Spaarrente.nl > Blog > Pensioen meenemen naar nieuwe werkgever, kan dat?

Pensioen meenemen naar nieuwe werkgever, kan dat?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 26 juni 2014  | Nog geen reacties

Wissel je van baan en heeft je nieuwe werkgever een andere pensioenregeling dan je oude werkgever? Dan vraagt de afdeling salarisadministratie of je het pensioen van je oude werkgever wilt meenemen. Het voordeel hiervan is dat je alles overzichtelijk bij één pensioenuitvoerder onderbrengt. Maar je pensioen meenemen hoeft niet per se voordelig te zijn.

Pensioen meenemen naar nieuwe werkgever- Hoe het werkt

Als je overweegt je pensioen mee te nemen naar je nieuwe werkgever, vraag je eerst een overzicht van de opgebouwde pensioenrechten op bij je vorige werkgever. Aan de hand daarvan vraag je bij het pensioenfonds van je nieuwe werkgever wat je bij hen zou krijgen voor de opgebouwde rechten. Doe dit binnen zes maanden nadat je oude pensioenregeling is beëindigd.

Beslis je op basis van de informatie van beide pensioenuitvoerders dat je je pensioen wilt meenemen naar de nieuwe werkgever? Dien dan binnen twee maanden een verzoek in tot waardeoverdracht bij de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever.

Wanneer is je pensioen meenemen verstandig?

Je pensioen meenemen naar je nieuwe werkgever is verstandig als je bij je oude werkgever maar een klein pensioen hebt opgebouwd. Ook als je nieuwe werkgever een eindloonregeling hanteert voor het pensioen is een waardeoverdracht verstandig. Een eindloonregeling wil zeggen dat je pensioen wordt gebaseerd op je laatste verdiende loon. Als je dus een loonstijging krijgt, stijgt je pensioen mee, maar dat gebeurt alleen als je het meeneemt naar de nieuwe werkgever.

Hoe is het partner- en nabestaandenpensioen geregeld?

Bekijk voor je beslist je pensioen mee te nemen ook goed of en hoe je bij je oude werkgever je nabestaanden- of partnerpensioen hebt opgebouwd. Als de regeling van je nieuwe werkgever hiervoor geen opbouw kent, wordt het reeds opgebouwde nabestaanden- of partnerpensioen opgeteld bij je ouderdomspensioen. Je hebt dan dus meer pensioen, maar het betekent wel dat je nabestaanden of je partner er geen rechten op hebben als je overlijdt.

Is bij je oude werkgever de opbouw van nabestaanden- of partnerpensioen op risicobasis, dan krijg je hier helemaal niets voor als je pensioen meeneemt. Je pensioen meenemen, is dan dus niet voordelig.

Laat je goed adviseren

Het wel of niet meenemen van je pensioen naar een nieuwe werkgever, vraagt om een zorgvuldige afweging. Laat je daarom altijd goed adviseren door de salarisadministratie van je nieuwe werkgever of door een pensioenadviseur.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over pensioenregelingen
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken