Hoe leuk het krijgen van een kindje ook kan zijn, een baby brengt veel kosten met zich mee. Al voordat de baby er is, koop je nieuwe kleertjes en speelgoed, een kinderwagen, een box en je richt de babykamer in. En na de geboorte stijgen meteen de kosten van je boodschappen. Daarom is het goed om vooraf goed te bekijken wat de gemiddelde kosten voor een baby zijn.
Wat kost een baby voordat het geboren is?
Tijdens de zwangerschap maak je je woning baby-klaar: je richt de babykamer in en je koopt alles wat je straks nodig hebt voor je kindje. Denk hierbij naast de kleren en de kinderwagen ook aan flessen, spenen, een autostoeltje en slabbetjes. Volgens het Nibud kost dit alles bij elkaar al snel zo’n 1.000 euro. Daarnaast heeft de moeder nog zwangerschapskleding nodig en wellicht andere verzorgingsproducten.
Tip! Weet je dat je een kindje wilt? Begin dan vast met sparen voor deze kosten. Spaar op een aparte spaarrekening die speciaal voor deze kosten is bedoeld, zodat je het geld niet aan andere zaken uitgeeft. Als je kiest voor een spaarrekening met de hoogste spaarrente, dan krijg je zelfs aan het eind van het jaar een mooi extraatje op de spaarrekening door de rente-uitkering.
De geboorte
Dan is het tijd voor de geboorte. Bij veel zorgverzekeraars kun je bij een aanvullende verzekering gratis een speciaal kraampakket aanvragen. Dit pakket bevat spullen die nodig zijn bij de bevalling, zoals een matrasbeschermer en gaaskompressen. Zonder aanvullende verzekering kun je dit pakket kopen bij je zorgverzekeraar. Het is verstandig om te controleren welke zorg rondom de bevalling je zorgverzekering precies vergoedt, zodat je niet voor te hoge kosten komt te staan.
Tip! Verwacht je een kindje of proberen jullie zwanger te worden? De ene zorgverzekeraar vergoedt meer dan de ander in de aanvullende verzekering. Misschien ben je dan goedkoper uit bij een andere verzekeraar.
Hoeveel kost een baby na de geboorte?
De kosten van een baby na de geboorte liggen vooral op het gebied van de boodschappen. Per maand ben je zo’n 36,50 euro (Bron: NIBUD) kwijt aan luiers bijvoorbeeld en ook babyvoeding kan prijzig zijn. Waar je misschien niet meteen aan denkt, is dat ook je water- en energieverbruik omhoog gaat. Babyvoeding en flesjes moeten opgewarmd worden en je draait veel meer wassen.
Voor de moeder kost de kraamperiode veel energie, dus je hebt zelf ook wat extra voeding nodig. Verder is het verstandig een bedrag te reserveren voor de geboortekaartjes en natuurlijk voor koffie, thee en beschuit met muisjes voor alle kraamvisite en voor op het werk!
Hoe duur is een baby na de kraamperiode?
Je kindje groeit de eerste jaren als kool, dus je hebt regelmatig nieuwe kleertjes nodig. Ook veranderen de behoeften van je baby voor voeding en speelgoed en ook de kinderopvang kost geld. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een kind gemiddeld 15 procent van je besteedbaar inkomen kost. Krijg je na een tijdje een tweede kind, dan kosten je kinderen samen gemiddeld 25 procent van je inkomen en 3 kinderen kosten 29 procent.
Let op! Verder kiezen ouders er vaak voor om minder te gaan werken na de geboorte. Je krijgt dan dus niet alleen met hogere kosten te maken, maar ook met een lager inkomen.
Bespaartips baby
Met deze tips kun je besparen op de kosten voor je baby:
- Niet alles hoeft nieuw te zijn. Vraag eens rond bij familie en vrienden of zij babyspullen overhebben of kijk eens bij een tweedehandswinkel en online marktplaatsen.
- Wil je kraamvisite cadeautjes meenemen, geef dan aan wat je nog niet hebt. Zo voorkom je dat je met een overvloed aan rompertjes komt te zitten terwijl je eigenlijk speelgoed nodig hebt.
- Vergelijk je zorgverzekering eens goed met alle andere verzekeraars. Welke verzekeraar is het voordeligst als je zwanger wilt worden en welke als je kindje er eenmaal is?
- Bij verschillende organisaties, zoals babywinkels, kun je gratis babypakketten ophalen als je zwanger bent. Hierin zitten spullen die je goed kunt gebruiken en vaak ook kortingsbonnen voor andere spullen. Zo hoef je niet alles zelf te kopen of je kunt er een korting op krijgen.
- De boodschappen voor je baby hoeven niet van een A-merk te zijn. Goedkopere merken zijn vaak ook goed.