Spaarrente.nl > Blog > Is mobiel bankieren veilig en wat kun je zelf doen?
Is mobiel bankieren veilig en wat kun je zelf doen?
Door Redactie Spaarrente.nl
| 18 juni 2013
| (
1 reactie)
Op elk gewenst moment je saldo checken, geld overmaken waar je ook bent en altijd je bankzaken bij de hand hebben. Mobiel bankieren op je smartphone of tablet met een gratis applicatie (app) is natuurlijk ontzettend handig. Toch vraag je je misschien wel eens af: hoe veilig is mobiel bankieren eigenlijk? Dat is een terechte vraag, want mobiel bankieren is nooit volledig risicovrij. Maar met de goede veiligheidsmaatregelen kun je het risico op hacken en diefstal voor jezelf verkleinen.
Hoe veilig is mobiel bankieren?
Banken treffen zelf de nodige maatregelen om de app veilig te maken, door bijvoorbeeld een beveiligde verbinding te creëren met het netwerk van de bank. Voor het gebruik van de app moet je daarnaast je telefoon registeren en een wachtwoord aanmaken dat je altijd moet gebruiken om je saldo te checken of om geld over te maken. Bij sommige betalingen, zoals een groot bedrag of een nieuw rekeningnummer, moet je de betaling verifiëren met bijvoorbeeld de Random Reader (Rabobank), e.dentifier (ABN AMRO), Tan-code (ING) of de digipas (SNS Bank).
Omdat je niet voor alle betalingen een tweede veiligheidsmaatregel toe hoeft passen, zijn betalingen vanaf je smartphone minder beveiligd dan op je laptop. Banken kiezen hiervoor om de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Zorg er daarom zelf voor dat je zo veilig mogelijk gebruik maakt van de app. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.
Veiligheid mobiel bankieren in het dagelijks gebruik
Het grootste voordeel van mobiel bankieren is tegelijk het grootste nadeel: je kunt altijd en overal gebruik maken van de app, dus ook op onbeveiligde netwerken en op plaatsen waar mensen over je schouder mee kunnen kijken. Daarnaast installeer je op je laptop altijd een virusscanner, maar niet iedereen doet dit op de smartphone.
Met de volgende tips kun je zelf zorgen voor veilig mobiel bankieren:
- Download de app alleen vanuit de Apple Appstore of vanuit Google Play als je een Android telefoon hebt.
- Beveilig je telefoon met een wachtwoord, zodat criminelen niet zomaar bij de app kunnen komen.
- Zorg dat niemand je wachtwoord ziet. Dat geldt zowel voor het moment dat je het wachtwoord invoert als voor het eventueel bewaren van de code op papier of op een andere plek.
- Gebruik de app alleen als je toegang hebt tot een beveiligd WIFI-netwerk.
- Installeer updates van de app meteen, zodat je altijd de nieuwste en veiligste versie hebt.
- Open op je telefoon geen mails die van de bank lijken te komen en die vragen naar bepaalde gegevens. Net als laptops kunnen smartphones gehackt worden.
- Installeer antivirussoftware op je smartphone. Er bestaan inmiddels goede apps die je kunt downloaden via Google Play of via de Appstore, soms zelfs gratis.
- Log na het gebruiken van de app altijd uit.
- Twijfel je of de app of bepaalde berichten echt van de bank zijn? Neem dan contact op met de bank.
- Raak je je smartphone kwijt of is deze gestolen? Dan meld je dit waarschijnlijk meteen aan je provider, maar vergeet niet om ook meteen de bank te informeren. Deze blokkeert dan direct het mobiel bankieren.
Toch gehackt?
Ondanks alle maatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat je toch bent gehackt of dat iemand geld van je bankrekening heeft afgeschreven.
Je kunt de bank alleen aansprakelijk stellen voor de schade die je hebt geleden als jou niets te verwijten valt. Maak je dus meteen melding van een zoekgeraakte telefoon of van verdachte betalingen en doe je er alles aan om te voorkomen dat iemand misbruik kan maken van de app? Dan heb je meer kans dat de bank je het verloren bedrag teruggeeft.
Als de bank aansprakelijk gesteld kan worden, krijg je (een deel van) het geld weer terug. Is de bank niet aansprakelijk, dan krijg je het geld niet terug.
ReactiesP. Ruygrok 09 februari 2017L S,
Hoewel het toch wat bizar is dat pas bij 1000 € een extra controle nodig is, kan mogelijk bij de modernere phones de identificatie simpel plaatsvinden via de vingerafdrukscanner als extra controle
Blog Spaarrente.nl
Hulp nodig?Stel je vraag hier:
Top 5 SparenAanbiederRente%
Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80%
Alle spaarbanken vergelijken