Leven van je spaargeld
Door Redactie Spaarrente.nl
|
27 december 2022
| (
6 reacties)
Leven van je spaargeld klinkt voor velen als een droom: niet werken en leven van de rente op je spaargeld. Wie veel geld heeft, kan inderdaad op deze manier leven. Maar door de hoge werkloosheid van dit moment, zijn soms ook mensen met een minder groot vermogen aangewezen op hun spaargeld om de vaste lasten te betalen. In dit artikel lees je wat de belangrijkste aandachtspunten zijn als je wilt leven van je spaargeld.
Leven van spaargeld en belasting
Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de belasting. Natuurlijk betaal je geen inkomstenbelasting in box 1, want je ontvangt geen inkomen. Wel betaal je in 2023 belasting in box 3 als je vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens van 57.000 euro of 114.000 euro als je een fiscaal partner hebt. Over het bedrag boven deze grens betaal je vermogensrendementsheffing.
Leven van je vermogen en toeslagen
Als je geen inkomen hebt uit werk, wil dat niet zeggen dat je automatisch recht hebt op toeslagen. De Belastingdienst kijkt namelijk niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je vermogen bij het bepalen van de toeslagen. Op website Toeslagen.nl kun je per toeslag opzoeken hoeveel vermogen je mag hebben.
Leven van je rente over je spaargeld - Welke spaarrekeningen kiezen?
Je enige inkomen als je niet werkt, is het rendement op je vermogen. Probeer daarom om hier een zo hoog mogelijk rendement op te behalen. De rente van de verschillende banken ligt flink uiteen, daarom loont het zeker de moeite om eventueel over te stappen naar een bank met een hogere rente. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor de juiste spaarproducten.
Haal alles uit je spaargeld!
Kies voor de spaarrekeningen of deposito's met hoogste rente.
Spaarrente vergelijken >>
Een vrij opneembare spaarrekening biedt je de mogelijkheid om op elk moment geld op te nemen. Houd dus altijd een bedrag beschikbaar op deze spaarrekening om op korte termijn van te kunnen leven. Als je een langere periode van je spaargeld leeft, kun je daarnaast een of meerdere spaardeposito’s openen. Hierop zet je een bedrag vast voor een bepaalde periode. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de spaarrente. Kies je voor een lange looptijd, dan levert deze spaarvorm een hogere rente op dan de vrij opneembare spaarrekening.
Ten slotte kun je eens kijken welke andere mogelijkheden je hebt om een hoog rendement op je vermogen te behalen. Beleggen ligt bijvoorbeeld voor de hand als je een groot vermogen hebt. Dit kun je zelf doen of je schakelt een vermogensbeheerder in om dit voor je te doen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te investeren in bedrijven en veelbelovende projecten.
Leven van je spaargeld- Voorbeelden
Ga je leven van je spaargeld, dan is het belangrijk hier een realistisch plan van te maken. Hoe hoog is je vermogen, welk bedrag heb je elke maand nodig en hoe lang ga je op deze manier leven? Zeker als je uit noodzaak leeft van je spaargeld, krijg je vaak met een beperkt budget of een beperkte maximale periode te maken. Door een duidelijk overzicht te maken, houd je het overzicht en weet je altijd hoe je ervoor staat en hoe lang je nog van je spaargeld kunt leven.
Bezit je een groot vermogen en stop je daarom bewust met werken, dan is een goede berekening net zo belangrijk om te voorkomen dat je het geld te snel uitgeeft.
Tip! Leven van je spaargeld kun je het langst blijven doen als er elk jaar voldoende rente bijkomt op je spaarrekening of deposito. In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je direct welk banken je de hoogste rentes bieden.
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over
spaarbuffer
ReactiesM.v.Voorst 24 september 2014Volgens mij geld de algemene hefingskorting ook voor inkomsten in box 3. Waardoor je pas boven de 2000 euro rente inkomsten vermogensrendementheffing betaald.
Redactie Spaarrente 25 september 2014@M.v. Voorst, u bedoelt denk ik de heffingsvrije grens in box 3. Deze bedraagt 21.139 euro. Hierdoor betaalt u pas vermogensrendementsheffing als uw vermogen boven deze grens uitkomt.
pieter 08 november 2014Beste Redactie, volgens mij wordt dat niet bedoeld. Je betaalt vermogensrendementsheffing over het vermogen boven de heffingsvrije grens. Maar als het rendement op vermogen de enige bron van inkomen is dan wordt de op die vermogensrendementsheffing wel eerst de algemene heffingskorting toegepast, zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/algemene_heffingskorting/. Dus als dit klopt en ik het goed heb berekend ga je pas belasting betalen bij een vermogen vanaf ruim € 180.000
Jos Ariaans. 11 augustus 2016Graag wil ik ook nog iets weten waar ik aan twijfel.
Ik stop met werken op korte termijn, en ga te komen de vijf jaar leven van mijn spaargeld ik ben dus niet meer in loondienst.
Daarna ga ik met volledig pensioen.
Mijn vraag is, moet ik sociale premies betalen over mijn spaargeld??
Hoe zit dit dat, kan iemand daar duidelijkheid in geven.
Redactie Spaarrente.nl 12 augustus 2016@Jos, je kunt voor antwoord op deze vraag het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je precies vertellen hoe het werkt.
Herman 28 oktober 2017Als je leeft van je vermogen heb je geen inkomen, en dat is een probleem bij krediet-achtig contracten waar een inkomensgarantie wordt vereist. Bijvoorbeeld private lease.
Hoe los je zoiets op?