Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Door de inflatie kun je elk jaar voor hetzelfde bedrag steeds minder kopen. Dit geldt ook voor het saldo op je spaarrekening. De spaarrente die je ontvangt, compenseert vaak de inflatie. Maar inflatie beïnvloedt wel het rendement dat je behaalt op je spaargeld.
Voorkom dat je spaargeld minder waard wordt! Kies voor de hoogste spaarrente en compenseer zo de inflatie. Rentetarieven vergelijken >>
Inflatie en rente
Ontvang je op je spaarrekening een hogere rente dan de inflatie, dan is sparen vaak rendabel. Niet alleen je spaarsaldo zelf, maar ook de waarde van het geld blijft immers groeien.
Is de spaarrente gelijk aan de inflatie. Dan groeit weliswaar je spaarsaldo, maar blijft de waarde gelijk.
Soms is de spaarrente lager dan de inflatie. In dat geval kost sparen je in feite geld. Je spaarsaldo groeit wel, maar je kunt voor je spaargeld minder kopen dan een jaar eerder bijvoorbeeld het geval was.
Tip! Naast de inflatie heeft ook de vermogensrendementsheffing invloed op het uiteindelijke rendement op je spaargeld. Hoe dit zit lees je in het artikel 'Belasting over spaargeld'.
Grafiek inflatie vs spaarrente
In de onderstaande grafiek zie je hoe de spaarrente en de inflatie zich sinds 2013 hebben ontwikkeld.
Tip! Of de inflatie nu hoog of laag is, je spaargeld rendeert altijd het best als je kiest voor de rekening of het deposito met de hoogste rente. In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je direct welke bank de hoogste rente biedt:
Verband inflatie en rente
Inflatie heeft ook effect op de spaarrente die de bank je biedt. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft een inflatie na van onder, maar dichtbij de 2 procent. Dit is volgens de ECB optimaal voor de economische situatie in de eurozone. Is de inflatie lager of hoger, dan probeert de ECB dit te corrigeren. Het voornaamste instrument dat ze hiervoor heeft, is de ECB-rente. Door dit tarief te verhogen, probeer de ECB de inflatie te verlagen. En andersom kan de ECB-rente verlagen de inflatie juist stimuleren.
Verband ECB-rente en inflatie
De ECB-rente is het bedrag waartegen banken geld lenen bij de Europese Centrale Bank. Als de rente stijgt, wordt het voor banken dus duurder om geld te lenen bij de ECB. Dit tarief vertalen zij door naar de spaar- en kredietrentes voor klanten. Bedrijven en consumenten betalen hierdoor meer voor hun lening en krijgen meer rente over hun spaargeld. De
ECB hoopt dat er dan meer gespaard wordt en minder geld wordt uitgegeven. Hierdoor daalt de inflatie weer.
Andersom stijgt de inflatie vaak als de ECB-rente omlaag. Een lage ECB-rente betekent namelijk dat banken goedkoop kunnen lenen bij de ECB. Deze lage rente vertalen zij meestal door aan de consumenten en bedrijven. Deze kunnen hierdoor goedkoop lenen en krijgen een lage spaarrente. Hierdoor gaan zij meer investeren en lenen en stijgt de inflatie.
Let op: Dit is de theorie. In de praktijk kan het verband tussen inflatie en rente soms anders uitpakken. Op dit moment is de inflatie erg laag. De ECB probeert de inflatie te verhogen door haar belangrijkste rentetarief laag te houden. Ondanks dit blijven de kredietrentes hoog en de spaarrentes laag. Dit komt doordat banken steeds meer geld moeten aanhouden tegenover de leningen die zij verstrekken. Hierdoor houden zij de leenrentes hoog. Daarnaast blijven de spaarrentes laag, omdat spaargeld op dit moment voor banken niet interessant genoeg is. Banken kunnen weinig verdienen met spaargeld.