Spaarrente.nl > Blog > Extra aflossen studieschuld DUO of sparen?

Extra aflossen studieschuld DUO of sparen?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 04 januari 2022  | Nog geen reacties

Veel studenten lenen, naast hun studiefinanciering, geld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Vergeleken met andere leningen betaal je voor de lening bij DUO weinig rente, maar ook deze lening kost je veel geld als je grote bedragen leent. Bovendien los je de studielening vaak pas na vele jaren af, waardoor de rente in de tussentijd flink oploopt. Daarom vraag je je misschien wel eens af of je schuld bij DUO eerder aflossen een goed idee is. In dit artikel lees je de voor- en nadelen hiervan.

Extra aflossen studieschuld – Hoe doe ik dat?

Je begint automatisch twee jaar na je studie met het aflossen van de studieschuld. DUO berekent de maandelijkse aflossing op basis van de openstaande schuld, je inkomen en de maximale aflossingstermijn van 180 maanden (15 jaar). Hieruit komt het bedrag dat je minimaal af moet lossen per maand.

Maar eerder aflossen mag natuurlijk altijd. Dat kan op verschillende manieren: door eerder te beginnen met aflossen, door een extra aflossing te doen of door de studieschuld ineens af te lossen. Je betaalt nooit een boete als je eerder of meer aflost.

Een extra aflossing kun je zelf overmaken naar de rekening van DUO onder vermelding van je Burgerservicenummer. Maar als je het volledige bedrag ineens af wilt lossen, kun je beter even contact opnemen met DUO. DUO helpt je dan met het regelen van de aflossing en berekent eventueel je nieuwe maandbedrag na de extra aflossing. 

Studieschuld aflossen of niet?

Extra aflossen op de studieschuld brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst betaal je uiteindelijk minder rente en misschien ben je wel eerder klaar met aflossen. Ook verlaagt DUO het maandbedrag dat je betaalt als je een extra aflossing hebt gedaan.

Feit! Als de spaarrente hoger is dan de rente die je over je studieschuld betaalt, is sparen extra interessant. Check hier de actuele spaarrentes >>

Maar het extra aflossen op de studielening moet wel bij je situatie passen. Als je bijvoorbeeld een flink bedrag aflost op de studielening, maar daardoor een lening af moet sluiten voor een nieuwe auto, ben je per saldo duurder uit. Voor andere leningen betaal je namelijk veel meer rente dan je bij DUO betaalt.

Studieschuld aflossen of sparen?

Of sparen of extra aflossen voor jou verstandiger is, hangt af van je situatie. Zoals gezegd, ben je duurder uit als je door de extra aflossing ergens anders een lening voor af moet sluiten. Dus als je verwacht een nieuwe auto te kopen, dan kun je beter nog even sparen voor de auto dan hier een lening voor af te sluiten. Ook is het belangrijk dat je altijd een financiële buffer achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast die kapot gaat.

Verder spelen de actuele spaarrente en de leenrente van DUO een belangrijke factor als je berekent of sparen of aflossen voordeliger is. Betaal je meer rente over de lening dan je ontvangt over je spaargeld, dan is extra aflossen op de studieschuld natuurlijk extra interessant. 

Tip! De spaarrente verschilt sterk van bank tot bank. Vergelijk daarom regelmatig de spaarrentes om zien of je wel tegen een goede rente spaart. Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de actuele spaarrentes om te zien bij welke bank je de beste rente krijgt: 

Extra aflossen studieschuld DUO en de belasting

Spaar je meer dan de heffingsvrije grens? Dan betaal je vermogensrendementsheffing. Maar studieschulden boven de 3.200 of 6.400 voor fiscaal partners mag je weer van je belastbaar vermogen aftrekken, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt. Als de belastingbesparing hierdoor groter is dan het verschil tussen de spaarrente en de rente van de studieschuld, kan het dus voordeliger zijn om nog niet extra af te lossen op de studieschuld.

Tip! De peildatum voor de vermogensrendementsheffing ligt op 1 januari. Wil je dus extra aflossen op de studieschuld om je vermogen te verlagen, dan is het verstandig dit voor de peildatum te doen.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over slim sparen
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl

Gerelateerde itemsSparen of uitgeven?

Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken