en alles netjes doen worden geplukt door die roversbende in den haag en degenen die schulden maken worden gesubsidieerd.
Redactie Spaarrente 08 oktober 2015@Marion, bedankt voor je bericht. Helaas is het voor ons niet mogelijk om persoonlijk financieel advies te geven. Je kunt het beste contact opnemen met een financieel adviseur.
Hans 13 oktober 2015Ik ben het met Frank eens, de overheid kan toch niet wegkomen met de smoes dat werkelijke rendementen te veel werk voor de belastingdienst opleveren en dat daarom een forfaitair rendement wat toevallig veel hoger is moet worden toegepast. Hopelijk doet de Eerste Kamer of anders de Raad van State hier nog wat aan. Kan de burger nog iets doen?
Piet 14 oktober 2015De grootste dieven zijn de regering hoe dan ook ze berekenen het altijd in de eigen voordeel
Je moet voorcje zelf zorgen doe je dat
Dan pakken ze je toch terug
Het beste is in de bijstand gaan dan krijg je het en je hoef niets te betalen als je naar een verzorging tehuis moet
Robert 19 oktober 2015Snappen jullie er dan helemaal niets van.
Als echtpaar is een bedrag tot 42000 euro geheel vrijgesteld van belasting. Je betaald hier dus niets over en Rutte en consorten verdienen hier dus ook niets aan.
Wel krijg je hier op dit moment maar heel weinig rente over om en nabij 0,9%.
Boven dit spaarbedrag teer je op dit moment in op je geld dus alles boven 42000 afhalen en in een oude sok stoppen.
Maar ja, wie heeft tegenwoordig nog 42000 over!
rongak 24 oktober 2015Bij het verhaal is vergeten de inflatie mee te nemen. Dit holt niet allen het rendement maar ook het vermogen zelf uit. Ik bedoel dus de ECHTE inflatie niet de fictieve inflatie zoals door BEROEPSLEUGENAARS politici ronmdgetoetert wordtwaarbij voor het gemak roverheids graaien maar niet meegerekend wordt
renske 24 oktober 2015Nu betalen we 1,2 procent van een verondersteld rendement van 4 procent. Maar.................................... ik meen dat het veronderstelde rendement ook nog eens bij ej inkomen opgeteld, waarbij je ook nog eens inkomstenbelasting betaald? Of heb ik dat niet goed. In ieder geval vervalt de zorgtoeslag , wat eerder niet het geval was. En........................... idd de inflatie er ok nog bij. Witte boordencriminelen waaronder de regering.

Renske
Paul 26 oktober 2015Afegezien van de financiele berekening, Let ook op de spelling. Behaalt is met een ''t'' en niet met een ''d'' .....
Henk 28 oktober 2015Dat we nu 1.2% rendement belasting betalen is gewoon een verkapte verhoging van vermogens belasting.
Alleen tegen de vermogen belasting kwamen de rijken in opstand, moesten te veel betalen en de kleine man had geen vermogen.
Dus bedenkt de regering en de belasting iets, wat dan rendement belasting gaan noemen en dan 1.2% lijkt zo eerst goedkoper, maar nu de rente bijna nul is, krijgen de belasting nog steeds forse bedragen.
Dat wij als spaarders niks meer aan ons zuurverdiende geld overhouden, daar hebben ze in Den Haag zogezegd schijt aan.
En dan maar roepen de economie gaat beter, waar gaat het beter???
De rente zakt nog steeds verder en de werkende man/vrouw komen nog steeds meer op straat te staan.
DUS REGERING HOUD REKENING MET DE SPAARDERS MET HUN ZUURVERDIENDE GELD.!!!
db 02 november 2015Ben geen belastingtecnicus maar als je het kan missen misschien maximale groendeposito nemen???
Snap best dat we belasting moeten betalen, maar niet zo goed dat de spaarrentes zo laag zijn. Goed beschouwd...hoe hoger die wordt...hoe meer spaargeld....hoe merr belasting. Everybody almost happy.
L.Bakker 04 november 2015Klagers! Ik ben 70 jaar en heb ooit eens 13% behaalt op een deposito van 2 jaar en een nog maar een paar jaar geleden 6,5% op een deposito van één jaar.Klaagden we toen ook met zijn allen.Ik heb géén ton op de bank staan.Natuurlijk kunnen veel dingen beter,maar klagen helpt niet.Wees bv. blij met een goede gezondheid.Betaal netjes je belasting,sjoemel niet en wees blij dat we in zo''n mooi land wonen.Ik heb veel landen over de hele wereld gezien en ben steeds blij dat ik weer terug ben in Nederland.Kost wel wat maar dan heb je ook wat en hoef je ook niet te klagen dat je bv. 35,-Euro meer op een vermogenmoet betalen.
Rick 09 november 2015Een spaarrekening met 13% rente toen de inflatie > 10% deed, dat is geen vergelijking met tegenwoordig natuurlijk.

Als je vermogen hebt los dan gewoon je schulden af, en evt je hypotheek ook scheelt weer bijtelling. Als je dan nog meer dan 2 ton overhoudt moet je nodig eens gaan praten met een financieel adviseur lijkt me. Kost wat, maar levert nog meer op.
C.L. van der Velden 15 november 2015wij moeten alles maar weer zelf doen.

wij moeten weer zelf denken en voor ons
zelf zorgen.

voorbeeld cooperatie/ in familie
samen geld bij elkaar voor betere rente
voor beeld
men heeft € 100.000,-- samen iemand beheert er zorgt ervoor dat er alles onderling indien nodig de positie kan veranderen, maar geld basis blijft permanent beschikbaar onderlinge spaar bedragen worden onderling uitgeruild indien nodig.
ik als onder nemer kan dan rente groei
naar 3 % volledig geven
start inleg € 100.000,-- rente 2 % tien jaar vast wij kunnen dan dit per jaar 0.1% laten stijgen tot 3 % na tien jaar.

andere rente''s zijn bespreekbaar ?
wij kunnen voor alle inleg volledige garantie geven ook boven € 100.000,--

gratis info 0625452831
A. Stam 15 november 2015Als je geld uitleend aan familie, kinderen enz. Voor aankoop huis mag je een hoge rente berekenen, en kun je dit aftrekken van de belasting.
Voorbeeld: lening aan kind tegen 6% voor aankoop huis of bestaande hypotheek.
De fiscus geeft dan geld terug naar gelang het inkomen van het kind. Dit kan oplopen tot 50% de lening kost het kind dus 3%. De geldverstrekkend familie ,ouders krijgt 6 % en geeft aan het kind 3% terug als schenking gedeelte is belasting vrij
Conclusie kind gratis hypotheek en ouders 3% rente van het uitgeleende bedrag.
KASSA
JB 17 november 2015L. Bakker. Noem ons alsjeblieft geen klagers, U heeft in de gouden tijd geleeft dat uw huis waarschijnlijk 6 x over de kop is gegaan in waarde, de spaarrentes lekker hoog lagen en dat je kunt genieten van je pensioen dat is opgebouwd.

Ik ben abng dat ik over 40 jaar niet hetzelfde kan zeggen, dus laat mij lekker klagen.
Hans Boutkan 23 november 2015Meer dan 100.000 zuur verdiende spaarcenten met 150% heffing belasten is gelegaliseerde diefstal of ook wel onteigening genoemd. Er loopt een belangwekkende procedure aangezien dit srijdig met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Wil je het VOLKOMEN legal anders doen richt dan een Spaargeld-BV op en je vermogen verhuist van Box naar Box. Resultaat? Je betaalt in privé geen vermogensrendementsheffing meer. Heb je nog rente-inkomsten in de BV? Dan is dat belast tegen 20% en als je de rest 75% dus eruit wilt halen, betaal je 25% dividendbelasting. Totale belasting dus 40% van de werkelijk ontvangen rente.

Wil je na verloop van tijd een bedrag opnemen uit de BV, dan kan dit belastingvrij door afstempelen van de aandelen. Dat kost ongeveer 350 euro aan notariskosten.

Overigens, na 2 jaar geldt het vermogen dat zo dus is vrijgesteld voor de VRH ook voor de AWBZ bijdrage.

Leo 05 december 2015Ja,Ja, mensen,
Weer verlaging van de rente op vermogen
Spaargeld en het blijft maar voort duren en dan maar te horen krijgen elke week op RTL Z dat het goed gaat met de economie en tevens blijft de spaarder er € aan inboeten.
Het komt nog zo ver dat je euro''s gaat betalen aan de banken om je spaar te goed te stallen.
Groetjes en een fijn weekend
LouisD 13 februari 2016In deze hele discussie wordt voorbij gegaan dat je ook steeds vaker te maken krijgt met en/of rekeningen van ouders/schoonouders die door het ontbreken van een uitvaartpolis vaak een behoorlijk spaarbedrag hebben staan voor een fatsoenlijke uitvaart. De helft van die bedragen worden ook bij het vermogen van de gemachtigde bijgeteld. Op die manier zit je wel heel snel boven de vermogensbelastingsgrens. Lekker wanneer je zelf aan sparen ben voor een eigen huis, auto of andere grote uitgave!
Henk 29 december 2017Enige goede oplossing is gewoon om belasting te innen op de werkelijke rente.
Als de belastingdienst allemaal zo goed weet hoeveel we verdienen en hoeveel geld we hebben waarom weten ze dan niet hoeveel rente we krijgen. Rente optellen bij inkomen is de enige eerlijke methode, want dat is het, inkomen.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl

Gerelateerde itemsBox 3 belasting

Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken