Spaarrente.nl > Blog > Invloed rente kapitaalmarkt op je spaarrente

Invloed rente kapitaalmarkt op je spaarrente

Door Amanda Bulthuis  | 08 december 2016  | Nog geen reacties

De kapitaalmarktrente is de rente die beleggers, banken, bedrijven en overheden elkaar betalen voor leningen met een looptijd van 2 jaar of langer. Als jij een deposito afsluit van 2 jaar of langer, leen je je geld ook voor die periode aan de bank. Daarom baseren banken de depositorentes voor deze looptijden mede op de kapitaalmarktrentes.

Loop geen rente-inkomsten mis! Kies voor de hoogste depositorente bij de looptijd van je keuze. Spaardeposito vergelijken >>

Rente kapitaalmarkt en spaarrente – Hoe werkt het?

Om de spaarrente op deposito’s van 2 jaar of langer te bepalen, kijken banken naar de kapitaalmarkttarieven. De rente op staatsleningen is hierbij de belangrijkste graadmeter. Voor de rente op een deposito van 5 jaar kijkt de bank bijvoorbeeld naar de rente voor staatsleningen met een looptijd van 5 jaar.

Grafiek rente kapitaalmarkt en spaarrente

In de onderstaande grafiek zie je hoe de rente op een 5-jaars deposito zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld ten opzichte van de rente op een staatslening van 5 jaar.

Rente deposito is kapitaalmarktrente + opslag

Zoals je ziet, is de depositorente wel hoger dan de rente op een staatsobligatie met dezelfde looptijd. Banken rekenen namelijk een opslag bovenop de kapitaalmarktrente. Deze opslag hangt af van hoeveel rendement de bank verwacht te kunnen maken met je spaargeld. De bank leent het geld bijvoorbeeld uit via leningen en hypotheken aan consumenten en banken of gaat ermee beleggen. Hoe meer rendement de bank verwacht te maken, hoe hoger de opslag en hoe hoger dus ook jouw depositorente.

Op dit moment is het voor banken erg lastig om geld te verdienen met spaargeld. Hierdoor zijn de opslagen die ze hanteren laag. Tel daarbij op dat de kapitaalmarktrentes nu ook laag zijn en je begrijpt waarom je zo’n lage rente krijgt op je deposito.

Rente kapitaalmarkt en spaarrente korte deposito’s en spaarrekening

Voor de rente op deposito’s korter dan 2 jaar en spaarrekeningen kijken banken naar de geldmarktrentes, ook wel Euribor genoemd. Meer hierover lees je in het artikel ‘Euribor en spaarrente’.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over spaarinformatie
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken