Spaarrente.nl > Blog > Groeirente, hoe interessant is deze spaarvorm?

Groeirente, hoe interessant is deze spaarvorm?

Door Amanda Bulthuis  | 10 januari 2019  | Nog geen reacties

De groeirenterekening is een spaarproduct van RegioBank. Je kunt je spaargeld maximaal 5 jaar op de rekening laten staan. Elk jaar krijg je een iets hogere rente. Tegelijk kun je je spaargeld altijd opnemen als je het nodig hebt. Behalve RegioBank bieden ook SNS Bank en Garantibank een soortgelijke spaarrekening aan. Hoe interessant zijn deze spaarproducten?

Wist je dat...
een reguliere spaarrekening of deposito vaak meer rente oplevert dan een groeirente? Kijk hier voor de hoogste spaarrente en haal het maximale uit je spaargeld!

Groeirenterekening - Hoe werkt het?

Een groeirenterekening lijkt op een spaardeposito. Je mag maar één keer geld inleggen en je krijgt alleen de maximale rente als je je spaargeld vijf jaar lang laat staan op de rekening. Ook staan de rentetarieven voor elk jaar dat je spaart vooraf vast. Maar net als bij een spaarrekening mag je het geld wel op elk gewenst moment weer opnemen zonder een boete te betalen.

Uniek aan de groeirenterekening is dat de rente elk spaarjaar stijgt volgens de tarieven die golden op het moment dat je de rekening afsloot. Je krijgt echter elk jaar alleen rente als je het spaargeld het hele jaar laat staan. Neem je bijvoorbeeld in jaar 3 je spaargeld op, dan krijg je over dat jaar helemaal geen rente meer. Je hebt dan alleen de rente ontvangen die je in jaar 1 en 2 hebt verdiend.

Rente op een groeirenterekening

De rente die je ontvangt op de groeirenterekening staat dus vooraf vast. Elk jaar krijg je een iets hogere rente dan het jaar ervoor. Vooral in het laatste jaar krijg je bij SNS en Regio Bank ineens een fors hogere rente dan het jaar ervoor. Alleen kijken naar het tarief dat je in jaar 5 krijgt, geeft daarom geen goed beeld van het rendement op deze spaarproducten. Je moet eigenlijk kijken naar het rendement per jaar.

Spaarrente.nl berekende de effectieve rente per jaar op de groeirenterekeningen met een inleg van 10.000 euro. Dit zetten we af tegen het rendement per jaar op het reguliere spaardeposito 5 jaar van deze banken.

Spaarrekening  Inleg Rente

Rente-op-

rente?

Eindsaldo 

Effectieve rente

per jaar*

Groeirente RegioBank

10.000 euro 

Jaar 1 - 0,05 procent
Jaar 2 - 0,1 procent
Jaar 3- 0,25 procent
Jaar 4- 0,35 procent
Jaar 5- 0,75 procent

Nee 10.150 euro 0,3 procent

Deposito RegioBank

10.000 euro 0,3 procent  Ja 10.151 euro  0,3 procent

SNS Bank Klimrente

10.000 euro

Jaar 1 - 0,05 procent
Jaar 2 - 0,1 procent
Jaar 3 - 0,2 procent
Jaar 4 - 0,3 procent
Jaar 5 - 0,7 procent

Nee 10.135 euro 0,27 procent

SNS Bank Deposito

10.000 euro 0,3 procent Ja 10.151 euro 0,3 procent

Fix Flex Deposito 

Garantibank

10.000 euro

Jaar 1- 0,6 procent
Jaar 2- 0,7 procent
Jaar 3 -0,85 procent
Jaar 4 -0,95 procent
Jaar 5 - 1,05 procent

Ja (naar keuze) 10.415 euro 0,83 procent

Deposito

Garantibank

10.000 euro 1,1 procent Nee 10.562 euro 1,1 procent

Peildatum rentetarieven: 9 januari 2017

Groeirente interessant ten opzichte van deposito?

Uit deze vergelijking blijkt dat het Fix Flex Deposito van Garantibank de meeste interessante van alle groeirenterekeningen is. Dit product levert je uiteindelijk het hoogste rendement op. Toch is het bij Garantibank interessanter om voor een deposito te kiezen dan voor de groeirente. Dit geldt ook voor de groeirentes van SNS Bank en RegioBank.

Let op: Voor een deposito kiezen is alleen interessant als je zeker weet dat je het geld 5 jaar laat staan. Neem je het geld uit een deposito tussentijds op, dan betaal je een boete.

Groeirente en actuele rentestanden

In de bovengenoemde vergelijking komt het reguliere deposito van Garantibank als beste uit de bus. Dit is echter gebaseerd op een momentopname. Wil je echt het maximale uit je spaargeld halen, kijk dan hier voor de actuele rentetarieven voor spaarrekeningen en spaardeposito’s. Zo zie je direct waar je nu de hoogste rente krijgt.

Conclusie: Is groeirente interessant?

Een groeirente is vooral interessant voor spaarders die hun geld werkelijk voor 5 jaar vast willen zetten tegen een vooraf vastgestelde rente, maar de zekerheid willen hebben dat zij toch over hun spaargeld kunnen beschikken als dit nodig is. In ruil voor deze zekerheid neem je genoegen met een lagere rente dan de hoogste depositorente voor een looptijd van 5 jaar. Daar staat wel tegenover dat als je het geld niet nodig hebt en je het vijf jaar laat staan op de groeirenterekening, je meer rente ontvangt dan je op een vrij opneembare spaarrekening zou hebben gekregen bij dezelfde bank.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over sparen tips
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken