Spaarrente.nl > Blog > Tips voor slim schenken en nalaten

Tips voor slim schenken en nalaten

Door Redactie Spaarrente.nl  | 27 december 2022  | Nog geen reacties

Als je iemand geld schenkt of nalaat, moet de ontvanger vaak belasting betalen over de schenking of erfenis. Toch kun je, als je het schenken en nalaten slim aanpakt, fors besparen op de belastingen.

Slim schenken en nalaten - Tot welk bedrag belastingvrij?

In de onderstaande tabel zie je de tarieven voor de schenkbelasting en erfbelasting in 2023. Je ziet ook direct tot welk bedrag je belastingvrij mag schenken of nalaten.

Vrijstelling Tot € 138.642 boven vrijstelling Vanaf €138.642 boven vrijstelling
Schenkbelasting ouder-kind € 6.035 10% 20%
Erfbelasting ouder-kind € 22.918 10% 20%
Erfbelasting ouder-kind met een beperking € 68.740 10% 20%

 

Slim schenken

Met slim schenken kun je al beginnen als je kind net geboren is. Als je als ouder jaarlijks spaart op een spaarrekening op naam van je kind, kun je elk jaar gebruik maken van de vrijstelling. In theorie zou je kind dan op zijn of haar 18e verjaardag een bedrag van 18 keer 6.035 euro = 108.630 euro kunnen hebben zonder hier schenkbelasting over te betalen.

Als je slim wilt schenken aan je kinderen, bijvoorbeeld door bij te dragen aan de eerste koopwoning, kun je hier het best vroeg mee beginnen. Planning is namelijk het sleutelwoord als je slim wilt schenken. Jaarlijks mag je gebruik maken van de vrijstelling voor de schenkbelasting. Deze is 6.035 in 2023. Wil je bijvoorbeeld 10.000 euro schenken, dan kun je dit beter over twee jaar verspreiden. Je kind hoeft dan geen schenkbelasting te betalen, omdat hij of zij twee keer gebruik kan maken van de vrijstelling.

Tip! Deze vrijstelling geldt ook als je kind ouder is dan 18 jaar. Als je dus slim wilt schenken aan je kind (of aan anderen), kun je de schenking het best spreiden over meerdere jaren, zodat de schenking meerdere keren onder de vrijstelling valt.

Slim schenken met een grote schenking

Als je toch een grote schenking wilt doen, kan dit eenmalig binnen een verhoogde vrijstelling. Ouders mogen hun kind tussen zijn of haar 18e en 40e jaar eenmalig een verhoogd belastingvrij bedrag van 28.947 euro schenken. De vrijstelling bedraagt zelfs 60.298 euro als het geld naar een dure studie gaat. Als deze leeftijd is verstreken, maar de partner van de ontvanger is jonger dan 40 jaar, dan geldt de vrijstelling ook.

Slim schenken en nalaten plannen

Een belangrijke reden voor ouders om te schenken aan de kinderen is het voorkomen dat de kinderen veel erfbelasting moeten betalen. Of om het eigen vermogen te verkleinen, zodat zij zelf minder vermogensrendementsheffing hoeven te betalen.

Gaat het om het verlagen van de erfbelasting, dan is het belangrijk de nalatenschap goed te plannen. Je kunt elk jaar gebruik maken van de vrijstelling. Op deze manier draag je al een groot deel van je vermogen belastingvrij over naar de kinderen. Let er hierbij wel op dat schenkingen een half jaar voor het overlijden van de schenker alsnog onder de nalatenschap vallen.

Tip! Wil je zelf bepalen wie welk deel van de nalatenschap erft? Schakel dan een notaris in om een testament op te stellen. Hierin kun je precies vastleggen hoe de verdeling eruit moet zien.

Slim nalaten en schenken van een huis

Voor veel mensen zit een groot deel van het vermogen in de eigen woning. Daarom vragen ouders zich wel eens af of het voordeliger is de woning bij leven aan de kinderen te schenken. Vaak is dit niet zo. De kinderen moeten dan namelijk een aantal zaken betalen, zoals overdrachtsbelasting. Als de kinderen bovendien niet in de woning gaan wonen, valt het huis onder hun eigen vermogen en moeten zij hier jaarlijks vermogensrendementsheffing over betalen. Daarnaast ligt de vrijstelling voor een erfenis hoger dan de vrijstelling voor een schenking.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over belastingdienst schenken
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken