Tijdens en na de financiële crisis van 2008 en 2009 kwamen diverse banken in het nieuws vanwege financiële problemen: ABN AMRO en ING ontvingen staatssteun, SNS Bank werd genationaliseerd en DSB en de IJslandse bank Icesave gingen failliet. Als spaarder vraag je je misschien wel eens af hoe veilig je spaargeld eigenlijk is. Als de bank failliet gaat, ben je dan alles kwijt? Gelukkig blijft de kans klein dat een bank failliet gaat. En gebeurt dit toch, dan bestaat er een garantiestelsel dat voorkomt dat je je spaargeld verliest: het depositogarantiestelsel.
Veilig sparen tegen de hoogste rente? Alle banken die wij tonen op Spaarrente.nl garanderen je spaargeld tot 100.000 euro. Kijk direct bij welke bank je de hoogste spaarrente krijgt!
Spaargeld garantie, hoe werkt dat?
Het depositogarantiestelsel garandeert elke rekeninghouder maximaal 100.000 euro van het spaargeld terug als een bank failliet gaat. Spaar je dus op een gezamenlijke spaarrekening, dan krijg je maximaal 200.000 euro terug omdat er twee rekeninghouders zijn. Daarnaast geldt het garantiestelsel maar eenmalig per persoon, dus het saldo van je spaarrekeningen en betaalrekeningen worden bij elkaar opgeteld om te berekenen hoeveel geld je terug kunt krijgen.
Gaat je bank failliet? Dan kun je contact opnemen met De Nederlandsche Bank (DNB) om je spaargeld te claimen. DNB plaatst een duidelijke uitleg over wat je moet doen op haar website op het moment dat een bank failliet gaat. Zo kun je gemakkelijk je spaargeld terugvragen. Daarna krijg je binnen 4 weken je spaargeld terug.
Garantie banken spaargeld
De garantie op spaargeld geldt voor elke bank met een bankvergunning van DNB. Alle Nederlandse banken vallen onder deze garantie en ook de meeste buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. In de renteoverzichten op Spaarrente.nl staan voornamelijk banken die een Nederlandse bankvergunning hebben. Er zijn enkele uitzonderingen: Argenta, BIGBANK en Lloyds Bank. Deze banken uit respectievelijk België, Estland en Duitsland vallen elk onder het stelsel van het land van herkomst. Omdat in alle EU-landen je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd is. Geldt voor je spaargeld bij Argenta, BIGBANK en Lloyds Bank dus dezelfde garantie als bij de Nederlandse banken.
Tegenwoordig kun je via de spaarplatformen van Savedo en Raisin ook diverse deposito's in andere Europese landen afsluiten. Ook hiervoor geldt dat je spaargeld altijd tot 100.000 euro helemaal veilig is.
Je kunt uit de overzichten op Spaarrente.nl dus altijd veilig de bank met de hoogste spaarrente uitkiezen, want bij al deze banken is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd.
Let op! Houd er wel rekening mee dat de garantie op spaargeld telt per bankvergunning, niet per bank. Als je dus bij twee verschillende banken onder dezelfde bankvergunning spaart, dan heb je toch maar eenmalig recht op de garantie van 100.000 euro. Spaar je meer, dan kun je er voor kiezen om je spaargeld bij verschillende banken onder te brengen. In het artikel 'Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?' vind je een handig overzicht van welke banken een bankvergunning met elkaar delen.
Bank kiezen met spaargeld garantie
Ondanks dat de kans klein is dat een bank werkelijk failliet gaat, spaar je met een beter gevoel als je weet dat je spaargeld veilig is. Controleer daarom de bankvergunning van een bank even voordat je een rekening opent. Een spaarrekening kost niets, dus als je naar een andere bank wilt of je wilt bij meerdere banken sparen, dan levert dit geen extra kosten op.
Tip! Komt je totale saldo bij een bepaalde bank of bankvergunning boven de grens van 100.000 euro uit? Je spaargeld spreiden over meerdere banken kan dan slim zijn. Dit is gratis en je loopt geen risico spaargeld te verliezen.