Spaarrente.nl > Blog > Pensioenopbouw tijdens WW-uitkering, hoe zit dat?

Pensioenopbouw tijdens WW-uitkering, hoe zit dat?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 09 oktober 2014  | (4 reacties)

Als je zonder werk komt te zitten, ontvang je vaak een WW-uitkering. Tijdens je WW bouw je geen werkgeverspensioen op. Om te voorkomen dat je een pensioengat krijgt, kun je zelf zorgen voor pensioenopbouw tijdens de WW-uitkering.

Pensioen en WW - Wat zijn de regels?

Zodra je werkloos raakt, ontvang je een WW-uitkering van het UWV. Je moet dan wel minimaal een half jaar gewerkt hebben in de afgelopen 3 jaar. Je ontvangt minimaal 3 maanden een WW-uitkering. Het UWV verlengt deze termijn tot maximaal 3 jaar en 2 maanden als je al een groot aantal jaren hebt gewerkt.

Tijdens de periode van je WW-uitkering bouw je tegenwoordig geen pensioen meer op. Tot 2011 bouwde je wel pensioen op als je een WW-uitkering ontving en ouder was dan 40 jaar. Sinds 2011 is de pensioenopbouw tijdens WW afgeschaft.

Regel zelf je pensioenopbouw tijdens de WW

Omdat je geen pensioen opbouwt tijdens de WW-uitkering, ontstaat er in dat jaar jaarruimte. Binnen je jaarruimte mag je je pensioen fiscaal voordelig zelf aanvullen middels banksparen of lijfrente. Door een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering te openen en hier bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks geld op te storen kun je zelf pensioen gaan opbouwen.

Maar omdat je inkomen tijdens de WW lager is dan je gewend bent, heb je misschien helemaal geen geld over om nog zelf voor je pensioen te sparen. Geen zorgen, de Belastingdienst geeft je nog de mogelijkheid om met pensioensparen jaarruimtes tot zeven jaar terug te benutten. Binnen de reserveringsruimte mag je namelijk fiscaal voordelig sparen voor de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. Heb je na je WW-uitkering binnen zeven jaar een baan gevonden, dan kun je in die periode alsnog besluiten om het pensioengat dat is ontstaan tijdens je WW zelf aan te vullen.

WW uitkering en pensioenopbouw – Mogelijkheden

Je kunt op twee manieren zelf je pensioen aanvullen:

Bij beide vormen leg je eenmalig of maandelijks geld in op een geblokkeerde rekening. Hierover ontvang je rendement. Bij banksparen in de vorm van spaarrente en bij een lijfrentepolis in de vorm van winstuitkering, rente en/of voordeel uit beleggen. Op het moment dat je met pensioen gaat, keert de verzekeraar of de bank het gespaarde geld periodiek aan je uit als aanvulling op je pensioen.

Let op: Zowel aan banksparen als aan lijfrente zijn kosten verbonden, zoals advieskosten. Ga je producten voor lijfrente of banksparen vergelijken, kijk dan niet alleen naar de rente, maar let ook op de kosten en voorwaarden.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over pensioenregelingen
Reacties
oosterhuis 30 oktober 2015
Als je voor 2011 in de WW komt wordt dan de pensioen opbouw premie vrij. Zo ja als je dan tijdens de ww uitkering in de ziekte wet komt blijft die pensioen opbouw stand.
Gaarne hierover bericht
Maria 16 november 2017Ik ben nu 65 ben al 2maanden bezig om te weten of ik recht heb op premievrij pensioen werk vanaf 1993 tot 2004 bedrijfwas over en kregen onslag maar mijn pensioen ook gr maria
Maria 16 november 2017Nog een aan vulling ik kwam inde ww na 1jaar werd ik afgekeurd voor 80a100procent
Rink 24 maart 2020Volgens mij zijn er sinds 2014 wat regels veranderd.
Ik krijg nog maar maximaal 2 jaar WW.
Nu vraag ik mij af of ook de rest nog wel geldig is?

Daarnaast is uw link naar de privacy verklaring niet goed. Dit moet zijn:
https://www.spaarrente.nl/privacy
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken