Spaarrente.nl > Blog > Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen?

Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen?

04 december 2014  | door Amanda Bulthuis  | (2 reacties) Laatst gewijzigd op 05 januari 2017

De rente die je krijgt op een spaarrekening  ziet de Belastingdienst  als een vorm van inkomen. Daarom betaal je belasting over het rendement als je meer spaart dan een bepaald bedrag. Maar hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?

Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen?

Iedereen mag 25.000 euro sparen zonder er belasting over te betalen. Dit is de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing. Fiscaal partners mogen de heffingsvrije grens aan elkaar overdragen, waardoor je samen 50.000 euro mag sparen zonder belasting te betalen.

Tip! Een hoge spaarrente compensteert de belasting over je spaargeld. Vergelijk direct voor de beste spaarrente >>

Onder het heffingsvrije vermogen valt echter niet alleen je spaargeld, maar ook het geld op je betaalrekening, beleggingen, een tweede woning en het geld van minderjarige kinderen. Voor kinderen geldt namelijk geen aparte heffingsvrije grens.

Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen? – Vrijstellingen

Spaar je meer dan de heffingsvrije grens, dan betaal belasting over het bedrag boven deze grens. Maar er bestaan extra vrijstellingen waardoor je meer kunt sparen zonder belasting te betalen. Binnen de jaarruimte spaar je bijvoorbeeld belastingvrij voor een aanvulling op je pensioen en je mag bijna 7.000 euro belastingvrij sparen voor je uitvaart. Op een spaarrekening met groencertificaat mag je 57.385 euro sparen zonder belasting te betalen en soms mag je schulden van je belastbaar vermogen aftrekken.

Een compleet overzicht van de vrijstellingen vind je in het artikel ‘Vrijstelling vermogensrendementsheffing’.  

Tip! Jaarlijks bepaalt de Belastingdienst op 1 januari de hoogte van je belastbaar vermogen. Het is dus slim om voor deze datum bijvoorbeeld een extra inleg te doen op je pensioenrekening of grote rekeningen te betalen. Zo verlaag je je vermogen op tijd en betaal je minder belasting.

Hoeveel mag je sparen zonder belasting te betalen? – Rendement

De Belastingdienst kan natuurlijk niet voor iedereen nagaan hoeveel rendement er precies is behaald over het vermogen. Daarom gaat de fiscus uit van een fictief rendement. Over het veronderstelde rendement betaal je 30 procent vermogensrendementsheffing. Hoe hoog je fictieve rendement is, hangt af van hoeveel vermogen je hebt.

  • Over je belastbaar vermogen t/m 75.000 euro, gaat de Belastingdienst uit van 2,87 procent rendement.
  • Over het deel tussen 75.000 en 975.000 euro is het fictieve rendement 4,6 procent.
  • Over alles boven de 975.000 euro veronderstelt de fiscus 5,39 procent rendement.

Kortom hoe hoger je vermogen, hoe hoger het veronderstelde rendement en hoe meer belasting je moet betalen over je spaargeld.

Met een gewone spaarrekening behaal je op dit moment nooit het rendement dat de Belastingdienst veronderstelt. Je kunt het verschil compenseren door bijvoorbeeld te kiezen voor een spaarderposito met een hogere rente.

Tip! Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de beste rente voor een spaarrekening en de hoogste depositorente voor de looptijd van jou keuze.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over spaargeld belastingvrij
Reacties
Van Altena 15 maart 2016Ik had afgelopen Januari 20.000 euro op mijn spaarrekening en 7000,- op mijn prive rekening.Hoeveel belasting moet ik daar nu over betalen.
Leo 04 april 2016Dat lijkt me dan niet zo heel moeilijk uit te rekenen met de gegevens uit dit artikeltje:

Te betalen belasting = rendementsheffing over je vermogen minus vrijstelling = 20.000 + 7.000 - 24.437 = 2.563 x 1,2% = € 30 afgerond.

Hierbij ga ik ervan uit dat je geen fiscale partner hebt. Als je die wel hebt en hij/zij heeft geen vermogen, dan betaal je niets omdat jullie gezamenlijke vrijstelling dan groter is dan jullie gezamenlijke vermogen.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank2,00%Yapi Kredi Bank1,60%Centraal Beheer Achmea1,60%Delta Lloyd1,35%OHRA1,35% Alle spaarbanken vergelijken