Spaarrente.nl > Blog > Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen?

Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 24 december 2022  | (6 reacties)

De rente die je krijgt op een spaarrekening  ziet de Belastingdienst  als een vorm van inkomen. Daarom betaal je belasting over het rendement als je meer spaart dan een bepaald bedrag. Maar hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?

Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen?

Iedereen mag 57.000 euro sparen in 2023 zonder er belasting over te betalen. Dit is de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing. Fiscaal partners mogen de heffingsvrije grens aan elkaar overdragen, waardoor je samen 114.000 euro mag sparen zonder belasting te betalen.

Tip! Een hoge spaarrente compensteert de belasting over je spaargeld. Vergelijk direct voor de beste spaarrente >>

Let op! Onder het heffingsvrije vermogen valt niet alleen je spaargeld, maar ook het geld op je betaalrekening, beleggingen, een tweede woning en het geld van minderjarige kinderen. Voor kinderen geldt namelijk geen aparte heffingsvrije grens.

Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen? – Vrijstellingen

Spaar je meer dan de heffingsvrije grens, dan betaal belasting over het bedrag boven deze grens. Maar er bestaan extra vrijstellingen waardoor je meer kunt sparen zonder belasting te betalen. Binnen de jaarruimte spaar je bijvoorbeeld belastingvrij voor een aanvulling op je pensioen en je mag 7.913 euro belastingvrij sparen voor je uitvaart. Op een spaarrekening met groencertificaat mag je 65.072 euro sparen zonder belasting te betalen en soms mag je schulden van je belastbaar vermogen aftrekken. Een compleet overzicht van de vrijstellingen vind je in het artikel ‘Vrijstelling vermogensrendementsheffing’.  

Tip! Jaarlijks bepaalt de Belastingdienst op 1 januari de hoogte van je belastbaar vermogen. Het is dus slim om voor deze datum bijvoorbeeld een extra inleg te doen op je pensioenrekening of grote rekeningen te betalen. Zo verlaag je je vermogen op tijd en betaal je minder belasting.

Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen? – Rendement

De Belastingdienst kan natuurlijk niet voor iedereen nagaan hoeveel rendement er precies is behaald over het vermogen. Daarom gaat de fiscus uit van een fictief rendement. Over het veronderstelde rendement betaal je 32 procent vermogensrendementsheffing in 2023.

Vanaf 2023 gaat de Belastingdient wel kijken naar hoeveel van je vermogen daadwerkelijk bestaat uit spaargeld en wat bestaat uit beleggingen en overige zaken. Tot 2023 veronderstelde de Belastingdienst een bepaald percentage spaargeld en belegingen op basis van de hoogte van je vermogen.

Over het spaargeld gaat de fiscus in 2023 het fictief rendement bepalen op basis van de gemiddelde spaarrente in 2023. Dit percentage wordt dus pas na afloop van het jaar bekend.

Over beleggingen en overige bezittingen gaat de Belastingdienst uit van 6,17 procent renndement.

Tip! Omdat de Belastingdienst voor spaargeld uitgaat van de gemiddelde spaarrente in 2023, bepaal je in verhouding minder belasting als je spaart tegen een zo hoog mogelijke rente. Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de beste rente voor een spaarrekening en de hoogste depositorente voor de looptijd van jou keuze.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over spaargeld belastingvrij
Reacties
Van Altena 15 maart 2016Ik had afgelopen Januari 20.000 euro op mijn spaarrekening en 7000,- op mijn prive rekening.Hoeveel belasting moet ik daar nu over betalen.
Leo 04 april 2016Dat lijkt me dan niet zo heel moeilijk uit te rekenen met de gegevens uit dit artikeltje:

Te betalen belasting = rendementsheffing over je vermogen minus vrijstelling = 20.000 + 7.000 - 24.437 = 2.563 x 1,2% = € 30 afgerond.

Hierbij ga ik ervan uit dat je geen fiscale partner hebt. Als je die wel hebt en hij/zij heeft geen vermogen, dan betaal je niets omdat jullie gezamenlijke vrijstelling dan groter is dan jullie gezamenlijke vermogen.
Arhunsharma.R 27 december 2017Stel als je een spaargeld heb van 150.000
hoeveel belasting moet ik hierover betalen ok ook een fiscale partner zij heeft geen vermogen of spaargeld.
graag uw advies??
Redactie Spaarrente.nl 27 december 2017Ik ga er even vanuit dat dit over het vermogen van 2017 gaat.

Het vermogen kunt u bij de aangifte het beste verdelen met uw fiscaal partner.
U heeft dan samen een heffingsvrij vermogen van 50.000 euro. Er blijft dus over 100.000. Als u allebei 50.000 daarvan opgeeft, blijft u allebei in de laagste schijf.

Als er geen andere vermogens of schulden zijn, zou u samen ongeveer 861 euro aan belasting moeten betalen over dit vermogen bij de belastingaangifte 2017.
serdar 17 januari 2020als een nederlander woon ik in t buitenland.
als ik mijn spaaargeld in nederland will houden hoeveel belasting moet ik betalen.zeg maar for 200.000euros..
ik ben niet belasting verplicht in nederland.ik ben ook niet ingeschreven
Bert100 15 november 2020Door een scheiding heb ik mijn deel van de koopwoning uitbetaald gekregen 155.000euro.
Dit bedrag staat nu op mijn spaarrekening.
Ik wil op korte termijn een andere woning kopen met een hypotheek erbij, voor het einde van dit jaar gaat het waarschijnlijk niet lukken om een nieuwe woning te vinden en te kopen.
Hierdoor staat er dus per 1 januari de peildatum een korte tijd een groot bedrag op mijn rekening.
Wat kan ik het beste doen om zo min mogelijk belasting te betalen, of is hier een fiscale regeling voor te treffen.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken