Spaarrente.nl > Blog > Renteontwikkeling sparen van 2011 tot nu

Renteontwikkeling sparen van 2011 tot nu

Door Redactie Spaarrente.nl  | 13 december 2015  | (1 reactie)

Al sinds 2012 krijg je steeds minder rente over je spaargeld. In 2015 kwamen de rentes op spaarrekeningen zelfs onder de 1 procent. Zo laag zijn de spaarrentes nog nooit geweest. Hoe hebben de spaarrentes zich de afgelopen jaar ontwikkeld en hoe komt het dat je nu zo weinig rente krijgt voor je spaargeld?

Haal het maximale uit je spaargeld! Ook als de spaarrentes historisch laag zijn, levert je spaargeld nog steeds het meeste op als je kiest voor de hoogste rente. Vergelijk en loop geen rente mis>>

Ontwikkeling spaarrente – In 2011 nog stijgende rentes

Na de financiële crisis in 2008 en 2009 kregen banken te maken met steeds strengere regels. Zoals het Basel III akkoord. Hierin is onder meer vastgelegd dat banken meer geld achter de hand moeten houden als financiële buffer. Hierdoor begonnen banken vanaf 2011 de spaarrentes massaal te verhogen om zo meer spaargeld aan te trekken en hiermee hun buffers te verhogen.

Eind 2012 start de daling

De vreugde was voor spaarders echter maar van korte duur. In december 2012 verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de ECB-rente naar 1 procent. Banken reageerden hierop met spaarrenteverlagingen. Het werd voor banken ineens immers heel goedkoop om te lenen bij de ECB en zo geld te vergaren voor de financiële buffers. Hierdoor werd spaargeld minder belangrijk voor de banken en wilden banken er minder rente voor betalen.

In juli 2012 daalde de ECB-rente verder naar 0,75 procent. Hierdoor bleef de spaarrente in 2012 verder dalen.

Spaarrente ontwikkeling 2013 t/m 2015 – Daling zet voort

In de jaren na 2012 bleven de spaarrentes dalen. Dit komt vooral doordat de ECB-rente steeds verder werd verlaagd. In het jaar 2015 kwamen rentes op spaarrekeningen van de grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank zelfs voor het eerst onder de 1 procent. Hiermee was een psychologische grens bereikt en sindsdien wordt er zelfs gespeculeerd over negatieve spaarrentes.

De spaarrentes zijn op dit moment wel historisch laag, maar het zal voorlopig nog niet zo’n vaart lopen dat je moet gaan betalen voor je spaargeld. Negatieve spaarrentes voor spaarrekeningen en deposito’s van consumenten zouden ertoe leiden dat klanten hun spaargeld weghalen bij de banken en het thuis gaan bewaren.

Tip! Benieuwd naar de actuele spaarrentes? In de rente-overzichten op Spaarrente.nl zie je altijd de meest actuele spaarrentes. Zo weet je precies waar je op dit moment de beste rente krijgt.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over verwachting spaarrente
Reacties
Sibbele Douma 31 oktober 2017Graag ontvang ik de maandelijkse actuele spaarrentes.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken