Spaarrente.nl > Blog > Reserveringsruimte, hoe werkt dat?

Reserveringsruimte, hoe werkt dat?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 24 juni 2015  | (1 reactie)

Je reserveringsruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag gebruiken om fiscaalvriendelijk te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Hoe zit dat precies en hoe weet je of je reserveringsruimte hebt?

Belastingdienst en reserveringsruimte

Eigenlijk is je reserveringsruimte een optelsom van je jaarruimtes over de afgelopen zeven jaar. Als je in een bepaald jaar geen of te weinig pensioen opbouwt, heb je in dat jaar jaarruimte. Als je nu dus minder pensioen opbouwt dan toegestaan, heb je dus zeven jaar de tijd om dit aan te vullen. Dat is handig als je bijvoorbeeld tijdelijk geen werk hebt of minder verdient, maar verwacht dat je over een paar jaar wel genoeg inkomen hebt om zelf pensioen op te bouwen.

Let op: Je mag alleen fiscaalvriendelijk sparen voor een aanvulling op je pensioen als je het geld stort op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering.

Fiscaal voordeel reserveringsruimte, hoe werkt het?

Het fiscale voordeel waarmee je kunt sparen binnen je reserveringsruimte houdt in dat het opgebouwde kapitaal niet onder de vermogensrendementsheffing in box 3 valt. Daarnaast mag je het bedrag dat je inlegt op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering elk jaar aftrekken van je inkomen in box 1. Je betaalt dus over een lager inkomen belasting en het gespaarde geld valt niet onder je belastbaar vermogen.

Let op: Je betaalt wel loonbelasting over het geld op het moment dat je dit uit laat keren tijdens je pensioen. Maar omdat de belastingtarieven voor gepensioneerden lager liggen, scheelt dit toch geld. 

Reserveringsruimte berekenen – Welke gegevens heb je nodig?

De Belastingdienst berekent de reserveringsruimte op basis van de afzonderlijke jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar. Hoe hoog de jaarruimte elk jaar is, hangt af van je leeftijd en van alle vormen van inkomen in de jaren ervoor. Hierbij tellen zelfs zaken als alimentatie en reiskostenaftrek mee. Omdat de berekening zo specifiek van je situatie in een bepaald jaar afhangt, bestaat er geen algemeen geldende formule voor de reserveringsruimte.

Berekening reserveringsruimte – Zelf doen

Je kunt je reserveringsruimte wel zelf berekenen als je gebruik maakt van de rekenhulp van de Belastingdienst. Je vult hier al je inkomensgegevens in, waarna je direct je reserveringsruimte te zien krijgt.

Reserveringsruimte sparen

Je kunt op twee manieren gebruik maken van de reserveringsruimte en de fiscale voordelen hiervan, namelijk als je je pensioen opbouwt op een geblokkeerde bankspaarrekening of met een lijfrentepolis.

Een bankspaarrekening voor je pensioen, is een spaarproduct bij de bank waar je rente over ontvangt. Je kunt het geld ook (deels) beleggen of laten beleggen in plaats van alleen spaarrente te ontvangen. Na je pensioen keert de bank het saldo periodiek aan je uit. Het risico bestaat dus dat je langer leeft dan dat de uitkeringen duren. Tegelijk weet je zeker dat het geld dat overblijft na je overlijden altijd naar je nabestaanden gaat.

Een lijfrentepolis werkt bijna hetzelfde, maar in plaats van een spaarproduct is dit een verzekering. Je betaalt dus premies die je na je pensionering periodiek krijgt uitbetaald. De uitkeringen lopen levenslang. Blijft er geld over als je eerder overlijdt, dan gaat het geld naar de verzekeraar. Eventueel kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om te zorgen dat het geld dan naar je nabestaanden gaat. Over een lijfrentepolis ontvang je ook rendement, bijvoorbeeld beleggingsrendement of winstdeling.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over zelf pensioen opbouwen
Reacties
Bob 25 oktober 2022Goedendag, ik ben sinds kort gepensioneerd en krijg ik een ABP pensioen. Nu zie ik dat ik weer jaaruimte heb voor een pensioenaanvulling en een bedrag kan aftrekken. Ik zit dus in een lager belastingtarief. Maar heeft dit zin, of is de aftrek nu gelijk aan de heffing?

Ik verneem graag,
Met vriendelijke groet
Bob
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken