Spaarrente.nl > Blog > Samenwonen financieel regelen

Samenwonen financieel regelen

Door Redactie Spaarrente.nl  | 09 augustus 2013  | (3 reacties)

Ga je samenwonen? Dan denk je waarschijnlijk vooral aan het vinden van een geschikte woning of aan de inrichting van het huis. Maar vergeet niet om je financiën samen goed te regelen. Waar moet je opletten en hoe pak je het slim aan?

Samenwonen financiën regelen: wie betaalt wat?

Een belangrijke vraag is wie wat betaalt. Om dit te bepalen, maak je een overzicht van jullie inkomens en de kosten die jullie verwachten te maken. Denk hierbij aan de huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen en de gas- water- en elektriciteitsrekeningen. Daarna bepalen jullie hoeveel iedere partner betaalt. Je kunt er voor kiezen allebei de helft te betalen, maar misschien passen de volgende opties wel beter bij jullie:

  • Naar verhouding. Bijvoorbeeld: jullie verdienen samen 4.500 euro. De ene partner verdient een derde hiervan, namelijk 1.500 euro en de ander verdient twee derde, namelijk 3.000 euro. Je spreekt dan af dat de eerste een derde betaalt en de ander twee derde.
  • Een vast bedrag, bijvoorbeeld als je bij je partner intrekt. Je spreekt dan een vast bedrag af dat je elke maand naar hem of haar overmaakt.
  • Op basis van hetzelfde vrij te besteden bedrag. Dit bereken je door jullie inkomens bij elkaar op te tellen en hier alle kosten van af te trekken. Het bedrag dat overblijft, verdeel je evenredig. Zo houd je elke maand evenveel over.

Tip! Spreek niet alleen af hoeveel elk betaalt, maar ook hoe jullie de administratie bijhouden en wat er wel of niet van de gezamenlijke rekeningen betaald mag worden.

Spaarrekening en betaalrekening regelen

Veel stellen vinden het prettig om ieder een eigen betaal- en spaarrekening aan te houden en vaak is dat een slim idee. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de ene partner het geld van de ander uitgeeft en je kunt zelf kiezen waar je het geld aan uitgeeft zonder dat de ander hier direct van op de hoogte is (“Heb je nu alweer nieuwe schoenen/ een nieuwe game gekocht!”).

Je kunt afspreken dat ieder zijn of haar deel van de kosten vanaf de eigen rekening betaalt, maar je kunt ook samen een betaalrekening openen voor alle vaste lasten.

Ook voor de spaarrekening geldt dat het prettig kan zijn een eigen spaarrekening aan te houden. Daarnaast kun je samen sparen voor een financiële buffer, een verbouwing aan jullie woning of de volgende vakantie op een gezamenlijke spaarrekening.

Fiscaal partners of toeslagpartners?

Samenwonen betekent soms dat je toeslagpartners en fiscaal partners wordt. Dat houdt in dat de Belastingdienst jullie inkomens bij elkaar optelt voor de berekening van toeslagen. Je moet ook samen bepaalde belastingzaken regelen. Financieel kan dit een voordeel zijn, bijvoorbeeld als de ene partner een hoog eigen vermogen of hoog inkomen heeft. Je kunt bepaalde aftrekposten en belastingen dan zo voordelig mogelijk verdelen.

Je bent fiscaal partners en toeslagpartners als je samenwoont en aan minimaal één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt een samenlevingscontract afgesloten
  • Je hebt samen een kind of je hebt het kind van de ander erkend
  • Je bent samen eigenaar van een woning
  • Je bent bij een pensioenfonds als partners aangemeld
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over gezamenlijke huishouding
Reacties
Rob 01 december 2014Als ik niet samenwoon maar wel een huis koop samen met mijn partner, maar dit nieuwbouwhuis pas begin 2016 kan betrekken en wij tot die tijd op verschillende adressen ingeschreven blijven staan, vanaf welk moment zijn wij dan fiscaal partners?

Dank
Joyce 14 januari 2015Ik heb een kind onder de 18 en woon samen met een man die niet de vader van mijn kind is. We zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. Zelf heeft hij 3 kinderen waarvoor hij behoorlijke alimentatie betaald. Daarnaast heeft hij een torenhoge lening. Ons netto gezinsinkomen is hierdoor veel lager dan mijn eigen inkomen van destijds, wanneer ik de toeslagen nog ontving. We komen nu nauwelijks rond. We denken er al over om maar weer uit elkaar te gaan en apart te gaan wonen. In dat geval hebben we beiden weer recht op in ieder geval huursubsidie. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Heb ik op één of andere manier toch recht op een toeslag?
gul 23 mei 2016wij hebben samenlevingscontrackt afgesloten en daardoor verloor ik recht op toeslag en kindergebonden budget.
is het mogelijk om tie kiezen dat je geen fiscaal partner bent terwijlje samenwoont.
en hoe is het met schulden aan belastingdienst, ben ik ook verantwoordelijk voor?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken