Spaarrente.nl > Blog > Rente over spaargeld als inkomen in box 3: hoe het werkt

Rente over spaargeld als inkomen in box 3: hoe het werkt

25 oktober 2014  | door Redactie Spaarrente.nl  | (7 reacties)

Als je inkomen in box 3 hebt, wil dit zeggen dat je inkomsten hebt uit vermogen. De Belastingdienst ziet het rendement wat je behaalt over je spaargeld, beleggingen en dergelijke als inkomen. Hierover betaal je belasting in box 3. Deze belasting wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd.

Tip! Bestaat je inkomen in box 3 uit spaargeld? Compenseer de belasting hierop dan door te kiezen voor de hoogste spaarrente

Inkomen box 3 opgeven

Bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting moet je in box 3 opgeven hoeveel vermogen je had. Je spaargeld is hier onderdeel van. Maar ook je beleggingen, investeringen of een tweede huis vallen onder je vermogen in box 3. Als peildatum voor vermogen hanteert de Belastingdienst 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Doe je dus aangifte over 2016 dan is de peildatum 1 januari 2016. Je geeft dus op hoeveel vermogen je op die datum had.

Berekening belasting over inkomen box 3

Je hoeft niet over al je inkomen in box 3 belasting te betalen. Tot de heffingsvrije grens van ongeveer 21.000 euro per persoon, is je vermogen vrijgesteld. Voor het meerdere gaat de Belastingdienst er vanuit dat je een rendement van 4 procent per jaar behaald over je belastbaar vermogen in box 3. Over die 4 procent rendement moet je 30 procent belasting betalen. 30 procent van 4 procent is 1,2 procent over je belastbare vermogen.

Voorbeeld belasting over rente inkomsten in box 3

Stel je hebt op 1 januari 25.000 euro aan vermogen. Je mag hier dan 21.000 euro aan heffingsvrij vermogen aftrekken. Dan blijft er 4.000 euro aan spaargeld over waarover je belasting moet betalen. De fiscus gaat uit van 4 procent rente hierover, dus 160 euro. Hierover moet je 30 procent belasting betalen. Dit komt neer op 48 euro.

Let op: De bedragen in dit voorbeeld zijn fictief!

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over rendementsheffing
Reacties
groot 28 maart 2013de belastingdienst met de daaraan gekoppelde overheid , bestuurd door de europese uni in brussel , zijn een grote oplichters bende
bibi de groot 12 april 2013beste groot,

leer spellen voordat u zich waagt aan ingewikkelder zaken als het functioneren van het land of werelddeel.
jan de jong 09 juli 2013rente over spaargeld is op dit moment laag.
waarom berekend de balasting vier procent?
redactie spaarrente.nl 09 juli 2013@jan de jong. in 2001 stelde de de overheid het fictieve rendement van 4 procent vast, waarover je 30 procent belasting moet betalen. je rendement kan hoger of lager uitpakken, toch blijft het rendement gelijk. op dit moment behaal je met sparen geen 4 procent rente en ook met andere vormen van vermogensvorming is dit moeilijk. toch handhaaft de overheid dit percentage lees bijvoorbeeld dit persbericht eens, waarin wij de belastingdienst vroegen naar deze regel: https://blog.spaarrente.nl/spaarder-betaalt-80-procent-belasting-over-spaarrente.aspx . op dit moment vindt er discussie plaats over het wijzigen van dit rendement, maar het lijkt erop dat er geen geld is om dit aan te passen.
rob 26 november 2013Hoe zit het precies als ik wil gaan leven van mijn spaargeld?? Kan ik dan zorgtoeslag en huursubsidie aanvragen. Ik heb dan toch geen inkomen?? Met deze subsidie kan ik het langer uitzingen... Heb ik er recht op?
Redactie Spaarrente.nl 26 november 2013Hallo Rob. Voor de huurtoeslag en zorgtoeslag geldt niet alleen een inkomensgrens, maar ook een vermogensgrens. Als je vermogen groter is dan deze grens, vervalt je recht op deze toeslagen. Voor de huurtoeslag mag je vermogen maximaal gelijk zijn aan de heffingsvrije grens, in 2013 dus 21.139 euro of 42.278 euro voor fiscaal partners. Voor zorgtoeslag ligt de grens op de heffingsvrije grens + 80.000 euro. Vanaf morgen kun je op de website van de Belastingdienst berekenen of je recht hebt op toeslagen.
Debby Accountant 25 januari 2016Heeft u ook artikels over andere schijven?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank2,00%Yapi Kredi Bank1,60%Nationale Nederlanden1,55%a.s.r. bank1,45%Centraal Beheer Achmea1,35% Alle spaarbanken vergelijken