Spaarrente.nl > Blog > Hoe wordt spaarrente bepaald?

Hoe wordt spaarrente bepaald?

Door Amanda Bulthuis  | 25 april 2017  | Nog geen reacties

Hoeveel spaarrente je krijgt op je spaarrekening of deposito verschilt per bank. Banken bepalen immers zelf hoeveel rente ze je bereid zijn te geven. Maar hoe bepaalt de bank precies hoeveel spaarrente je krijgt?

De bank bepaalt de spaarrente die je ontvangt aan de hand van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn:

  • De actuele marktrentes
  • Rentetarieven van concurrenten
Loop geen rente-inkomsten mis! Kijk direct welke bank je hoogste rente geeft voor jouw spaargeld. Vind de hoogste spaarrente >>

Spaarrente wordt vooral bepaald door marktrentes

Het geld dat je spaart, gebruikt de bank om zelf geld mee te verdienen. De bank belegt je spaargeld op de geld- en kapitaalmarkten. De rentetarieven op deze markten geven aan hoeveel rendement de bank kan behalen met jouw spaargeld. Leent de bank jouw spaargeld uit aan een andere bank, dan ontvangt zij hiervoor de Euribor-rente die hoort bij de periode waarvoor het geld is uitgeleend. Liggen de Euribor-tarieven laag, dan verdient de bank weinig aan je spaargeld en vergoedt ze je een lagere rente. Stijgen de Euribor-rentes, dan krijg je juist een hogere spaarrente.

Banken kunnen er ook voor kiezen het spaargeld op een rekening te zetten bij de Europese Centrale Bank (ECB). Elke Europese bank heeft een rekening bij deze centrale bank. Meestal krijgt de bank rente van de ECB in ruil voor dit geld. Op dit moment is de depositorente van ECB echter negatief. Dit betekent dat banken juist moeten betalen als zij je spaargeld op hun rekening bij de ECB zetten. Dit is dus eigenlijk geen interessante optie voor de banken.

Daarnaast kan de bank je spaargeld uitlenen aan beleggers of bedrijven. De rente die beleggers en bedrijven hiervoor betalen, is ook afhankelijk van de markrentes. Voor leningen tot 2 jaar worden de tarieven afgeleid van de Euribor-tarieven. Voor leningen met langere looptijden kijken beleggers en bedrijven naar de rente op staatsleningen met dezelfde looptijden. Als de rentes op staatsleningen laag zijn, krijg je daarom ook een lagere spaarrente.

Rentetarieven van concurrenten ook bepalend voor spaarrente

Banken kijken bij het bepalen van de spaarrente niet alleen naar hoeveel geld ze zelf kunnen verdienen met jouw spaargeld. Ze kijken ook naar de tarieven van concurrenten. Biedt de bank immers een rente die veel lager ligt, dan die van haar concurrenten, dan is de kans groot dat spaarders overstappen naar een andere bank.

Aan de andere kant wil een bank ook niet heel veel meer rente bieden dan haar concurrenten, omdat ze dan het risico loopt meer spaarrente te betalen dan noodzakelijk is om voldoende spaargeld aan te trekken.

Hoe wordt spaarrente bepaald bij deposito’s?

Als je je spaargeld voor een bepaalde tijd vastzet op een deposito, krijg je vaak een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Jij spreekt met de bank af dat je het spaargeld tussentijds niet opneemt. Hierdoor heeft de bank meer zekerheid over hoe lang ze het spaargeld kan uitlenen of beleggen. De rente die je krijgt op een deposito is daarom rechtstreeks gebaseerd op de Euribor- of staatslening rente met dezelfde looptijd als het deposito.

Tip! Haal het maximale uit je spaargeld! Zoals gezegd lopen de spaarrentes van banken soms behoorlijk uiteen. Door te kiezen voor de beste rente op een spaarrekening of de hoogste depositorente voor de door jou gewenste looptijd haal je altijd het maximale uit je spaargeld.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over spaarinformatie
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken