Door Redactie Spaarrente.nl
| 11 december 2013
| Nog geen reacties
Een nieuwe werkgever betekent soms dat je ook bij een ander pensioenfonds aangemeld wordt. Vaak mag je dan ook het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je oude werkgever overdragen naar het nieuwe pensioenfonds.
Overdragen pensioen is niet verplicht
Zodra je bij je nieuwe werkgever start, betaal je pensioenpremie aan het nieuwe pensioenfonds. Het opgebouwde pensioen bij het fonds van je vorige werkgever blijft gewoon bestaan. Je kunt dit pensioen overdragen naar het nieuwe fonds, maar dat is niet verplicht. Als je het niet overdraagt, blijft het eerder opgebouwde pensioen staan tot het moment van uitkeren. Dit noem je een ‘slapend pensioen’.
Hoe werkt pensioenoverdracht?
Bij pensioenoverdracht sluist het oude pensioenfonds je opgebouwde pensioen door naar het nieuwe fonds. Als je je pensioen wilt overdragen, moet je dit binnen 6 maanden regelen bij de salarisadministratie van je nieuwe werkgever. Je krijgt dan eerst een overzicht van het oude pensioenfonds waarop staat hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Dit document stuur je naar het nieuwe pensioenfonds. Zij sturen je vervolgens een besluit waarop staat hoeveel pensioen je bij het nieuwe fonds krijgt voor het bedrag dat je hebt opgebouwd. Je beslist vervolgens zelf of je het pensioen daadwerkelijk wilt overdragen of toch liever niet.
Let op: Als de dekkingsgraad van je pensioenfonds te laag is, mag deze niet meewerken aan pensioenoverdracht. Dit wil zeggen dat je pensioenfonds te weinig reserves heeft. Als de problemen zijn opgelost, stuurt het fonds je een berichtje waarna je alsnog je pensioen over kunt dragen.
Pensioen overdragen - Ja of nee?
Je pensioen overdragen is in principe niet verplicht, maar als je opgebouwde pensioen bij het oude fonds heel klein is zal deze daar wel op aansturen. Soms kiezen werknemers ook voor het overdragen van pensioen omdat zij het handiger vinden om het totale pensioen bij één fonds onder te brengen. Maar deze keuze hoeft niet altijd voordeliger te zijn.
Het overdragen van je pensioen is verstandig als:
- Het pensioen bij het oude fonds heel klein is.
- Het nieuwe fonds een eindloonregeling biedt (met deze regeling krijg je een hoger pensioen).
- Het nieuwe fonds stabieler is.
- De voorwaarden en opbouw voordeliger zijn bij het nieuwe fonds.
- Het partnerpensioen bij het nieuwe fonds beter geregeld is. Meer informatie over partnerpensioen lees je in het artikel ‘Pensioen en samenwonen’.
Tip! Vraag altijd een offerte aan bij het nieuwe pensioenfonds en leg dit naast je huidige pensioenoverzicht en de pensioenvoorwaarden. Zo bepaal je of waardeoverdracht voor jou voordelig is of niet.
Let op: Wissel je regelmatig van werkgever, dan is het niet altijd mogelijk om telkens je pensioen mee te nemen. Vraag bij de salarisadministratie of een adviseur wat je het beste kunt doen.
Overdracht pensioen na werkloosheid
Tijdens je werkloosheid bouw je geen pensioen op. Vanuit de WW is hiervoor namelijk geen regeling. Het pensioen dat je tot die tijd hebt opgebouwd, blijft gewoon staan bij het oude pensioenfonds. Als je weer aan het werk gaat, moet je binnen 6 maanden beslissen of je je oude pensioen overdraagt naar het nieuwe pensioenfonds. Meer informatie over pensioen en WW lees je in het artikel ‘Pensioenopbouw tijdens WW’.
Als je werkgever geen pensioenregeling heeft
Niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan. Als je gaat werken voor een werkgever zonder pensioenregeling, blijft je pensioen bij het oude pensioenfonds staan. Stap je daarna weer over naar een werkgever met pensioenregeling, dan kun je weer bepalen of je het pensioen laat overdragen of niet.
Tip! Als je een tijdje geen pensioen opbouwt, ontstaat er misschien een pensioengat. Binnen dit gat, de reserveringsruimte, mag je met fiscaal voordeel pensioen opbouwen met een lijfrente of banksparen.