Spaarrente.nl > Blog > Pensioenopbouw vanaf welke leeftijd

Pensioenopbouw vanaf welke leeftijd

Door Redactie Spaarrente.nl  | 23 januari 2015  | (9 reacties)

Misschien lijkt je pensioen nog ver weg. toch is het verstandig hier alvast bij stil te staan. Zo voorkom je dat je na je pensioen te weinig geld hebt. Maar wanneer moet je beginnen met pensioen opbouwen?

Vanaf welke leeftijd bouw je pensioen op?

Je pensioenopbouw start voor veel mensen al als je vijftien jaar bent. Op die leeftijd begint namelijk de opbouw van de AOW. Elk jaar dat je in Nederland woont tot de vijfenzestigste jaar, wordt er 2 procent van de AOW opgebouwd. Zo heb je na 50 jaar je hele AOW bij elkaar.

Daarnaast spaar je bij de meeste werkgevers vanaf de 21-jarige leeftijd voor het werkgeverspensioen. Maar niet elke werkgever heeft een pensioenregeling en soms mag je eerder beginnen met de regeling. Begin je pas na je 21e met werken, dan start je pensioenopbouw natuurlijk ook later.

Pensioen opbouwen vanaf welke leeftijd als je het zelf doet

Bouw je geen pensioen op via je werkgever? Dan is het verstandig om zelf alvast wat te sparen. Zo voorkom je dat je na je pensioen ineens flink achteruit gaat in inkomen.

Zelf voor je pensioen sparen kan belastingvrij in je jaarruimte. Dit is het bedrag dat je in een jaar mag sparen voor je pensioen zonder dat je hier belasting over moet betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af van je inkomen.

Naast de jaarruimte kun je ook reserveringsruimte hebben, wat betekent dat je in de afgelopen 7 jaar in meerdere jaren jaarruimte open hebt staan. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen of je reserveringsruimte hebt.

Maar vanaf welke leeftijd is het belangrijk om deze reserveringsruimte in te gaan vullen? Het best kun je hier tussen je vijfentwintigste en dertigste mee beginnen, afhankelijk van de leeftijd waarop je bent gaan werken na de studie en de hoogte van je inkomen. Als je loon nog erg laag is, heb je weinig jaarruimte en als je bovendien geen jaarruimte uit voorgaande jaren hebt, loont het niet altijd om al te beginnen met sparen. Je kunt dan soms beter een paar jaar wachten, tot je een reserveringsruimte hebt opgebouwd waar je goed in kunt sparen.

Tip! Twijfel je of het al verstandig is om zelf voor een aanvullend pensioen te gaan sparen? Dan kun je eens met een financieel adviseur of iemand van je werk die hier verstand van heeft naar je financiële situatie kijken. 

Hoe bouw je een aanvullend pensioen op?

Heb je besloten dat het tijd is om te beginnen met sparen voor je pensioen, dan heb je twee keuzes: banksparen en een lijfrenteverzekering. Beide vormen hebben veel overeenkomsten, vooral in de periode dat je je pensioen opbouwt. Je mag bijvoorbeeld maandelijks geld inleggen, maar ook een groter bedrag ineens. Ook ontvang je bij beide vormen rente, mag je het geld niet tussentijds opnemen en je betaalt kosten voor de bankrekening of lijfrenteverzekering. De belangrijkste verschillen zitten in de periode nadat je met pensioen bent gegaan.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over zelf pensioen opbouwen
Reacties
Willy 23 december 2015Sinds mijn 16e heb ik diverse baantjes gehad en ben vanaf mijn 20e 12 jaar getrouwd geweest
Nu krijg ik over die periode NERGENS bericht van dat ik pensioen heb opgebouwd, staat ook niet in mijn pensioen overzicht
Kreeg te horen dat het pas vanaf het 25e !!!! levensjaar opgebouwd kan worden geboren 1952
Wie o wie heeft advies??
wn 26 januari 2016Was bij mijn vrouw en mij ook zo.

Ik denk dat dat toen de regelgeving was.

Ik ben ook aan het zoeken, maar kan nog niets vinden.
Henriette 10 juli 2016Kik eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl
Iris 22 augustus 2016klopt, vanaf je 25e jaar bouw je pensioen op. Pensioen die uitbetaald word na je 65e of 67e.
De zogenaamde pensioen voor je 25e is een risico pensioen. Mocht je voor je 25e overlijden. Dan krijgen de nabestaande geld!!
Het is bij wet bepaald dat er 40 jaar gespaard kan worden. Van je 25e tot je 65e.
Dit wordt natuurlijk opgerekt , omdat men nu langer moet werken.
Astrid Mahabier 18 januari 2017Ik werkte al vanaf mijn 17e maar ik krijg ook niks te zien van dat ik pesioen heb opgebouwd....Heb 4 jaren bij de Rabobank gewerkt. Dit kan ik ook niet terugvinden? Hoe kom ik hierachter....wat en waar mijn pesioenopbouw is gebleven?
Redactie Spaarrente.nl 19 januari 2017Wanneer je opgebouwd pensioen niet terugvindt in het overzicht op mijnpensioenoverzicht.nl kun je het beste contact opnemen met de Stichting Pensioenregister. Zij zijn te bereiken via 020-7512870 of info@mijnpensioenoverzicht.nl.
Tukankaju 03 september 2017Het stelsel is gebaseerd op 40×1,75% opbouw.Is dus70% van het gemiddelde loonwas laatste loonDit betekent dat men dus 40 jaar vanaf het 25e levensjaar premie betaald gebaseerd op een pensioen gronslag ofwel inkomen minus franchisehoogte vd aow ×7,8% ongeveer door de werknemer en dit percentage wordt door de werkgever twee keer betaald.
As u dus zoekt naar pensioen opnouw voor je 25e levensjaar is dat onvindbaar.PS de laatste jaren zijn er wijzigingen doorgevoerd en is het mogelijk om jonger te starten.
Op dit moment in kas...
1390.000.000.000 met een GROEI van gemiddeld 108 .000.000.000 per jaar vanaf 2007.Ook tijdens de ZGN crisis dus!!!
Jaarlijks wordt er 5.ooo.ooo.ooo meer premie betaald dan er uitkeringen worden gedaan nl 30 tot 32 miljard en 27 miljard uitgekeerd.
Deze gegevens zijn de eigen
cijfers van DNB .Overigens moet dit eigen vermogen nog worden verhoogt met de derde pijler met ongeveer 400 miljard zodat het totale pensioen vermogen in NL uitkomt op
1790.000.000.000 miljard
ofwel voor elke Nederlander meer dan 100.000.-ook de zojuist geboren baby dus.
Hoezo geen pensioen straks...1790÷27=66 jaren
uitkeringen verstrekken zonder premie te betalen en natuurlijk weet ik ook dat er nod wat andere invloeden zijn ...maar cijfers liegen niet.
Harm Hulshof 29 september 2017Van sommige dingen begrijp ik veel en van andere vrijwel niets. Voor wat betreft de laatste opmerking, ook omtrent mijn pensioen. Ik ben intussen al weer 78 jaar en mijn pensioen is de laatste jaren niet geïndexeerd. Sterker, ik ben gekort. Thans hoor ik dat de midden en hogere inkomens erop vooruit gaan. O.a wordt mede daardoor de lage btw verhoogd, zodat ik met eenzelfde inkomen meer voor m''n boodschappen mag betalen. En dat terwijl er bijna 1.800.000.000.000 in de kas zit. Vraag is en blijft, hoe is dit in vredesnaam mogelijk?
eric blankenstein 11 februari 2018vraag? ik ben op mijn 17e uit nederland vertrokken maar op mijn 19e tot 20ste terug naar nedeerland gekomen en voor het leger gewerkt. en ook half jaar via uitzend bureaus gewerkt. ik woon nu al heel lang in het buiten land.

heb ik recht op iets van pensioen? en zo ja waar regel ik dit,

la vast mijn dank,
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken