Spaarrente.nl > Blog > 80 procent belasting over spaarrente

80 procent belasting over spaarrente

Door Redactie Spaarrente.nl  | 20 februari 2013  | (24 reacties)

Spaarders betalen tot wel 80 procent belasting over hun spaarrente als het spaargeld boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Door de extreem lage rentepercentages die banken op dit moment bieden, klopt het uitgangspunt van de vermogensrendementsheffing niet meer, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl . “De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting betaald moet worden. Dit komt neer op 1,2 procent belasting over het belastbare vermogen in box 3. Maar in de praktijk bedraagt de gemiddelde variabele spaarrente minder dan 1,9 procent en  komen zelfs rentepercentages voor van 1,5 procent of minder . Hierdoor valt de belasting vele malen hoger uit dan de bedoeling is”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

80 procent belasting

Rendement over eigen vermogen beschouwt de fiscus als inkomen. Daarom moet iedereen met een vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro belasting over het vermogen betalen. Hierbij gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 4 procent. Hierover moet 30 procent belasting betaald worden. Naarmate de spaarrente echter lager wordt dan de veronderstelde 4 procent, betaalt de spaarder in de praktijk procentueel steeds meer belasting dan deze 30 procent.

Stel dat iemand 40.000 euro aan spaargeld heeft en hierover 1,5 procent rente ontvangt. Het rendement hierop is in een jaar dan 600 euro. Hierdoor groeit het vermogen aan tot 40.600 euro. Na aftrek van de heffingsvrije grens moet over 19.461 euro belasting betaald worden in box 3, ofwel een bedrag van 235 euro. Dit komt neer op ruim 39 procent belasting over het oorspronkelijk rendement van 600 euro. “Kijken we alleen naar de rente die is verdiend over het belastbare deel van het vermogen, dan gaat zelfs 80 procent hiervan naar de Belastingdienst”, licht Bulthuis toe.  

Te veel belasting 

Het rendement waar de fiscus vanuit gaat is dus achterhaald en zorgt ervoor dat spaarders veel te veel belasting betalen, stelt Bulthuis. Nu de spaarrentes zo ver beneden de veronderstelde 4 procent liggen, zou het de overheid sieren deze veronderstelling aan te passen. Het zou veel eerlijker zijn als de Belastingdienst uit zou gaan van het werkelijke gemiddelde rendement  in een jaar”, aldus Bulthuis.

De persvoorlichter Fiscale Zaken van het Ministerie van Financiën geeft echter aan dat de overheid geen aangepaste heffingspercentages voor sparen wil aanhouden: “Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van andere vormen van vermogensbeheer gemiddeld een laag rendement genereert, maar dat daar tevens de kleinste risico’s aan verbonden zijn. Het is aan de belastingplichtige zelf om de verschillende vormen van vermogensbeheer tegen elkaar af te wegen.” 

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over rendementsheffing
Reacties
J.V. te G. 22 februari 2013Ja. Ja, dan moeten we maar gaan beleggen. ABN AMRO is een betrouwbare bank en kundige bank. Sinds 2005 t/m 2012 gemiddeld 2,65 % rendement. (2008 en 2011) Dit is toch wel de lange termijn beleggen. Waar zwammen ze bij het Min. van Financien eigenlijk over. Dit is vergaande diefstal!!
j.d.b 22 februari 2013vandaag gehoord de spaarrenten gaat weer omlaag bij abnamro. het is gewoon te gek voor worden. we moeten allemaal ons geld maar weer in een oude sok gaan bewaren,zoals de oudjes dat deden.
Marie 23 februari 2013Als de spaarrente over een jaar of wat weer boven de 4% uitkomt, dan zal de overheid waarschijnlijk met hun heffing WEL omhoog gaan. Argumenten worden wel vaker aangepast zoals het de overheid uitkomt...
doe maar 24 februari 2013Het is al jaren zo in dit land dat spaarders worden gestraft en luiwammesen en oplichters worden beloond niks nieuws beter je geld in een sok bewaren of opmaken want als je ouder word word het ook nog afgepakt
K.H. van Hoorn 25 februari 2013De huidigen belastng regeling op spaargeld klpot ook niet, deze zou alsvolg moeten worden aangepast. Er komt een basis rente en hier wordt iederjaar de loonindex bij opgeteld of afgetrokken.
N.H. 26 februari 2013Waarom worden mensen die het maximale lenen wel gesteund door de overheid (hypotheekrenteaftrek), terwijl mensen die sparen om zo een groot deel van hun huis te financieren met 80% belasting op hun rente worden gepakt. Wanneer gaat er wat veranderen aan de vermogensbelasting, als de rente van rabobank naar 1,2% zakt?
Jac 27 februari 2013Weer een onderdeel waar de burger de klos is. Het houdt niet op. Het wordt tijd dat collectief protestmaatregelen worden getroffen. Het uitmelken, ten gerieve van de bekende zakkenvullers moet gestopt worden.
De strafbaarheid van misdadig gedrag is volledig verziekt. Dit moet stoppen. Maar hoe??????????????????
Paul 27 februari 2013Als een deel (laten we zeggen 40%) van de spaarders of gewoon (betaal)rekeninghouders van de 3 grootbanken nu allemaal op 1 april 2013 hun (spaar)saldo eens een paar weken zouden opnemen dan beloof ik je dat de bankwereld er op 1 mei 2013 héél anders uit zal zien ... Dit alles uiteraard wel met de nodige media aandacht omlijst...  Ben benieuwd naar de paniek die dan bij de heren bankiers en onze volksvertegenwoordigers ontstaat. Of ben ik de enige idioot met dit idee?  
JMF 02 maart 2013De berekening van mevrouw Bulthuis is niet helemaal juist. Feitelijk moet de inflatie meegerekend worden. Ooit was rente mede bedoeld om die inflatie in te dekken zodat bij terugbetaling door de bank of de lener de kapitaalverstrekker -wat spaarders eigenlijk zijn- geen nadeel leed. Het percentage boven de inflatie is de vergoeding voor het ter beschikking stellen van kapitaal. Wie "pakt" ons? Zowel de bank aan wie we ons geld ter beschikking stellen als de overheid. Dat zijn overigens mensen zoals wij, maar wiens brood men eet,..... Of niet, want ze worden betaald uit de belastingopbrengsten en eten dus ons aller brood.
Nico 06 maart 2013Het hanteren van de 4% door de regering is gewoon onrechtvaardig en wordt m.i.terecht  aangeduid als diefstal. Want geeft vadertje staat gelegenheid om aan de staat uit te lenen tegen 4% ?? Zou niet eens een slecht idee zijn!! Misschien goedkoper dan geld lenen door de staat op de geldmarkt bij al die bange banken. Het is zo krom als een hoepel!!
Sytze 08 maart 2013Altijd het zelfde liedje. Iedereen klagen als de overheid de uitgaven beperkt (kortere ww, verhoging pensioenleeftijd, beperking hypotheekrente aftrek, lagere kindere opvangtoeslag, sluiting bibiliotheek, etc.) en tegelijk wil niemand belasting betalen. Links om of rechtsom zullen we er allemaal met z'n allen gewoon voor moeten betalen.
En ja, het geld wat de zogenaamde zakkenvullers (politicie en semi-ambtenaren) verdienen en het geld dat wordt verspilt aan de bureaucratie is erg vervelend maar het is maar een druppel op de gloeiende plaat.
rene 24 maart 2013ik ben het in principe eens met sytse, maar kan iemand mij uitleggen hoe het verhogen van belasting en premies voor de zorgverzekering betiteld kan worden als bezuinigingen.
bezuinigingen zijn m.i. het minder geld uitgeven en zorgvuldiger omgaan met onze belastingcenten. de verspillingen door de overheden zijn gigantisch, en de belastingbetaler is daarvan de dupe!
jan tijsen 27 maart 2013beleggen beter dan sparen?
schaap 29 maart 2013de belastingdienst is meet met twee maten. het rente percentage die de belastingdienst hanteert bij terugbetaling aan de belastingbetaler wordt wel elke 3 maanden aan de markt aangepast.
is dit wat men bedoeld met legale diefstal?
maro vinci 01 april 2013de enige oplossing is om je hardverdiende spaargeld in ''de oude sok'' te doen! of anders naar een belastingparadijs met een prima geheimhoudingsmoraal.
veravandervoort 01 april 2013het is net met de ozb. nu de huizen laag zijn verhogen de gemeente de opcentpercentage, zodat ze meer geld binnen krijgen het verhaal van de belastingdienst komt op hetzelfde neer, als de rente stijgt zullen ze waarschijnlijk de 4 procent verhogen. de burger trekt aan het kortste eind . dus als je spaart blijf gewoon onder de grens en maak het teveel op aan leuke dingen, dan erger je ook niet . want in de nederland beteel je al in vergelijking mat ander eurolanden teveel belasting
ben huisman 02 april 2013rente van de mag je wel wekelijks controleren zakken bijna iedere week.
geld gewoon van de bank halen is de beste optie zeker als je met je spaargeld in box3 van de belasting aangifte valt,gewoon pure diefstal hoe lang pikken wij dit nog!
frits dudink 26 april 2013de oplossing is: gewoon de werkelijk genoten rente of opbrengsten beschouwen als inkomsten en belasten in box 1, met een vrijstelling van ca € 1.000,-- per persoon. de overheid weet exact wat iemand aan rente krijgt! zie uw belastingaangifte met vooringevulde banksaldi. een fictief rendement bepalen van je beleggingen is onnodig en niet eerlijk!
a. beijer 02 mei 2013ik ben het hélemaal met de vorige respondenten eens: het is gewoon gelegaliseerde staatsdiefstal.
maar het kan nóg erger: ik betaal vermogensrendementheffing over zuur verdiend spaargeld dat ik niet meer heb! sinds de vermogenstoetsmiddeling is veranderd in toetsing per 1 januari, betaal ik rendementsheffing over het saldo van 1 januari terwijl er elke maand geld vanaf gaat om te kunnen leven! heffing aan het begin van het jaar is dus een dubbele straf voor mijn spaarzaamheid geworden!
Peter 21 oktober 2013De regering bestaat uit toch voor een groot deel uit graaiers, die doen niks anders dan uw en mijn geld proberen te graaien.... neem gepaste maatregelen, kluisje bij de bank of zo en ontloop de belasting !! en mogelijk ook de 10% die het IMF u komt afnemen,
Rene 16 februari 2015Waarom niet gewoon de bankrente,s hanteren lijkt mij niet moeilijk temeer men ook met tabellen en schijven plus boxen kan werken.Betalen moeten we toch maar dan liggen de verhoudingen beter en aannemelijker.In dat geval krijgt de belastingbetaler het meest en de belastingdienst het minst,nu is het omgekeerde het geval en dat is niet eerlijk.
Rene 16 februari 2015Ik bedoel de fictieve rente die de belastingdienst hanteert a 4% omruilen voor de daadwerkelijke rente [actuele rente] v/d bank.Dan liggen de verhoudingen altijd goed ook al gaat de rente verder omlaag of omhoog.Maar ja ik ben de overheid niet want die is integer denken ze wanneer het hun uitkomt.
meijer 21 maart 2015ik erger mijzelf al meerdere jaren aan het zgn.rendement van 4 procent.! Ik vindt het bijzonder lullig dat men dit vol blijft houden!!!!!!.

Ik probeer netjes te blijven,maar dat valt niet mee!!!!!
Yoda 21 maart 2015Die lachende mandarijn van de ABNAMRO, Zalm, geeft liever zijn vrindjes bij het bedrijf een loonsverhoging dan dat hij zijn klanten een verhoging van de spaarrente geeft. En daar mag best een paar GVD''s voor laten klinken.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken