Spaarrente.nl > Blog > Maandelijkse kosten boodschappen

Maandelijkse kosten boodschappen

Door Redactie Spaarrente.nl  | 28 maart 2023  | (62 reacties)

De maandelijkse kosten voor boodschappen nemen elke maand een flinke hap uit je inkomen. En dan worden boodschappen ook nog eens steeds duurder. Hoeveel een gezin gemiddeld per maand uitgeeft aan boodschappen verschilt natuurlijk per situatie. Dit varieert meestal van 250 tot ruim 500 euro.

Loop geen rente mis!
In onze renteoverzichten zie je direct welke spaarrekening de hoogste rente oplevert. Rente spaarrekening vergelijken >>

Gemiddelde kosten boodschappen per maand

De gemiddelde boodschappen per maand hangen voraal af van je gezinssituatie. Hoe meer personen je in je huishouden hebt, hoe meer je uitgeeft aan de boodschappen.  Ook het geslacht en de leeftijd van elk gezinslid speelt hierbij een rol. Een man eet namelijk meer dan een vrouw en een jong kind eet minder dan bijvoorbeeld een puber.

Tip! In de onderstaande tabel van het Nibud kun je zien hoeveel je per persoon dagelijks minimaal kwijt bent aan voeding. Hierbij is rekening gehouden met ontbijt, een tweede broodmaaltijd, een warme maaltijd en tussendoortjes. Bron: NIBUD d.d. 28 maart 2023

Leeftijd Totale minimaal kosten
Kind van 1 t/m 3 jaar € 2,92
Kind van 4 t/m 8 jaar € 4,10
Kind van 9 t/m 13 jaar € 6,61
Man van 14 t/m 50 jaar € 8,01
Vrouw van 14 t/m 50 jaar € 7,18
Man van 51 t/m 69 jaar € 7,61
Vrouw van 61 t/m 69 jaar € 7,19
Man of vrouw van 70+ € 7,56

Let op! Het gaat hier om minimale bedragen. Het kan dus zo zijn dat je zelf meer uitgeeft aan boodschappen, bijvoorbeeld omdat je duurdere producten koopt, dieetwensen of allergieën hebt of om andere reden speciale eetbehoeftes hebt.

Maandelijkse uitgaven boodschappen per huishouden

De bedragen uit de tabel hierboven gelden voor huishoudens die bestaan uit twee personen. Als een gezin uit 1 persoon bestaat, zullen de kosten voor die persoon gemiddeld 10 procent hoger uitpakken. Een gezin met drie personen is juist weer 20 procent goedkoper uit dan de beddragen in de tabel en een gezin van 4 personen zelfs 30 procent goedkoper.

Om het allemaal wat duidelijker te maken, hebben we hier onder ook voor verschillende typen gezinssamenstellingen uitgerekend hoeveel zij minimaal maandelijks uitgeven aan boodschappen volgens het NIBUD. We gaan hierbij uit van een maand van 30 dagen.

Gezinssituatie  Kosten per maand 
Alleenstaande man van 30 jaar Ongeveer € 264
Stel van 25 jaar zonder kinderen  Ongeveer € 455
Stel van in de 30 met kinderen van 2 en 6 jaar  Ongeveer € 466
Stel rond de 40 jaar met een kind van 12 jaar Ongeveer € 523
Alleenstaande moeder van 45 jaar met een zoon van 18 jaar  Ongeveer € 455
Echtpaar van 55 en 57 jaar  zonder inwonende kinderen Ongeveer € 444

Gemiddelde uitgaven per maand boodschappen

Naast geslacht en leeftijd bepaalt nog een aantal andere factoren hoeveel de maandelijkse boodschappen kosten:

  • Hoe meer gezinsleden, hoe hoger de maandelijkse kosten voor de boodschappen. Maar de kosten per persoon nemen af naarmate er meer mensen zijn omdat je bijvoorbeeld meer grootverpakkingen koopt.
  • Hoe hoger het inkomen is, hoe meer je uitgeeft aan de boodschappen.
  • Als je een voorkeur hebt voor bijvoorbeeld biologisch eten of als je een speciaal (sport)dieet volgt, geef je meer uit aan de boodschappen. Zwangere vrouwen moeten per dag een euro extra aan boodschappen rekenen. 

Maandelijkse kosten boodschappen per maand omlaag krijgen?

Wil je besparen op de boodschappen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Hieronder lees je enkele tips om te besparen. Een uitgebreide uitleg van hoe je kunt besparen, lees je in het blog 'Besparen op boodschappen'. 

  • Stel een maandbudget op voor de boodschappen waar je niet overheen mag. Zo motiveer je jezelf om goedkopere oplossingen te zoeken.
  • Maak slim gebruik van aanbiedingen. Dat doe je door te koken volgens de aanbiedingen, maar ook door alleen die aanbiedingen mee te nemen die je ook daadwerkelijk gebruikt.
  • Doe minder vaak boodschappen. Zo neem je uiteindelijk ook minder mee.
  • Plan vooruit met de boodschappen. Heb je een aantal wortels nodig voor in een ovengerecht, maak dan de volgende dag een pasta waar je de rest van de wortelen in kunt verwerken.
  • Gebruik de vriezer voor aanbiedingen of voor het invriezen van restjes.

Tip! Besparen op boodschappen werkt beter als je het resultaat zichtbaar maakt voor jezelf. Houd dus bij hoeveel je kwijt bent aan de boodschappen zonder besparing en daarna met besparing. Als je jezelf extra wilt belonen, zet het uitgespaarde geld dan op een spaarrekening met de beste rente. Zo ontvang je nog een extraatje over de besparing. Na bijvoorbeeld en jaar kun je iets leuks met het geld gaan doen. Je kunt hier direct de hoogste spaarrente vergelijken.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over kosten huishouden
Reacties
J. Smurfmans 07 februari 2015Interessant artikel.

Men zou in de scholen zowel in Nederland als andere Europese landen een vak moeten geven Kostenbeheer/budget in het gezin.
Niet alleen over boodschappen maar ook over kledij, verwarming, verzekeringen, belastingen, wagenkost...
Dat zal veel problemen voorkomen.
Herman 08 maart 2015Klopt,ik ben nog steeds verbaasd waarom dat het niet gebeurt.
Er zijn legio financieel-analfabeten
Huub 13 augustus 2015Dat ze dat vakmaar aan die heren in Den Haag leren.
Mensen aan de voedselbank moeten met 180 euro per maand alles doen, dus de boodschappen en dagelijks levensonderhoud en kleding.
Als je 20 euro per maand ,meer inkomsten hebt krijg je het voedselpakket niet meer net of je daarvan boodschappen kan halen.
Rianne 16 oktober 2015Ik vind het wel heel veel gld hoor voor boodschappen.
Wij gezin van vader,moeder, meisje 10 jaar en jongen 6 jaar.
Ik pin elke maandag 50 euro en daar kan ik prima een hele week gezond eten voor op tafel zetten!!
S420 04 november 2015Hoi Rianne,

Ik moet zeggen dat jij het heel erg goed doet hoor. € 200,00 per maand per 4 persoon is heel zuinig. respect!! :
Ilona 12 november 2015Ik vind dat het Nibud het ruim neemt.
Wij eten veel biologisch, zijn met 4 en 2 kattenkrijgen royal canin, 10kg/50 1x per 3maandgeven 300 alles inclusief uit.

Drinken dan wel geen frisdranken, alcohol en roken niet, want dat kost me wat..
Mirjam 05 februari 2016Waarom zou een dergelijk vak op school gegeven moeten worden. Ben zelf moeder van 4 en vind het niet meer dan normaal dat ik mijn kinderen zelf leer hoe om te gaan met hun geld stukje opvoeding
Barbara 17 februari 2016Ik ben wel heel nieuwsgierig hoe je voor 200 € met 4 personen een maand gezond kan eten!
Ik zou ook heel graag mijn boodschappenbudget willen verminderen maar ik kom nooit lager uit dan tussen 4/500€.
willem k 12 maart 2016niet rokers 2 , 65+ toch iedere week € 70 /€ a
€80 buiten buiten
dennis 11 april 2016ik hoor ze het overal alleen over eten hebben
ok 50 euro om te eten is goed te doen maar er komen in het huishouden vaak voor dat je moet schoonmaken dus heel veel non food producten worden niet genoemd ben wel benieuwd of ze daar ook aan denken en of dat bij de mensen zit inbegrepen die met zn vieren rondkomen van 50 euro
Thalissa 17 april 2016Ik ben 21jaar en spendeer maandelijks 130€ aan boodschappen Dierenvoeding niet inbegrepen
Maria 02 mei 2016Ach ja, wij zouden wel van alles willen in het onderwijs, waarin ik al lang werkzaam ben.
Maar ...de meeste tijd gaat op aan taal, lezen en rekenen vanaf groep 3 en veel te veel administratie. Persoonlijk zou ik veel meer aan muziek en schilderen willen besteden en de natuur in en toneellessen, vrije expressie, tuinieren, levenswijsheid.
Af en toe zijn er projecten die met geld en
budgettering te maken hebben, die doen we ook. De rest is een schone taak voor ouders en grootouders, want wij zijn overbelast en veel kinderen ook!
Wij zijn allang blij als de kinderen in groep 8, eind basisschool, behoorlijk goed Nederlands en rekenen kunnen.
wilco 24 mei 2016Ìk ben sinds kort alleen wonend en ben nu voor mijzelf een ''budgetplan aan het maken.

Ik heb hier voor mij zelf een doel gezet om voor €60,- per week te moeten rondkomen excl. benzinekosten.
Dit heb ik opgebouwd uit 1 potje voor boodschappen €30,- en 1 potje voor overige kosten €30,-.
overige kosten word ook bedoeld het biertje in het café in de weekenden..

Zal dit reëel zijn?
Sofie 11 juli 2016Ik ben een alleenstaande en aan boodschappen is pw rond de 20 euro''s : Of zelfs minder... Dus vergelijkbaar met Rianne
Natalie 24 september 2016Sofie. waar doe je zoal je boodschappen? en wat koop je dan in grote lijnen?

als een student de binnenkort eens op kamers wil heb ik niet enorm veel geld dus ben erg nieuwsgierig hoe je het zo goedkoop klaar krijgt!

mvg,

Natalie van der laan.
Henk de Steen 07 januari 2017Ik vind het smerig dat de gemiddelde Nederlander minder verdient dan ''ie nodig heeft.
Jacoba 22 maart 2017Ik pin elke maand 100 euro voor de boodschappen. Heb een man en 4 jongens. Ik winkel bij de lidl en coop. Soms houd ik nog geld over voor de kruidvat of een plantje.
C''est moi 23 maart 2017Dat kan toch bijna niet! Kan iemand de weekboodschappen eens op papier zetten? Wij zijn hier met z''n vieren en komen niet onder de 350,- per maand uit. En dan letten wij heel goed op wat we halen.
Denise 30 maart 2017wij zijn per rond 120 euro kwijt per week. boodschappen 2 volwassen 2 kinderen van 7 en 10. 1 hond 3 katten. dit is zonder tanken.

100 per maand is wel erg weinig hoor.
dat red ik echt niet.
kelly 04 april 2017Wij zijn 80 euro per week kwijt voor boodschappen. Wij zijn met 2 volwassenen zonder kinderen en zonder hond of kat. Dit is inclusief ontbijt, lunch, avondeten, drinken. Er zit geen benzinegeld bij, want een auto hebben we nog niet. shampoo en schoonmaakmiddelen koop ik van mijn salaris los, ik vind dat het anders ten koste gaat van gezonde boodschappen voldoende verse groenten en vers fruit, wat ik belangrijk vind. Als wij kinderen hebben zou ik voor hen ook 40 per week rekenen. Dus per kind 40 per week extra aan kosten voor boodschappen. Daarnaast spaar ik €3000 voordat ik überhaupt aan een baby begin. Just in case, iets achter de hand hebben en sparen geeft rust.
isabeau 05 oktober 2017Ik ga binnenkort alleen gaan wonen en heb onlangs eens de gemiddelde kosten per maand met mijn ouders overlopen. zij zeggen dat je voor boodschappen eten, drinken, kuismiddelen en wasmiddelen 400euro per maand moet rekenen. maar ik doe mijn was in een wasserette 5euro per machine waar ik ongeveer 3keer per maand zou moeten naartoe gaan en volgens mij gaann kuisproducten toch wel langer mee dan 1maand... iemand die het eens is met mijn ouders of houden jullie het bij een lager budget?
Jan platteau 13 oktober 2017Ik doe met 440 euro een hele maand.ik heb ontbijt,middagmaal,avondmaal.kuis en wasprodukten is er ook bij.
moeder 23 oktober 2017goeiemorgen,
ins gezin bestaat uit papa, mama, zoon van bijna 8 en dochter van 4.
ook 2 katten eten mee!
ik pin 100euro per week.
daarvan koop ik food, non-food, kattenvoer.
die 100euro is excl. tanken en verjaardagkadootjes.

ik kan het er mee redden. ene week beter dan de andere keer.

groetjes
T. Huisman 06 december 2017Een kasboek bijhouden en hoofdrekenen moet weer terug op scholen komen met dat ze een kasboek bijhouden van inkomsten en uitgaven. Vroeger leerde je de tafels uit je hoofd en nu doen ze dat niet meer. Budgetteren of een troef achter de hand hebben zodat je verleidingen kunt weerstaan voordat je te veel koopt wat nodig is. Boodschappenlijstje samenstellen om impulsinkopen te voorkomen. .Of niet meer dan een bepaald bedrag per maand opnemen en daar niet overheen gaan zodat de rest overblijft voor andere onvoorziene uitgaven. Sommigen zeggen dat ze geen geld overhouden om van te sparen omdat ze alles kwijt zijn aan vaste lasten. Kopen bij een goedkopere supermarkt kan heel wat kosten op jaarbasis schelen plus boodschappen die in schappen liggen die onderaan staan en geen a merken kopen maar van eigen merk.
willem van de Kamp 11 december 2017Ik snap het niet. Ik ben alleenstaand.Maar kom toch zeker uit op circa 70Euro per week of soms meer.
Ik zag bedragen voorbij komen voor een gezin met kinderen van 200euro per maand dwz 50 Euro per week, maar ook hogere bedragen.
Ook zijn er wasmiddelen nodig, misschien af en toe een drankje.
Maar..de hoogste kosten zitten niiet echt in de boodschappen maar in de huur-hypotheek-zorgverzekering-andere verzekeringen-auto-verontreiniginsheffingen. etc etc.
Hoi, Willem
Willemsen 17 december 201770€ per week

Inclusief alles boodschappen vlees vers non food en luiers.


Man vrouw 2 kids 1 en 2 jaar
De Jong 30 december 2017Oef.. ik wist dat het mogelijk was om wat zuiniger aan te kunnen doen, maar dat we zoveel teveel uitgaven wist ik niet. Wij gezin met twee ouders en drie kids 2, 6, 7 geven per maand iets meer dan €600,- uit aan alle boodschappen. En dan roken we niet eens en hebben ook geen huisdieren. Tijd om hier eens op te gaan letten :-
monique 16 februari 2018Oo wat goed allemaal. Ik zou ook graag wat minder willen uitgeven aan al het eten wat ik insla :/. Wij zijn met 3 pers man en kind van 1.5 ik geef rond de 300 Euro uit per maand en dan is vlees bij ons altijd nog gratis ivm eigen slagerij.
niki 25 februari 2018ik ben een alleenstaande vrouw van 62 en geef per maand 200 euro uit aan boodschappen dat is nodig als je gezond wil eten vind ik
S Brouwer 04 januari 2019Dit hele artikel is enkel gebaseerd op uithangen omtrent eten.
Marlous 21 januari 2019Grappig om te lezen wat iedereen uitgeeft, ik sta wel eens bij de kassa en dan staat er voor mij iemand 210 euro voor de boodschappen af te rekenen dan denk je daar moet ik het bijna een maand mee doen.
Ik ben alleenstaande 5jaar gescheidenmoeder van dochter 10 zoon van 8 en zit nu al 3 jaar in bugdet beheer ik krijg 70 euro per week 10 euro per dag het is te doen als je idd niks extra''s nodig hebt ik probeer voor 50 euro boodschappen te doen en die 20 euro te bewaren voor shampoo crème spoeling hondenvoer schoonmaakmiddel de non food dingen 1x in de 3 maand van de kinderbijslag moet ik geld sparen voor verjaardagen kleding schoenen voor de kinderen noem maar op en als er zoals laatst een dure rekening binnen komt van de tandarts moet die helaas ook daar betaald van worden.
Ik heb een glutenallergie en wordt dus echt heel ziek van gewoon eten en mijn dochter een koemelk allergie maar toen we bij de voedselbank stonden kon er geen rekening worden gehouden met dieeten wat ik snap maar wij worden van bepaalde dingen dus echt ziek! DAN is 70 euro per week echt een uitdaging zeker met de btw verhoging merkte het gelijk dat ik minder had voor dus hetzelfde weekgeld. En als een maand 5 weken heeft? Dan moet ik dat gat opvullen met de kinderbijslag want pas op elke 1ste van de maand loopt het nieuwe budgetplan weer en valt de eerste op feestdagen of in het weekend moet ik ook zelf meer geld achter de hand houden voor ik weer weekgeld krijg
R Van der Mark 05 maart 2019Dit is dan zeker zonder wasmiddel en schoonmaakmiddelen. Berichten zijn ook al van 2015 dus beetje vreemd allemaal. Ik ben zelf een alleenstaande vader van twee dochters 16 en 18 jaar. Vriendje van de oudste eet ook wekelijks mee op bepaalde dagen. Nou, ik red het niet met 400 euro in de maand bij de plaatselijke super. Vooral niet als er wasmiddel en verzachten moet worden gekocht en schoonmaakartikelen en tandpasta. En wat dacht men van maandverband? Das ook niet gratis. Dus ik vraag mij af wat het nibus met boodschappen bedoeld.
moeder van 5 04 mei 2019Wij hebben 5 kinderen, en geven zo''n 200,00 per week uit aan alle boodschappen.
Dit is food en nonfood en incl. boodschappen voor de verjaardagen
Voor benzine, kleding-schoenen, cadeaus, dagjes weg, kapper e.d. hebben we een vast budget per maand. Soms gaan we eroverheen, andere maand houden we weer over.
Elk jaar verhogen we ons budget wel, alles wordt immers duurder.

Dennis 22 mei 2019Ben alleenstaande man van 35 en ben per dag gem. 13 euro kwijt aan boodschappen. [incl. schoonmaak, persoonlijke verzorging etc.]

Snap bij god niet hoe mensen hier zeggen, dat ze zo weinig uitgeven. In bepaalde gevallen zelfs met gezin...al denk ik dat in veel gevallen het goedkoper is om voor 4 pers. te koken, dan voor 1 pers.

Maar dan nog: HOE DAN? Ik ga altijd na 1800uur zodat ik korting krijg op veel ''''vers'''' producten, ik koop aanbiedingen die langer houdbaar zijn en sla dat op.

Mocht iemand nog praktische tips hebben, dan graag, aangezien ik nu nauwelijks 10 euro per maand over houd.
Rick 15 juni 2019Heeft iemand toevallig enig idee welk deel van inkomen gemiddeld word uitbesteedt aan een auto? Bijv als ik 5.000 verdien maandelijks, hoe veel zou ik dan aan mijn auto kunnen spenderen en wat is normaal?
Sanne 17 juni 2019Ik lees hierboven dat Jacoba € 100,- per maand pint en daar dan met 6 personen man,vrouw en 4 kinderen van kan leven. En dan ook soms nog van overhoud! Dat lijkt me toch onmogelijk: € 25,- per week en daar met z''n 6''en van eten! Ik zou heel graag daar de boodschappen van willen zien, want ik kan me daar niets bij voorstellen.
Wij zijn man, vrouw en 2 puber kinderen die helemaal niet veel eten maar we besteden wel minstens € 500,- per maand Aldi en AH. We kijken wel goed uit wat we kopen aanbiedingen, seizoensgroenten.
Het is mij echt een raadsel hoe ik dat ooit met 25,- per week zou kunnen redden.
Eric_BE 08 augustus 2019Ik snap niet hoe zoveel mensen zo weinig spenderen aan voeding .
Wij zijn met 2 thuis en een jaar of 2-3 geleden deden we 1500-2000€ op aan voeding per maand.en er hadden niets eens luxe producten in huis . Nu om en bij de 1000 EUR per maand. we laten wijn en duurdere fruit enzo .
Maar onder de 1000€ zeker in België vind ik ontzettend moeilijk
Is er iemand die tips kan geven . Hoe zorg je ervoor dat je geen honger hebt .
Gezonde voeding is belangrijk maar soms is gezond ook weinig vullend ....+-30-35€ per dag slechts aan voeding haal je echt geen berg eten in huis.

Eric_BE 08 augustus 2019@dennis ,
Ik snap dat ook niet 13 € per persoon inderdaad bij ons is het ook zoiets +-30-35 EUR voor 2 personen per dag en we doen ook niets gek . . .
Onvoorstelbaar
Houd mijn bonnetjes bij vanaf nu vandaag 31€ heb weer bijna niets bij .

Enige tips ? :-
Teun 16 augustus 2019Goedkoop boodschappen doen betekent zelf het werk doen. Als je 15 euro per dag voor een persoon kwijtbent klinkt het mij alsof jullie vaak kant en klaar maaltijden pakken.

Als je een grote zak aardappelen en uien standaard in huis hebt, kun je met bijna alles een gerecht maken,
koop een paar spaanse pepers en een blik bruine bonen om een vegetarischechili te maken.
bouillon blokjes, of als je een keer vlees met bot hebt, zelf trekken om soep te maken. spliterwten in de winter, voor lekkere snert. Of als je durft: Brandnetelsoep, van een paar uien, aardappelen en geplukte brandnetels. Kost bijna niets. En er zijn nog veel meer planten die als onkruid gezien worden die je kunt eten, in sla of als spinasie. Paardenbloemen bijvoorbeeld zijn eetbaar, viedzaam en kleurijk voor een salade.

bloem is ook vaak super goedkoop, en je kunt zelf pasta, of brood maken. Of een pizza bodem.
Je hebt geen gist uit de winkel nodig als je zelf een zuurdesem kweekt, dit is vrij makkelijk om te beginnen. En nog leuk ook als je geen geld hebt om huisdieren hebt, toch een levend iets te verzorgen en op te eten.
Gm 08 september 2019Hoi!

Interessant om te lezen wat men kwijt is aan boodschappen. Waarom ik op deze site terecht kwam? Het viel mij de afgelopen paar weken op dat de producten in de supermarkt systematisch omhoog gaat. Dus bijvoorbeeld een pakje kipfilet of kaas in ene 20 cent duurder. Maar goed. Wij zijn met zijn tweeën en in de dertig zonder kinderen. Ik houd 70 euro per week aan wat goed lukt. En dat kan gewoon. De ene week ben ik aan voeding 60 euro kwijt, en dan besteed ik 10 euro voor schoonmaak cosmetica etc. Dat haal ik bij de Action, want dat scheelt echt waar letterlijk de helft. Ook haal ik 1x per week de boodschappen bij de Lidl. Kleine aanvullende dingen 1x pw bij de lokale AH. Let wel, Wij drinken geen alcoholische drank. Dus mijn tip: Haal 1x per week je boodschappen. Haal schoonmaakmiddelen en cosmetica bij de Action. En een grote vriezer is handig.
Daarnaast omtrent de vaste lasten. Kijk op je bankafschriften wat er automatisch wordt afgeschreven, en kijk of je daar wat in kunt besparen. Zoals loterijen. Ook verzekeringen kun je fors in besparen. Kijk welke je hebt lopen en ga naar independer. Kijk ook naar je energieverbruik. Zo heb ik alles in stapjes vervangen voor led lampen. Scheelt mij 500kwh! Ik bekijk elke maand mijn verbruik. Dat maakt je ook bewust. Succes!
D T G 16 oktober 2019Ik vind persoonlijk de bedragen heel hoog. Wij zijn een gezin vader/moeder en kind van 12, en wij zitten normaal +/- €200 p/m.
Wij eten eerlijk gezegd, niet zo zuinig. Wij hebben best veel luxe producten in ons voorraadkast, koelkast en diepvries. Dus hoe doen we dat.
Wij wonen in Apeldoorn, en gaan 1 keer per 4 weken naar Duitsland. Reizen heen en terug is duur zeggen veel mensen. Niet voor ons. Ons auto is LPG en een retour rit kost ons tussen €4-€5. Gisteren geweest en de LPG was maar €0,419 p/l. Dus wij kunnen Duitsland heen en terug voor minder kost dan 2 uur parkeren in Apeldoorn Centrum. Verder daar kopen we veel dingen. Meestal tussen de €100 - €150 aan boodschappen. Drogisterij producten kunnen tot 50% goedkoper zijjn. Frisdrank en alcohol is veel goedkoper. Ik rook. En ik bespaar €1,70 per pakje tabak van 40g tegenover de prijs van Aldi in Nederland.
Verder besparen we veel hier in Nederland.
Wij hebben twee vriezers. Maar dat is duurder zeggen veel. Ons 2e vriezer is een 5 lade, en die gebruikt tussen de €2,50 en €3,00 per maand in stroom. wij kopen vaak 1+1 gratis producten, 50% korting, enz.
Ook gebruiken we Too Good to Go, de €0,25 aanbiedingen van Lidl, en Megastunter.nl. Die zijn meestal vers en diepvries producten, die we gewoon in de vriezer stoppen voor later. Brood en beleg ook. Nog iets wij doen is vanaf Augustus/September is dubbel kopen de artikelen die 50% korting zijn, de helft van 1+1 gratis artikelen, en die stoppen we in een apart la in de vriezer, of een apart schap in de kast. Deze sparen we op voor gebruik in december/januari - De 2 duurste maanden van het jaar. Ik had een paar maanden geleden alles opgeteld, en ons boodschappen van Augustus 2018 tot eind Juli 2019 was ongeveer €2200 in eten, schoonmaakproducten, drogisterij artikelen, enz. Dit is excl. de kosten als wij gaan uiteten. Dit doen wij niet vaak. Verjaardagen en andere bijzondere dagen.
Dus eigenlijk eten wij heel goed voor minder als de helft als wat Nibud aangeeft.
hanny 12 november 2019ik geef per maand aan boodschappen kleding kadootjes en verder alles wat niet tot de vaste lasten behoort, ongeveer 230 euro per maand uit. Ik koop alles biologisch eet veganistisch practisch glutenvrijvooral groenten verzamel veel uit de omgeving nootjes bramen groen
er eet geregeld iemand mee3x per week gemiddeld Ik moet zeggen dat dat wel uitkijken is wat je wel en niet gaat kopen, maar het bio blijft bovenaan staan!!!


Arie 12 november 2019Wij zijn een gezin van midden en eind 40 en hebben een dochter van 12. Ik verbaas me dat wij altijd rond de 750 euro kwijt zijn en dan spreek ik alleen nog van over echt etenswaren en niet de drogisterij enz.. vind het zelf erg veel, maar heb ook niet het idee dat de koelkast dan ook ontploft. Mijn vrouw doet de boodschappen maar toch haalt ze ook geregeld spullen in de aanbieding. Was erg benieuwd hoeveel andere gezinnen kwijt zijn. Volgens mij kan het bij ons echt wel minder als ik het zo zie.
Mz 19 november 2019Wij zijn met man, vrouw, 2 katten en 2 vissen. Roken niet en drinken af en toe een wijntje of een biertje. En geven tussen de 400 en 450 euro uit per maand aan voeding, schoonmaakmiddelen, toiletartikelen en diervoeding. Ik ga regelmatig naar de markt en meestal doen we boodschappen bij AH. We eten graag gezond en lekker, dus kopen we veel verse producten.
Ik vind het wel knap dat er mensen zijn die van de helft rond kunnen komen, maar het is natuurlijk maar net wat je je kunt permitteren en/of ervoor over hebt.
Wij houden wel geld over door geen onnodige verzekeringen en weinig abonnementen te hebben. Ook om de zoveel tijd prijzen vergelijken kan veel schelen. Daarnaast hebben we maar 1 auto voor de deur staan.
Ch 14 januari 2020Dit is de grootste onzin ter wereld. 209 voor een alleenstaande per maand. Wat een grote flauwekul. Eerder het dubbele, alleen al aan eten.
Benedikt 19 februari 2020Klopt indd. Hier twee personen 25 jaar oud en we geven maandelijks zo''n 360€ uit aan boodschappen uit. En dat is inclusief dagelijks kipfilet en/of Vivera vleesvervangers! Je moet maar goed kunnen boodschappen doen. We kopen ook bij de AH, dus niet bij de Jumbo of Aldi.

Gewoon elke week kijken wat er in de bonus zit en dat spul gaan eten. Brengt ook variatie met zich!
Selien 24 mei 2020Wat ik in veel verhalen mis is de vreugde die voeding geeft. Hoe is het mogelijk van 20 euro per week rond te komen als je een jonge vrouw bent! Een brood bij de bakker kost al 3,euro! Ik begrijp dat het goedkoper kan: smakeloos fabrieksbrood uit de super.
Gezond en lekker eten is helaas duur maar ik moet hard werken en dan heb je toch recht op goed en lekker eten!! Het is schandalig dat biologisch eten zo duur gemaakt wordt en suikerprodikten goedkoop. Het zou een investering zijn op de lange termijn zodat mensen minder ziektes krijgen.
Vergeet niet te genieten van je eten met mooie smaken!
U bent geen machine!
Bram 25 mei 2020Ik ben erg benieuwd wat er dan allemaal gekocht wordt. Als alleenstaande man heb ik genoeg aan ongeveer 40 euro in de week en dan neem ik het ruim. Het is ook niet zo dat ik erg op mijn budget let. Ik ben verder 80 kilo, even voor het referentiekader.
Els 07 juni 2020Wij 70+ besteden aan voeding olm. € 150 per week...geen drank en sigaretten, geen frisdrank.

Ik besef dat dit veel is.
We eten zoveel mogelijk biologisch, vooral de vetten en de dierlijke producten.

Groente fruit, peulvruchten
noten en vis...
Thomas 27 juli 2020Wij zijn een gezin van 5. 2 Begin 40ers en 3 zonen van 5, 8 en 12 + hond. Alleen aan boodschappen van de supermarkt zijn wij €800,- per maand kwijt We kopen echt geen dure/luxe producten.
Chapeau voor de mensen die het met minder kunnen.
Björn 05 augustus 2020@Thomas,

Ik begrijp dit ook niet ,ik ben n mij. Partner met zijn tweeën maar , we spenderen ook 800-1200 EUR per maand aan voeding. Je kan toch niets combineren voor zo een lage bedragen die je hier leest.echt ongelooflijk.....
Björn 05 augustus 2020
Ik begrijp dit ook niet ,wij zijn met 2. ,Eind de 20/spenderen ook 800-1200 EUR per maand aan voeding. Je kan toch niets combineren voor zo een lage bedragen die je hier leest.echt ongelooflijk..
En als je zo veel in 1keer koopt vervalt een deel toch ?
Cordelia 06 oktober 2020Ik besteed in mijn 1 persoons huishoudentje rond de 400 euri pm uit voor mij en mijn 2 dwergpapegaaien. Van die 400 gaat 75 euro naar de gaaien. Mijn totale vaste lasten bedragen 1109, 59 euro. Dat is incl alles, woonlasten, verzekeringen, energie, telefoon, internet, diverse filmabo''s, goede doelen en ov abo. Kan nu nog goed leven maar wordt anders als ik aow ga krijgen over een paar jaar. Ik heb amper pensioen opgebouwd omdat ik altijd in vrije beroepen heb gewerkt dus dan zal ik toch een nieuwe begroting moeten gaan naken en gaan kijken waar ik kan bezuinigen en wat ik moet schrappen. Maar ja, dat is zorg voor later
Diana 22 maart 2021Ik heb 110 in de week met mijn twee kinderen van 12 en 5 en moet zeggen ik doe niks geks we eten jiet luxe maar ik vind het knap lastig en krap.
Respect voor een ieder die van minder kan rondkomen.
Femke 09 september 2021Wij zijn een gezin met twee kinderen van 6 en 8 jaar.
We geven gemiddeld €750 per maand uit aan boodschappen, drogisterij artikelen en schoonmaakartikelen.
Daarnaast € 50 per maand aan diervoeding.

Ik let goed op wat ik koop, maar voor minder red ik het niet.

Misschien een leuk idee dat iemand met een vergelijkbare gezinssamenstelling zijn/haar week boodschappen bonnetjes verzameld en deelt
Daar kunnen we van leren misschien 😀
Leela 15 oktober 2021Wat knap van sommige mensen ik sta hier vaak bij stil. Wij gezin van 6 geven alleen 500,- euro ex boodschappen, Luiers, doekjes en vlees/vis. Ik denk dat dit nog extra 150 euro is. Ik weet dat het goedkoper kan moet want wat als je opeens met minder moet doen.
Jo 30 april 2022Hier twee dertigers zonder kids. Wij doen 1x per week boodschappen en ik plan alle maaltijden van tevoren. We gooien daardoor heel weinig weg. Toch geven we PER WEEK in 2022 inclusief wasmiddelen en dierenvoeding 1 kat ongeveer 160.- euro uit bij de supermarkt. Daar zit trouwens zelden alcohol bij, want dat drinken we bijna niet meer. Helaas komt er nog wel 54.- euro per week bovenop aan sigaretten voor mijn partner. Dan kom je uit op 214 euro per week. Dat is 11.128 euro per jaar waarvan 2.808 euro aan sigaretten. Exclusief sigaretten geven we per maand dus 693.- euro uit in de supermarkt.

Volgens het NIBUD zou ik per dag 6,10 moeten kosten aan voedsel en mijn man 6,82. Dat komt neer op 384.- euro per maand. Let wel: dan heb je nog geen shampoo, wasmiddel, vaatwastabletten of een multivitamine. Dus ons maandbedrag is zeker aan de hoge kant.

Maar dan vraag ik me wel af wat je precies voor de lagere bedragen kunt eten. Ik ben tientallen kilo''s afgevallen en heb nu eindelijk een gezond gewicht. Om slank te worden en slank te blijven heb je veel verse groenten, fruit en mager vlees/zuivel nodig. Tenminste, dat is wat het voor mij haalbaar maakte om deze ''leefstijl'' duurzaam vol te houden. Weet je waar je maar heel weinig van nodig hebt? Goedkope koolhydraten zoals witte macaroni en rijst. Het is in theorie simpel om goedkope maaltijden te maken als de voedingswaarde je niets uitmaakt. Elke week ''spaghetti aglio e olio'' lees: witte pasta, olie en een paar tenen knoflook is natuurlijk spotgoedkoop. Maar eten zoals je huisarts en het Voedingscentrum aanraden is in de praktijk verschrikkelijk duur.

Als je eenmaal weet wat een ''nieuwe leefstijl'' kost aan geld én tijd dan veroordeel je dikke mensen niet meer zo snel. Afvallen is veel eenvoudiger als je de middelen hebt voor de sportschool, verschillende soorten groenten en fruit per dag, speciale dieet-ingredienten, personal trainer, supplementen, low-carb vervangers, kruiden, etc. Afvallen is m.i. haast niet te doen als je weinig te besteden hebt. Mijn uitgaven voor het afvallen waren overigens alleen dieetboeken op Marktplaats en -dure- boodschappen. Ik heb geen geld over voor cursussen, apps of een sportschoolabonnement.

Voorbeeldje: Mijn favoriete zak krulsla van 300 gram heet ''gemengde salade'' en kost 3,59 euro buiten de aanbieding. Die exorbitante prijs is voor de kale sla, dan heb je verder nog niets. Volgens het NIBUD is dat meer dan een kwart van ons boodschappenbudget voor de hele dag! Voor datzelfde geld kun je 4 diepvriespizza''s kopen, of 3 zakken chips en een hele boerencake van 800 gram. Schiet mij maar lek. Wij kopen overigens geen chips, geen snoep, geen koek en geen cake. Dat kunnen we ons letterlijk en figuurlijk niet veroorloven.

Dat is vermoedelijk de keerzij achter de lage budgetten die ik hier zie staan. Ik had een paar jaar terug een minimumloonbaantje met collegaatjes die een boodschappenbudget hadden van 50 euro in de week. Dat was toen ook al bizar weinig. Maar: die arme meiden hadden allemaal ook flink overgewicht. In januari gingen ze dan samen aan de dieet-shakes. Dat zette geen zoden aan de dijk, want normale mensen kunnen natuurlijk niet leven op vloeibare ellende die bovendien bol staat van de suiker ! en andere zooi. Staar je dus niet blind op het ogenschijnlijk lage boodschappenbudget van anderen, want daar betaal je volgens mij ook een prijs voor. We kunnen als het nodig is allemaal leven op macaroni met tomatenpuree, goedkope diepvriespizza en euroshopper-koekjes als tussendoortje in plaats van fatsoenlijk fruit en groente. Maar als je jaar in jaar uit zo eet, dan is dat onverenigbaar met een gezond gewicht en uiteindelijk ook een gezond lijf. Ik heb ontzettend te doen met mensen die geen keus hebben en dus zo moeten koken.

Ik zag hierboven ook al een man die spontaan tot de conclusie kwam dat zijn vrouw te veel geld uitgaf aan de boodschappen omdat anderen hier met veel minder toe schijnen te kunnen. Ik zou zeggen, Arie ga vooral met haar om tafel. Pak de rekenmachine erbij en ga maar eens na wat het precies kost om alle gezinsleden elke dag te voorzien van mager vlees, magere zuivel, 300+ gram groenten en 2-3 stuks fruit. Hou daarbij ook rekening met de variatie en het feit dat eten ook nog lekker moet smaken. Vergeet de shampoo, deo, wasmiddel en vaatwastabletten niet te tellen en je wil ook wat lekkers drinken natuurlijk. Nou, petje af hoor, als je dat voor 200 euro in de maand kunt. Ik zou niet weten hoe.
Zer0 29 mei 2022Ik krijg 55 euro per week van mijn bewindvoerder daar red ik het op zich wel mee.. dat is pakweg 220 per maand 220 per 4 weken.

Daar red ik het in principe wel van maar dat betekent wel dat ik vooral moet kijken wat in de aanbieding is en mijn weekplanning qua eten moet aanpassen op wat er goedkoop is, en niet waar ik trek in heb. En mocht ik wat extra huishoudelijk non-food nodig hebben, moet ik dat wel even incalculeren. Ik rook niet, amper frisdrank, geen huisdieren en alcohol dat is echt een extraatje voor als er geld over is. Geld voor fruit dat is altijd even afwegen

Het helpt verder ook niet echt dat ik keus heb uit één supermarkt in de buurt, en de rest is verder weg en als je niet zo heel mobiel bent, helpt dat niet zo. Tenzij je de bus pakt maar dat kost ook weer extra.

Ik ben overigens alleen. Ik vind het knap dat sommigen er met veel minder per maand uitkomen, en dat met kinderen.
Jane Doe 10 september 2022Jo zegt: Voorbeeldje: Mijn favoriete zak krulsla van 300 gram heet ''''gemengde salade'''' en kost 3,59 euro buiten de aanbieding.

Voor datzelfde geld kun je echter ook 2 enorme spitskolen kopen plus een komkommer. Dat is samen een stuk meer dan 300 gram. Zelf wassen, snijden, blancheren, en daarna invriezen wat je dezelfde dag niet gebruikt zal jouw boodschappenuitgaven een stuk lager doen uitvallen. De keerzijde is natuurlijk dat je 2 tot 3 maal zo lang in de keuken moet staan om hetzelfde gerecht te bereiden.

Ik ben zelf een alleenstaande dertiger. Ik drink geen frisdrank of alcohol en rook niet, ik doe ook niet aan supplementen en dieet shakes en heb geen overgewicht. Maar ik eet ook geen snacks of toetjes. Geen cake, koekjes, snoepgoed, chocolade, chips of ijs. Een sportschool en personal trainer zit er ook niet bij. Ik ga in plaats daarvan op mijn fiets naar mijn werk of boodschappen halen.

Met 50 euro per week gezond eten betekent keihard budgetteren en weinig vrije tijd overhouden en is niet aan te raden voor de sociale mens, maar het kan dus wel.
Wil 30 september 2022Allenstaande AOWer, kosten boodschappen ca,275 p.m.Moet minderen,hoe doe ik dat.Vaste lasten, €1150- p.m ,dus uitgaven €1425.- p.m.ik houd dan soms €40.- p.m. over.. Ik doe boodschappen soms met mijn 30-jaar oude auto,ik fiets sinds kort niet meer,ben omver gereden.Doe de boodschappen 1x per maand.
Joke 01 januari 2023Heel erg eens met het lange stuk hierboven van degene die waarschuwt voor goedkoop leven en kwaliteit inwisselen voor lege koolhydraten superbewerkte producten met als gevolg obesitas. Goed eten bijvoorbeeld van biologische teelt en bestaande uit groenten en fruit kost gewoon geld. Heel erg jammer dat men hier de race to the bottom propageert. In the end allemaal duurkoop omdat de prijs die wij betalen welvaartsziekten zijn
Leslie 23 januari 2023Lees met verbazing alle berichten met lage maanduitgaven aan eten - dus geen drinken en andere producten zoals wasmiddel ed.
Wij zijn een gezin van 2 volwassenen 50+, 1 beginnende puber 12, 4 katten en 1 aquarium vol vissen.
Ik ben gelijk eerlijk, ik heb geen idee hoeveel of hoe weinig wij uitgeven aan eten en ben ook heel eerlijk gelijk door erbij te vermelden dat mij dat ook niet interesseert, tot grote ergernis van mijn manlief.
Wat ik wel weet is dat eten en alle andere producten qua prijs enorm kunnen verschillen per supermarkt. Zelfs als je aanbiedingen alleen koopt zijn er nog steeds grote verschillen in prijs per aanbieding.
Als ik echt kort wordt gehouden door mijn man op onze uitgaven voor eten koop ik mijn eten niet bij de buurtsuper of zelfs hier de stad bij de Lidl, Jumbo, Coöp, Vomar of AH. En helaas wonen wij ook niet dicht in de buurt van onze buurlanden Duitsland en België, dichtst bijzijnde zou UK zijn maar met onze auto over het water gaan lukt nog steeds niet 🤣
Terug komend als ik echt kort wordt gehouden op onze uitgaven dan zal ik naar onze buurstad moeten gaan om inkopen te doen bij bijv Dirk vd Broek en/of DirkIII. Deze beide supermarkten bieden de A-merken en eigen merken qua prijs vele malen goedkoper aan dan de eerder genoemde Nederlands A supermarkten in hun aanbiedingen aanbieden. Daar verbaas ik mij elke keer weer over hoe groot daar het verschil in kan zijn en vaak ook is.
Heb ik het ervoor over om daar elke maand boodschappen te halen en de eigen plaatselijke A supermarkten mijn klandizie daarvoor te ontnemen, nee absoluut niet. Want juist bij deze supermarkten kan ik koopzegels kopen al dan niet electronisch waardoor ik aan het einde van het jaar toch lekker ruim kan eten voor weinig geld juist doordat ik dan mijn zegelboekjes en elektronische zegels inruil en een boodschappenlijst van over de 400€ ineens nog maar 35€ is. Daar spaar ik voor met die koopzegels. Gemiddeld heb ik aan het einde van het jaar AH en JUMBO aangezien ik daar toch het vaakst kom samen tussen de 40-50 boekjes vol mee. En ik vraag vaak aan mensen die voor mij staan met een volle kar boodschappen of ik hun koopzegels mag overkopen als zij geen koopzegels normaal nemen, daarom heb ik altijd losgeld bij mij om te betalen ipv dat ik pin. Met pin neig ik er in ieder geval naar om snel toch ff wat extra lekkers mee te nemen dan dat ik zou doen als ik dus alleen maar losgeld bij mij heb.
Of mijn tips jullie kunnen helpen te besparen op jullie maanduitgaven weet ik niet maar door zo boodschappen te doen kan ik geregeld voor mijn puber iets extra toevoegen aan onze boodschappen qua eten en kan er ook geregeld het beste maatje mee eten die het thuis ook niet ruim hebben met een gezin van 8!
Die extra vriezer kan ik zeker aanbevelen, 2de hands zijn er veel goede vriezers te koop, de mijne heb ik echter vanuit de showroom gekocht waardoor die goedkoper was dan als ik hem “nieuw” gekocht zou hebben vanuit de fabriek. Heb er alleen ruim 3/4 jaar op moeten wachten voordat de nieuwe modellen in de showroom werden geplaatst!
Zelfde geld met auto’s kopen trouwens.
Reden waarom goedkoper, vele mensen hebben er in gezeten, aan knopjes ed gezeten, deuren geopend ed. En je kunt niet kieskeurig zijn mbt kleur en/of indeling en extra’s.
Ik wens in ieder geval iedereen heel veel succes met boodschappen doen en hoop dat een ieder die dat wilt het zal gelukken goedkoper hun boodschappen te gaan doen
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken