Spaarrente.nl > Blog > Schenking ouders aan kind en de belasting
Schenking ouders aan kind en de belasting
Door Redactie Spaarrente.nl
| 22 december 2022
| Nog geen reacties
Ontvang je een schenking van je ouders of wil je zelf een schenking doen aan je kind? Houd dan rekening met de schenkbelasting. De ontvanger van een schenking betaalt namelijk belasting als hij of zij meer krijgt dan de jaarlijkse vrijstelling.
Zorg dat je kind geen rente-inkomsten misloopt - Zet de schenking voor je kind op de spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken >>
Schenking ouder kind - Tarief en vrijstelling 2023
Als je als kind een schenking van ouders ontvangt die hoger is dan 6.035 euro, betaal je hierover 10 procent belasting Is de schenking hoger dan 138.642 euro, dan betaal je zelfs 20 procent schenkbelasting.
Naast deze vrijstelling mag je tussen je 18e en 40e eenmalig gebruik maken van een verhoogde vrijstelling van 28.947 euro. Dankzij deze extra vrijstelling kunnen je ouders je eenmalig een hogere schenking geven zonder dat je hier belasting over betaalt. Gebruik je het geld voor een dure studie? Dan bedraagt deze eenmalige extra vrijstelling zelfs 60.298 euro. Ook deze extra vrijstelling geldt alleen als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent.
Schenkingen ouders aan minderjarige kinderen
Als je voor je kind spaart op een spaarrekening die op zijn of haar naam staat, dan geef je hem of haar eigenlijk bij elke storting een schenking. Blijf je binnen de jaarlijkse vrijstelling, dan betaalt niemand hier belasting over. Maar schenk je meer, dan heft de Belastingdienst schenkbelasting. Hoe werkt dat dan bij minderjarige kinderen?
Als ouder draag je de financiële verantwoordelijkheid voor je kinderen. Het vermogen van je kinderen valt bijvoorbeeld onder je eigen vermogen als je de jaarlijkse belastingaangifte doet. Toch telt een storting op naam van het kind als een schenking. Hierover moet je als ouder dan de schenkbelasting regelen. Je kunt ervoor kiezen om deze vanuit de rekening van je kind te betalen, maar je mag het geld ook van je eigen rekening afhalen.
Let op: Schenkt iemand anders je kind een bedrag, dan geldt er een vrijstelling van 2.418 euro per jaar. Daarboven betaal je schenkbelasting.
Schenken ouders aan kind en de spaarrekening
Je hoeft natuurlijk geen spaarrekening op naam van je kind te openen. Je kunt namelijk ook op een spaarrekening op je eigen naam openen om te sparen voor je kinderen. In dat geval betaal je geen schenkbelasting als je iets op de rekening stort, maar pas als je het geld aan je kind geeft.
Het voordeel van een spaarrekening op naam van het kind is, dat je elk jaar gebruik kunt maken van de jaarlijkse vrijstelling. Kies je ervoor om op je eigen naam te sparen en het bedrag ineens te geven als je kind bijvoorbeeld 18 wordt, dan kun je maar een keer gebruik maken de jaarlijkse vrijstelling. Wat betreft de schenkbelasting kun je dan dus beter op naam van het kind sparen. Het nadeel hiervan is dat je kind het geld op een gegeven moment op kan maken aan zaken waarvoor het geld niet bedoeld is.
Blog Spaarrente.nl
Hulp nodig?Stel je vraag hier:
Top 5 SparenAanbiederRente%
Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80%
Alle spaarbanken vergelijken