Spaarrente.nl > Blog > Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor huurtoeslag?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 24 december 2020  | (8 reacties)

Woon je in een huurwoning en ontvang je huurtoeslag? Let er dan goed op hoeveel je spaart. Als je namelijk teveel spaargeld hebt, heb je geen recht meer op huurtoeslag. 

Huurtoeslag spaargeld – Hoeveel mag je hebben?

Je mag nooit meer spaargeld hebben dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing. De grens ligt in 2021 op 31.340euro. Als je een fiscaal partner hebt, geldt er een gezamenlijke heffingsvrije grens van 62.680 euro. Blijft je vermogen onder deze bedragen, dan heb je nog recht op huurtoeslag. Je moet dan natuurlijk ook wel aan de andere voorwaarden voor huurtoeslag voldoende, zoals een niet te hoog inkomen en je huur mag niet te hoog zijn.

Om je vermogen te berekenen moet je echter niet alleen kijken naar je spaargeld. Ook je beleggingen en de waarde van een eventueel vakantiehuis ziet de Belastingdienst als vermogen. Hieronder valt ook bijvoorbeeld het saldo op spaarrekening van je zoon of dochter. Van dit opgetelde vermogen trek je je schulden af als deze hoger zijn dan 3.200 euro of 6.400 euro voor fiscaal partners. Let wel: je mag alleen het deel van de schulden aftrekken dat boven deze grens uitkomt.

Bouw je pensioen op via banksparen of in een lijfrentepolis, dan heeft dit geen gevolgen voor je huurtoeslag. Dit kapitaal valt namelijk niet onder je eigen vermogen. Ontvang je uitkeringen uit een bankspaarrekening of lijfrentepolis? Dan vallen deze uitkeringen onder je inkomen uit loon en dat kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag.

Spaargeld huurtoeslag en uitzonderingen

Soms valt een deel van je vermogen onder het zogenoemde bijzonder vermogen. Het bijzonder vermogen heeft geen invloed op je recht op huurtoeslag. Onder het bijzondere vermogen valt het spaargeld waar je niet bij kunt en dat van een pleegkind of van je eigen kind is. Daarnaast valt smartengeld onder het bijzondere vermogen, net als uitkeringen en tegemoetkomingen voor specifieke slachtoffergroepen. Denk hierbij aan de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam.

Let op: Spaargeld dat op een spaardeposito staat mag je ook niet opnemen voor de looptijd verstrijkt. Toch valt dit spaartegoed niet onder je bijzonder vermogen.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over eigen vermogen
Reacties
Hans 17 augustus 2015Ik heb in 2014 €700.00 teveel spaar tegoed nu moet ik alles terug betalen kan ik hier nog wat aan doet.
Rob 13 oktober 2015Ik heb het zelfde probleem opgedrongen gekregen omdat uwv mijn www-uitkering te vroeg heeft overgemaakt. Daarmee lijkt mijn ''spaargeld'' te hoog. Tevens is de huur te lat afgeboekt, daarmee lijkt het spaartegoed nog groter. Maar het is fictief? Vermogen is m.i. niet hetzelfde als spaartegoed op de bank. Het gaat volgens mij om het totaal van bezittingen en schulden/verplichtingen. Mijn bezwaar is voorlopig afgewezen. Ik onderzoek of ik bij de fiscale rechter gehoor kan krijgen.
Laura Aartsen 09 december 2015Beste mensen,
Onderstaande bewering uit jullie blog:
Bouw je pensioen op via banksparen of in een lijfrentepolis, dan heeft dit geen gevolgen voor je huurtoeslag. Dit kapitaal valt namelijk niet onder je eigen vermogen
schijnt niet te kloppen.
De belastingdienst wil mijn huurtoeslag over 2014 retour ontvangen omdat ze de waarde van mijn lijfrentepolis als vermogen meetellen en ik zodoende nét boven de grens kom waarbij je nog huurtoeslag krijgt.
Ik ben naar ze toe gegaan en wees de baliemedewerkster op jullie blog maar zij zei dat ze daar op hun eigen site niets van terug kon vinden. Ra-ra, hoe zit dat nu?
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet, Laura Aartsen
M.bottemanne 15 juni 2016Het verhaal van Laura artsen klop.
Ik kon de huurtoeslag van 2014 en die van 2015 ook terugbetalen.
Zij hadden ook de lijfrente polis erbij geteld.
RaRa raar boeltje is het.
Maar vanaf 1 julie ga ik het weer proberen??
Van een riant salaris al 2 jaar partner met mijn toeslag samen € 1096, Vette hap.
M.bottemanne 15 juni 2016Het verhaal van Laura Aartsen klopt?
Ik kon de huurtoeslag van 2014 en die van 2015 ook terugbetalen.
Zij hadden ook de lijfrente polis erbij geteld.
RaRa raar boeltje is het.
Maar vanaf 1 julie ga ik het weer proberen??
Van een riant salaris al 2 jaar partner met mijn toeslag samen € 1096, Vette hap.
Ikkes 05 november 2016Ik heb een vraag over huurtoeslag aanvragen. Het vrijgestelde vermogen is wat er op je spaarrekening staat maar wordt daar ook je betaalrekening bij gerekend? Hoop dat iemand hier een antwoord op weet. b.v.d..
Tom 14 december 2016geld op de betaalrekening wordt er ook bij opgeteld - nogal logisch, het gaat om je vermogen
dus als je salaris krijgt omstreeks de 23ste en je huur is er nog niet af de 1ste moet je bijzonder attent zijn - doe betalingen voor de 1ste jan.
N. Broere 25 juli 2020Wat mij niet helemaal duidelijk is , als je een iow uitkering krijgt, en een toeslag aanvraagt. Telt dan je spaargeld ook mee?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank1,50%Yapi Kredi Bank1,35%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken