Spaarrente.nl > Blog > Sparen voor een huis

Sparen voor een huis

Door Redactie Spaarrente.nl  | 23 december 2022  | (3 reacties)

Door de nieuwe hypotheekregels mag je steeds minder kosten meefinancieren in de hypotheek. In 2023 mag je hypotheek maximaal 100 procent van de woningprijs bedragen. Wil je dus over een tijdje een huis kopen, dan moet je zelf sparen. Hoeveel geld moet je eigenlijk sparen als je een huis wilt kopen?

Sparen voor een huis? Je bereikt je spaardoel het snelst als je kiest voor de spaarrekening met de hoogste rente! Hoogste spaarrente vergelijken >>

Hoeveel geld moet je hebben om een huis te kopen?

Hoeveel je moet sparen is natuurlijk afhankelijk van hoeveel de woning je gaat kosten en het bedrag dat de bank je bereid is te lenen voor je hypotheek. Houd er rekening mee dat dat bij het kopen van een huis meer kosten komen kijken dan alleen de hypotheeksom. In totaal moet je rekening op ongeveer 5 tot 6 procent van de koopsom aan bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten bestaan uit onder meer:

 • Overdrachtsbelasting. Dit is 2 procent van de koopprijs, als je zelf in de woning gaat wonen. Voor een woning van 250.000 euro betaal je dus 5.000 euro overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar, dan betaal je in 2021 geen overdrachtsbelasting als je zelf in het huis gaat wonen. Voor woningen die niet je hoofdverblijf zijn, zoals een vakantiewoning of een huis om een te verhuren, betaal je 8 procent overdrachtsbelasting.
 • Kosten voor hypotheekakte en koopakte opstellen en registreren, samen ongeveer 1.000 euro.
 • Taxatiekosten. Deze zijn ongeveer 200 tot 500 euro.
 • Advieskosten bij de bank of bij een onafhankelijk adviseur. Voor onafhankelijk advies betaal je meer dan voor een advies van de bank. Reken voor de advieskosten ongeveer 300 tot 1.500 euro.
 • Afsluitkosten van de hypotheek. Deze betaal je aan de bank en zijn ongeveer 300 tot 900 euro.
 • Advies- en afsluitkosten overlijdensrisicoverzekering voor de hypotheek: 50 tot 400 euro.
 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie. Hiervoor betaal je 0,6 procent van de hypotheek. Bij een hypotheek van 250.000 euro is dat dus 1.500 euro.
 • Bij een oud huis heb je een bouwkundig rapport nodig. Deze kost 200 tot 500 euro.
 • Makelaarsprovisie. Deze zijn ongeveer 1 tot 1,5 procent van de woningprijs. Bij een woning van 250.000 dus gemiddeld 5.000 euro.

Stel dat je een woning koopt van 250.000 euro en voor al deze kosten een gemiddelde prijs betaalt, dan heb je ongeveer 15.000 euro nodig. Dat is 6 procent van de koopprijs. Voor goedkopere woningen heb je meestal iets meer dan 6 procent van de koopprijs nodig.

Huis kopen - Hoeveel spaargeld voor aankleding en inrichting?

Naast deze kosten moet je rekenen op kosten voor meubels, verf, stoffering (raambekleding en vloer) en eventueel verbouwingskosten. Deze kosten hangen af van het type woning en van wat je al hebt. Hiervoor kun je ongeveer 6.000 tot 10.000 euro rekenen als je geen verbouwing doet.

Hoeveel sparen voor een huis per maand?

Hoeveel je per maand moet sparen hangt af van hoe lang je spaart, hoeveel geld je nodig hebt en wat de spaarrente is. Stel dat je in een huurhuis woont en over vijf jaar een woning wilt kopen met een richtprijs 250.000 euro, dan zijn de extra kosten ongeveer 15.000 euro. De meeste meubels heb je al, dus je rekent 6.000 euro voor de laatste spullen en de stoffering. Dan moet je dus 21.000 euro sparen. Als de gemiddelde rente op een spaarrekening in deze periode 2 procent is, moet je elke maand ruim 300 euro sparen.

Sparen voor een huis - Hoe pak je het aan?

Je kunt het best een aantal jaren vooraf vast beginnen met sparen voor je huis. Er bestaan zelfs plannen om de maximale hypotheek te verlagen tot 80 procent van de koopprijs, dus hoe jonger je begint met sparen, hoe beter.

Sparen voor een huis kun je het best op een gewone spaarrekening doen, zodat je elke maand geld in kunt leggen. Als je al een bepaald bedrag beschikbaar hebt, kun je ook kiezen voor een spaardeposito. Je krijgt namelijk een hogere rente naarmate je het geld langer vastzet. Bij sommige deposito's het zelfs mogelijk om je geld tussentijds kosteloos weer op te nemen als je een huis koopt

Tip! Wil je sparen voor je huis tegen de hoogste rente? Vergelijk direct spaarrekeningen en kies voor de hoogste rente of zoek de hoogste depositorente voor de looptijd van je keuze. Zo haal je het maximale uit je spaargeld.

Sparen voor een huis - Tips

Hieronder vind je nog een aantal tips als je wilt sparen voor de koop van een huis:

 • Je kunt een spaarplan maken waarin je precies kunt zien hoeveel je nodig hebt en hoeveel je echt kunt sparen. Met een plan sparen lukt vaak beter dan zonder plan
 • Zet het geld op een aparte spaarrekening, zodat je het geld niet aan andere zaken uitgeeft
 • Als je eens geld overhebt, bijvoorbeeld omdat je je vakantiegeld hebt ontvangen, kun je dit ook op de spaarrekening zetten.
 • Wil je samen met je partner een huis kopen, dan kun je samen sparen. Vaak stimuleert dit extra om goed te sparen.
 • Willen je ouders helpen door (een deel van) de kosten te betalen? Voor een schenking van je ouders betaal je schenkbelasting boven de jaarlijkse vrijstelling. 
 • Probeer op andere zaken te besparen, zodat je meer geld overhoudt om te sparen.
 • Je bespaart op de kosten van een inboedel als je ruim vooraf begint met het verzamelen van spullen die anderen wegdoen of door gebruik te maken van aanbiedingen.
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over sparen voor een huis
Reacties
Lieke 01 mei 2017Super handig bericht. Ik heb er veel aan gehad!
p.boers 02 mei 2017Ik zou graag reactie ontvangen op het volgende.
Ik ben 22 jaar en heb de intentie om een huis te kopen.
Het huis wat ik wil kost 165000 + 16000= 180000.
Mijn inkomen is 28000 per jaar.
Volgens banken kan`ik met dit inkomen ongeveer 100000 hypotheek krijgen.
Dat betekent dat het onmogelijk is voor jongeren om een hypotheek te krijgen.
Als je spaart tegen de klippen op en ouders en opa en oma helpen mee komt er nog een ramp om de hoek
Als je 80000 spaart heb je vermogen en komt de belastingdienst ook nog roven
Hoe is het in vredesnaam mogelijk om een huis te kopen
Noa 02 mei 2017Hoi p.boers, heb je al gekeken of je een starterslening kunt krijgen? Veel gemeentes hebben een regeling voor starters waardoor je nog eens 30.000 extra kunt lenen. Dan kom je al een stuk dichter bij het bedrag dat je nodig hebt. Stap anders gewoon eens binnen bij een hypotheek adviseur, meestal is het eerste gesprek gratis en je gaat weel de deur uit met een beeld van wat er mogenlijk is. Ik heb vorig jaar, ook op mijn 22ste, een appartement gekocht voor 138.000 met een bruto inkomen van 24.000 per jaar. ik kon inderdaad bij de bank iets minder dan een ton lenen, dit samen met 30.000 starterslening was er nog +- 18.000 over aan wat ik meteen moest betalen & kosten koper, dit heb ik van tevoren kunnen sparen. Met een beetje onderzoek is het is wel mogelijk om te kopen. Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om te kopen, door de lage rente zijn mijn maandlasten nog steeds relatief laag en ik ben nu al vermogen aan het opbouwen : Veel succes met het onderzoeken naar je mogenlijkheden en hopelijk uiteindelijk met het kopen! Groetjes Noa
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken