Spaarrente.nl > Blog > Rente over spaargeld als inkomen in box 3

Rente over spaargeld als inkomen in box 3

Door Redactie Spaarrente.nl  | 24 december 2022  | (11 reacties)

Als je inkomen in box 3 hebt, wil dit zeggen dat je inkomsten hebt uit vermogen. De Belastingdienst ziet het rendement wat je behaalt over je spaargeld, beleggingen en dergelijke als inkomen. Hierover betaal je belasting in box 3. Deze belasting wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd.

Bestaat je inkomen in box 3 uit spaargeld? Compenseer dan de belasting! Kies voor de hoogste mogelijke spaarrente. Spaarrente vergelijken

Inkomen box 3 opgeven

Bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting moet je in box 3 opgeven hoeveel vermogen je had. Je spaargeld is hier onderdeel van. Maar ook je beleggingen, investeringen of een tweede huis vallen onder je vermogen in box 3. Als peildatum voor vermogen hanteert de Belastingdienst 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Doe je dus aangifte over 2023 dan is de peildatum 1 januari 2023. Je geeft dus op hoeveel vermogen je op die datum had.

Berekening belasting over inkomen box 3

Je hoeft niet over al je inkomen in box 3 belasting te betalen. Tot de heffingsvrije grens van 57.000 euro per persoon (2023), is je vermogen vrijgesteld. Voor het meerdere gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement waarover je 32 procent belasting moet betalen. Hoe hoog het fictief rendement is, hangt af van welk deel van je vermogen uit spaargeld bestaat en welk deel uit beleggingen en andere zaken bestaat.

Over het deel spaargeld rekent de Belastingdienst in 2023 een rendement dat is gebaseerd op de gemiddelde spaarrente over dat jaar. Het fictieve rendement percentage sparen voor 2023 wordt dus pas na afloop van dat jaar bekend. 

Voor je beleggingen en overige vermogen gaat de Belastingdienst in 2023 uit van een fictief rendement van 6,17 procent.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over rendementsheffing
Reacties
groot 28 maart 2013de belastingdienst met de daaraan gekoppelde overheid , bestuurd door de europese uni in brussel , zijn een grote oplichters bende
bibi de groot 12 april 2013beste groot,

leer spellen voordat u zich waagt aan ingewikkelder zaken als het functioneren van het land of werelddeel.
jan de jong 09 juli 2013rente over spaargeld is op dit moment laag.
waarom berekend de balasting vier procent?
redactie spaarrente.nl 09 juli 2013@jan de jong. in 2001 stelde de de overheid het fictieve rendement van 4 procent vast, waarover je 30 procent belasting moet betalen. je rendement kan hoger of lager uitpakken, toch blijft het rendement gelijk. op dit moment behaal je met sparen geen 4 procent rente en ook met andere vormen van vermogensvorming is dit moeilijk. toch handhaaft de overheid dit percentage lees bijvoorbeeld dit persbericht eens, waarin wij de belastingdienst vroegen naar deze regel: https://blog.spaarrente.nl/spaarder-betaalt-80-procent-belasting-over-spaarrente.aspx . op dit moment vindt er discussie plaats over het wijzigen van dit rendement, maar het lijkt erop dat er geen geld is om dit aan te passen.
rob 26 november 2013Hoe zit het precies als ik wil gaan leven van mijn spaargeld?? Kan ik dan zorgtoeslag en huursubsidie aanvragen. Ik heb dan toch geen inkomen?? Met deze subsidie kan ik het langer uitzingen... Heb ik er recht op?
Redactie Spaarrente.nl 26 november 2013Hallo Rob. Voor de huurtoeslag en zorgtoeslag geldt niet alleen een inkomensgrens, maar ook een vermogensgrens. Als je vermogen groter is dan deze grens, vervalt je recht op deze toeslagen. Voor de huurtoeslag mag je vermogen maximaal gelijk zijn aan de heffingsvrije grens, in 2013 dus 21.139 euro of 42.278 euro voor fiscaal partners. Voor zorgtoeslag ligt de grens op de heffingsvrije grens + 80.000 euro. Vanaf morgen kun je op de website van de Belastingdienst berekenen of je recht hebt op toeslagen.
Debby Accountant 25 januari 2016Heeft u ook artikels over andere schijven?
Tsol 04 januari 2018Nederland is heel voordelig voor vermogenden. Je betaald slechts 30% × 4% = 1.2% belasting over je vermogen. Haha. In andere landen betaal je 20% belasting over de winst die je maakt met je vermogen.
Als je rente ontvang 2% over 100.000 = 2.000 euro dan betaal je in Nederland 120 Euro belasting en in Duitsland 400 Euro belasting.
Kortom ben je vermogend ga in belsstingparadijs Nederland wonen. Haha
Anouk 15 mei 2021Vraag: hoe zit het met rente die je ontvangt over een uitstaande lening familiebank. Moet deze als inkomsten opgegeven worden?
Eline 29 september 2021Nuttig artikel, bedankt hiervoor. Vraag: is dit nog steeds actueel? Aan de reacties te zien is dit artikel in 2013 of eerder geschreven.

Opmerking: er staat 3x in de tekst het woord ficitief/ficitieve ipv fictief.
Redactie Spaarrente.nl 29 september 2021Beste Eline,

Dank voor uw reactie. Dit artikel wordt jaarlijks geüpdatet met de actuele belastingregels. De informatie die je nu in het artikel vindt, heeft dus betrekking op 2021.

De spelfouten zijn overigens aangepast, dank daarvoor.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken