Invloed rente kapitaalmarkt op je spaarrente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

De kapitaalmarktrente is de rente die beleggers, banken, bedrijven en overheden elkaar betalen voor leningen met een looptijd van 2 jaar of langer. Als jij een deposito afsluit van 2 jaar of langer, leen je je geld ook voor die periode aan de bank. Daarom baseren banken de depositorentes voor deze looptijden mede op de kapitaalmarktrentes.

Rente kapitaalmarkt en spaarrente – Hoe werkt het?

Om de spaarrente op deposito’s van 2 jaar of langer te bepalen, kijken banken naar de kapitaalmarkttarieven. De rente op staatsleningen is hierbij de belangrijkste graadmeter. Voor de rente op een deposito van 5 jaar kijkt de bank bijvoorbeeld naar de rente voor staatsleningen met een looptijd van 5 jaar.

Meestal is de depositorente wel hoger dan de rente op een staatsobligatie met dezelfde looptijd. Banken rekenen namelijk een opslag bovenop de kapitaalmarktrente. Deze opslag hangt af van hoeveel rendement de bank verwacht te kunnen maken met je spaargeld. De bank leent het geld bijvoorbeeld uit via leningen en hypotheken aan consumenten en banken of gaat ermee beleggen. Hoe meer rendement de bank verwacht te maken, hoe hoger de opslag en hoe hoger dus ook jouw depositorente.

Op dit moment is het voor banken erg lastig om geld te verdienen met spaargeld. Hierdoor zijn de opslagen die ze hanteren laag. Tel daarbij op dat de kapitaalmarktrentes nu ook laag zijn en je begrijpt waarom je zo’n lage rente krijgt op je deposito.

Rente kapitaalmarkt en spaarrente korte deposito’s en spaarrekening

Voor de rente op deposito’s korter dan 2 jaar en spaarrekeningen kijken banken naar de geldmarktrentes, ook wel Euribor genoemd. Meer hierover lees je in het artikel ‘Euribor en spaarrente’.

Loop geen rente-inkomsten mis!

Kies voor de hoogste depositorente bij de looptijd van je keuze.

Spaardeposito vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten