Rekening met BEM-clausule
Een rekening met een BEM-clausule zien ouders en grootouders vaak als een mogelijkheid om te sparen voor een (klein)kind zonder dat iemand tussentijds het geld op kan nemen. In de praktijk blijkt dit echter niet zo simpel. Wat houdt een rekening met een BEM-clausule precies in? En welke mogelijkheden heb je nog meer om het spaargeld van je kind of kleinkind te beschermen?
BEM-clausule betekenis - Wat is het?
Kies de hoogste rente! Laat je kind geen rente mislopen. Kies voor de spaarrekening met de hoogste rente om een BEM-clausule op te vestigen. Direct vergelijken >>
De afkorting BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Met een BEM-clausule voorkom je dat iemand, bijvoorbeeld een ouder, het geld van het kind kan opnemen. Geld opnemen van de rekening mag namelijk alleen met toestemming van de kantonrechter en het geld moet aantoonbaar bedoeld zijn voor het kind. Bijvoorbeeld om een dure ziekenhuisbehandeling voor het kind te betalen.
Bijkomend voordeel is dat spaargeld op een rekening met een BEM-clausule niet bij het vermogen van de ouders wordt geteld voor de vermogenstoets voor huur- en zorgtoeslag. Voor de vermogensrendementsheffing in box 3 telt het geld wel gewoon mee bij het vermogen van de ouders.
BEM clausule aanvragen bij kantonrechter
Een BEM-clausule op een rekening plaatsen, kan alleen als de kantonrechter dit verplicht heeft gesteld. Bijvoorbeeld als het kind een schadevergoeding of erfenis ontvangt. Hiervoor betaal je griffiekosten. Bij de kantonrechtbank in je regio kun je opvragen hoe hoog deze kosten precies zijn.
Rekening met BEM-clausule openen ?
Zonder verklaring van de kantonrechter is een BEM-clausule niet mogelijk. Je kunt dus zelf als ouder of grootouder niet zomaar een BEM-clausule op een rekening kunt laten zetten.
In het geval van een erfenis of schadevergoeding waarbij de kantonrechter een BEM-clausule verplicht heeft gesteld, kies je zelf een bank om een rekening te openen en het geld op te storten. Op de rekening plaats de bank vervolgens een BEM-clausule. Niet elke bank biedt deze mogelijkheid, maar je kunt in elk geval bij alle grootbanken, Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Bank een BEM-rekening openen.
Alternatieven voor de BEM-clausule
Spaar je voor je (klein)kind, dan heb je nog wel een aantal andere mogelijkheden om het spaargeld te beschermen. Bij de jeugdspaarrekeningen van ASN Bank en Triodos Bank staat het spaargeld vast tot de 18e verjaardag van het kind. Tussentijds opnemen kan alleen als het geld aantoonbaar voor de studie van het kind wordt gebruikt. Hiermee voorkom je dus dat ouders het geld voor zichzelf opnemen.
De rekening van ASN Bank is daarvoor het meest geschikt, omdat hier tussentijds opnemen echt niet mogelijk is. Bij Triodos Bank kan het wel, maar dan betaal je 3 procent boeterente.
Het geld op deze jeugdspaarrekeningen wordt echter wel bij het vermogen van de ouders geteld voor toeslagen en de vermogensrendementsheffing. Dit betekent dat de ouders wellicht belasting moeten betalen en hun recht op toeslagen (deels) kunnen verliezen.
Op eigen naam sparen?
Wil je als grootouder voorkomen dat het spaargeld voor je kleinkind bij het vermogen van de ouders wordt geteld? Dan kun je overwegen om op eigen naam te sparen. Het geld valt dan wel onder je eigen vermogen voor de belasting en eventuele toeslagen. Daarnaast kan je kind te maken krijgen met schenkbelasting als je het bedrag op de 18e verjaardag in één keer schenkt. Meer hierover lees je in het artikel Spaarrekening voor kleinkind openen.
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over
Reactiesj.jansen 01 februari 2014Op dit ogenblik spaar ik bij moneyou voor mijn tweeling_kleinkinderen. Ze zijn nu 8 jaar oud.
Het lijkt me vanwege de belastingmaatregelen interessant een BEM rekening voor de klinkinderen te openen, want nu betal ik wel elk jaar belasting over het spartegoed van mijn kleinkinderen.
Graag hoor ik per email uw oordeel.
m jansma 16 maart 2015Geachte meneer /mevrouw
Ik ben al enige tijd bezig om het rekening nummer van mijn stiefzoon te achterhalen .het gaat om een rekeningnummer met bem clausule .deze is afgesloten bij de Rabobank .alleen zeggen deze dat ze er niks meer van kunnen vinden .helaas zijn alle papieren en documenten vernietig door een jaloerse ex .maar ik wil toch voor die jongen zijn centen van zijn overleden vader boven tafel te krijgen . Kunt u mijn hier in verder helpen
alvast bedankt mvg
mark
Redactie Spaarrente 16 maart 2015Om het rekeningnummer van uw stiefzoon te achterhalen kunt u het beste contact opnemen met de bank waarbij de rekening loopt. Als zij er geen informatie meer over kunnen vinden, kunnen zij u wellicht wel vertellen of er nog andere mogelijkheden zijn om het rekeningnummer te achterhalen.
R. Koster 30 maart 2015De laatste informatie dat spaargeld met een bem-clausule niet onder je belastbaar vermogen voor de vermogensrendementsheffing valt klopt niet!
Volgens de belastingdienst valt het gewoon onder box3!
Redactie Spaarrente 30 maart 2015@R. Koster, je hebt gelijk. Bedankt voor je reactie. We hebben het artikel inmiddels aangepast.
I. 11 augustus 2015Ik word over een week 18, en heb een rekening met een BEM-clausule erop i.v.m. een verkeersongeluk. Wordt het geld als ik 18 word gewoon vrijgegeven, of moet ik naar de bank gaan voor een of andere speciale procedure? In mijn omgeving zijn namelijk verschillende dingen gezegd dus ik weet nou niet echt wat ik kan verwachten.
Redactie Spaarrente 11 augustus 2015Zodra je 18 jaar wordt, vervalt de BEM-clausule automatisch en kun je zelf vrij over het geld beschikken.
karin 01 november 2015hallo,een vraagje,
Hoe zit het als ik een rekening met BEM-clausule zou hebben voor mijn minderjarige kinderen omdat zij een erfenisje hebben van opa en oma.Ik gescheiden ben en zou overlijden voor mijn kinderen 18 jaar zijn.Kan mijn ex het geld dan wel opeisen omdat hij wettelijk de vader is?
Redactie Spaarrente.nl 02 november 2015@Karin, je ex kan nooit het geld opeisen. De BEM-clausule zorgt er namelijk voor, dat niemand tussentijds het geld op kan nemen.
Zelfs in het geval dat wanneer jij overlijdt en de vader voor de wet het geld van de kinderen beheert, kan hij dus geen geld opnemen van de rekening. Hij blijft altijd voor de kinderen en zij krijgen het geld op het moment dat zij 18 jaar worden.
Nicole 05 november 2015Omdat ik noodgedwongen een uitkering aan moet vragen ben ik in de problemen gekomen, het spaargeld van mijn 2 kleine kinderen wordt meegeteld in mijn vermogen.
Nu wil de gemeente vanwege mijn uitzonderlijke situatie een uitzondering maken als er op de beide vermogensspaarrekeningen een bem clausule zit.
Die moet ik aanvragen bij de kantonrechter maar hoe?
Waar moet ik op letten bij de aanvraag? Wordt die namelijk afgewezen krijg ik geen inkomen en zal ik het studiespaargeld van mijn kinderen moeten opmaken...
Redactie Spaarrente.nl 06 november 2015@Nicole, je kunt het beste even bij de kantonrechtbank bij jou in de regio informeren naar de mogelijkheden.
Voor zover bij ons bekend is het echter niet mogelijk om zelf een BEM-clausule aan te vragen voor spaargeld dat jij of de grootouders zelf hebben gespaard voor het kind.
Lilian 12 november 2015Kan de Bank wel een rekening openen met bem clausule als ze verklaring van erfrecht hebben van de notaris? Kost mij namelijk 500 euro.... Mijn overleden vader heeft een erfenis voor mijn minder jarige zoon beschreven bij de notaris.
Griet 13 september 2016Mijn dochter is onlangs 18 geworden en valt niet meer onder de bemclausule. Echter haar erfenis wordt pas vrijgegeven als zij 25 wordt. Haar vermogen wordt nu bij mijn kleine inkomen opgeteld waardoor mijn toeslagen zijn gestopt. Hoe gaat t nu verder? Welke stappen kan ik ondernemen om mijn toeslagen te kunnen blijven behouden en welke stappen kan mijn dochter ondernemen die geen eigen inkomen heeft, scholiere is en zorgtoeslag ontvangt ?
Vriendelijke groet
Eelco 15 februari 2017Mijn stiefdochter heefteen rekening met BEM-clausule, nu is dat geld vrijgekomen.
Haar moeder zegt dat de vrijgekomen rente haar toekomt en dus niet aan min stiefdochter kan dit waar zijn?
Antoinette 17 februari 2017Wie kan mij helpen?
Ik ben onterft door mijn overleden vader en nu ergen mijn 2 kinderen een behoorlijk bedrag. Nu begrijp ik dat dit geld bij ons als ouders in box 3 valt en wij daar dus belasting over moeten betalen. U begrijpt het al dat ik hier niet heel blij van wordt. Het is echt veel geld en ook nog eens voor 2 kinderen. Wij zijn gewoon jan modaal en dat geld voor de belasting kan ik eigenlijk niet missen.
Redactie Spaarrente.nl 17 februari 2017@Antionette, je kunt het beste eerst bij de notaris controleren of er een BEM-clausule gevestigd is op de erfenis voor je kinderen. Het zou kunnen dat je vader die erop heeft laten zetten om te voorkomen dat jij het geld kan gebruiken voor jezelf. Als die clausule erop zit, wordt het geld voor de belasting ook niet meegeteld bij je vermogen. Als er geen clausule op zit, kun je via de rechter een verzoek doen om die er alsnog op te laten zetten. Ook daar kan de notaris je meer over vertellen.
erwin 03 juni 2017We hebben het kanton gebeld en die snappen niet wat wij willen. Is er iemand die ons kan verwijzen naar een standaardaanvraag formulier? of een standaardbrief waarin ik dit aan kan vragen bij het kantongerecht? ik kan op internet ook geen voorbeeldbrieven vinden en de Rabobank heeft hiervan ook geen voorbeeldbrief.
Lucas 04 januari 2018Klopt het dat de BEM clausule vervalt als je 18 jaar bent geworden,
Want bij ons is dat niet zo wij moeten nu nog verantwoording afleggen bij de Kanton rechter
David 02 mei 2020waarom schrijft u enerzijds De rekening van ASN Bank is daarvoor het meest geschikt, omdat hier tussentijds opnemen echt niet mogelijk is. en vervolgensHet geld op deze jeugdspaarrekeningen wordt echter wel bij het vermogen van de ouders geteld voor toeslagen?
Want de belastingdienst schrijft op
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/kan_ik_toeslag_krijgen/vermogen/bijzonder-vermogen:
vermogen van een minderjarig kind waar u, uw toeslagpartner, uw medebewoners en uw kind niet aan kunnen komen. U moet aan kunnen tonen dat u niet aan dit vermogen kunt komen. Bijvoorbeeld vanwege een zogenoemde BEM-clausule Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen.
Dus: U moet aan kunnen tonen dat u niet aan dit vermogen kunt komen.
Welnu, ASN stelt:
De rekening ASN Jeugdsparen staat op naam van je kind. Er kan alleen tussentijds worden opgenomen bij aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs of bij overlijden. Op de 18e verjaardag krijgt je kind als enige de beschikking over het spaargeld.
Net als bij de BEM-clausule kan je dus alleen in uitzonderlijke omstandigheden geld opnemen. Dit lijkt dus toch echt buiten het toeslagvermogen te vallen.
Redactie Spaarrente.nl 06 mei 2020@David, je redenering is heel logisch. Helaas ziet de Belastingdienst dit helaas niet zo. De rekening van ASN Bank wordt de de Belastingdienst gewoon meegeteld bij het vermogen van de ouders.