Spaarrente.nl > Blog > rendementsheffing

rendementsheffing

De rendementsheffing is een belasting die je betaalt over je vermogen in box 3. Onder dit vermogen vallen o.a. spaargeld en beleggingen. Hier vind je artikelen met informatie over de rendementsheffing, heffing op spaargeld en heffing op vast rendement.

Vermogensrendementsheffing berekenen

Donderdag 22 juni 2023 | Door Redactie Spaarrente.nl | (5 reacties)

Als je spaargeld boven de heffingsvrije grens in box 3 uitkomt, moet je hierover vermogensrendementsheffing betalen. Hoeveel vermogensrendementsheffing je precies betaalt is afhankelijk van de hoogte van je vermogen.

Lees meer over de vermogensrendementsheffing berekenen

Rente over spaargeld als inkomen in box 3

Zaterdag 24 december 2022 | Door Redactie Spaarrente.nl | (11 reacties)

Als je inkomen in box 3 hebt, wil dit zeggen dat je inkomsten hebt uit vermogen. De Belastingdienst ziet het rendement wat je behaalt over je spaargeld, beleggingen en dergelijke als inkomen. Hierover betaal je belasting in box 3. Deze belasting wordt ook wel de vermogensrendementsheffing genoemd.

Lees meer over inkomen in box 3

80 procent belasting over spaarrente

Woensdag 20 februari 2013 | Door Redactie Spaarrente.nl | (24 reacties)

Spaarders betalen tot wel 80 procent belasting over hun spaarrente als het spaargeld boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Door de extreem lage rentepercentages die banken op dit moment bieden, klopt het uitgangspunt van de vermogensrendementsheffing niet meer, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl . “De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting betaald moet worden. Dit komt neer op 1,2 procent belasting over het belastbare vermogen in box 3. Maar in de praktijk bedraagt de gemiddelde variabele spaarrente minder dan 1,9 procent en  komen zelfs rentepercentages voor van 1,5 procent of minder . Hierdoor valt de belasting vele malen hoger uit dan de bedoeling is”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

Lees meer over de hoge rendementsheffing


Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken