Spaarrente.nl > Blog > Kosten van studie kind

Kosten van studie kind

Door Redactie Spaarrente.nl  | 15 september 2022  | (2 reacties)

Als je kind gaat studeren, draag je daar als ouder misschien een deel aan bij. Wellicht spaar je zelfs al langere tijd voor de studiekosten van je kind. Toch weten ouders vaak niet precies wat voor kosten zij kunnen verwachten. Hoeveel kosten studerende kinderen eigenlijk, en hoeveel verwacht de overheid dat je daar als ouder aan meebetaalt?

Studiekosten kind

Voor een opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. De hoogte hiervan wordt elk jaar opnieuw vastgesteld, maar in het studiejaar 2022/2023 bedragen deze kosten gemiddeld 2.220 euro, ofwel 185 euro per maand. Bovenop het collegegeld komen nog de kosten van boeken, readers en ander studiemateriaal. Hiervoor kun je ongeveer 49 euro per maand rekenen. Per maand kost de studie dus ongeveer 234 euro. 

Let op! Sommige opleidingen organiseren speciale studiereizen of bieden je kind de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Ook deze studiereizen en buitenlandse stages kosten natuurlijk geld.

Kosten studeren kind – Overige kosten

Sparen voor studie kind?
Kies de spaarrekening met de hoogste rente en loop geen rente-inkomsten mis!
Spaarrente vergelijken >>

Naast de studie zelf brengt een studerend kind natuurlijk meer kosten met zich mee. Zeker als je kind op kamers gaat, kost de studieperiode veel geld. Volgens het Nibud kun je onder meer aan de volgende kosten denken:

  • Huur: 400 tot 450 euro per maand
  • Boodschappen: 200 euro per maand
  • Zorgverzekering: 110 euro per maand
  • Vervoer: 70 euro per maand
  • Telefonie: 20 euro per maand
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 150 euro per maand
  • Uiterlijke verzorging: 70 tot 80 euro per maand
  • Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering: 10 euro per maand

Opgeteld zijn de kosten van een uitwonend studerend kind, inclusief studiekosten, dus ruim 1.300 euro per maand. Voor thuiswonende kinderen komen de kosten natuurlijk lager uit. In het artikel ‘Op kamers gaan kosten’ lees je meer over de kosten van uitwonende studenten. 

Let op: De bovenstaande studiekosten en overige kosten veranderen natuurlijk jaarlijks, onder meer vanwege de inflatie. Ligt de studie van je kind nog ver weg, dan stijgen de studiekosten in de tussentijd waarschijnlijk nog flink. Maar hoeveel deze stijging is, kun je vooraf moeilijk voorspellen.

Kosten studerende kinderen – Ouderbijdrage

Natuurlijk hoef je als ouder niet al deze kosten te dragen. De Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) verwacht nameijk dat je kind zelf meebetaalt aan zijn studie. Een ouderbijdrage wordt echter wel verwacht. De hoogte van deze ouderbijdrage bereken je zelf op de website van Duo

Tip! Ligt je inkomen te laag om bij te dragen aan de studie van je kind, dan heeft je kind misschien recht op een aanvullende beurs. Daarnaast biedt DUO de mogelijkheid om een studielening af te sluiten.

Kosten studie kind - Sparen

Als je bij wilt dragen aan de studie van je kinderen, kun je het best beginnen met sparen als je kind nog jong is. Bepaal hoeveel je wilt sparen en hoe lang je nog de tijd hebt. Wil je bijvoorbeeld 250 euro per maand bijdragen en ga je uit van een vierjarige studie, dan is je spaardoel een bedrag van 12.000 euro. Als je nog 10 jaar de tijd hebt, moet je ongeveer 100 euro per maand sparen om dit doel te bereiken. Hierbij is het belangrijk dat je ook bekijkt of dit wel bij je financiële situatie past.

Daarna begin je met sparen. Het best kun je hiervoor een aparte spaarrekening openen, zodat je precies ziet hoeveel je spaart en het geld ook apart houdt. Op een vrij opneembare spaarrekening mag je op elk moment geld inleggen en opnemen, op een spaardeposito zet je een bedrag voor een afgesproken periode vast. Vaak ontvang je dan een hogere vaste rente, maar je mag het geld niet opnemen en je mag geen geld bijstorten. Meer tips vind je in het artikel ‘Sparen voor studie kind’. 

Tip! Ben je op zoek naar een spaarrekening voor de studiekosten van je kind? Op Spaarrente.nl kun je alle aanbieders op het gebied van sparen vergelijken, zodat je altijd de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden vindt. Begin direct met vergelijken:

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over kosten kind, kosten studie
Reacties
Paul 21 maart 2019Wat wordt er bedoeld met:
''Natuurlijk hoef je als ouder niet al deze kosten te dragen. Ten eerste heeft je kind recht op studiefinanciering. ''

Volgens mij heeft geen enkele startende student nog recht op studiefinanciering. Ja, je kan lenen bij duo tegen een lage rente maar noem dat gewoon een lening en niet de verhullende term studiefinanciering. En deze lening heeft later consequenties als je bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten.
Merja 25 november 2019En dan zijn de kosten van de studie zelf nog niet eens meegenomen. Wat denk je van collegegeld en boeken, dat loopt ook nog flink op.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken