Spaarrente.nl > Blog > Hoe beïnvloedt Euribor je spaarrente?

Hoe beïnvloedt Euribor je spaarrente?

Door Amanda Bulthuis  | 08 december 2016  | Nog geen reacties

De Euribor is de rente die banken betalen om geld bij elkaar te lenen in euro’s. Banken baseren de rentes op hun financiële producten op het Euribor tarief. Denk aan de rente op hypotheken en spaarrekeningen. Hierdoor beïnvloedt de Euribor rente dus ook jouw spaarrente.

Lage Euribor, maar toch een hoge spaarrente? Ook als de Euribor rentes laag zijn kun je een goed rendement behalen op je spaargeld. Kies voor de hoogste rente en haal het maximale uit je spaargeld. Rentetarieven vergelijken >> 

Invloed Euribor op spaarrente – Hoe werkt het?

Als spaarder leen jij je geld uit aan de bank. Daarom kijkt de bank ook naar de Euribor om te bepalen hoeveel rente ze wil betalen voor jouw spaargeld. Elke dag worden Euribor tarieven vastgesteld voor acht verschillende looptijden. Euribor tarieven zijn er alleen voor looptijden van 1 week t/m 1 jaar.

Voor de rente op een vrij opneembare spaarrekening kijkt de bank naar het 3-maands Euribor tarief. Voor deposito’s met een looptijd tot 1 jaar kijken de banken naar de Euribor tarieven met dezelfde looptijden als de deposito’s.

Spaarrente = Euribor + opslag

Bovenop de Euribor rente rekent de bank meestal nog een opslag om tot de uiteindelijke spaarrente te komen. Deze opslag hangt af van hoeveel geld de bank denkt te kunnen verdienen met het spaargeld. De bank belegt je spaargeld of leent dit uit. Hoe meer ze hiermee kan verdienen, hoe meer spaarrente de bank bereid is te betalen.

Op dit moment is het voor banken lastig om rendement te behalen over het spaargeld van consumenten. Hierdoor hebben banken slechts een lage rente over voor je spaargeld en is de opslag op de Euribor dus niet zo hoog.

Grafiek ontwikkeling Euribor en spaarrente

In de onderstaande grafiek zie je hoe de rente voor spaarrekeningen zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld ten opzichte van de 3-maands Euribor.

Euribor en depositorente tot 1 jaar

Zoals gezegd kijken banken voor de rente op hun deposito’s tot en met 1 jaar ook naar de Euribor. Hieronder zie je hoe de rente op deposito’s met een looptijd van 1 jaar zich heeft ontwikkeld ten opzichte van de 1-jaars Euribor.

Euribor en depositorentes langer dan 1 jaar

Voor de spaarrente op deposito’s met een looptijd langer dan 1 jaar, kijken banken naar de kapitaalmarktrentes. Meer hierover lees je in het artikel ‘Spaarrente en kapitaalmarkt rente’.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over spaarinformatie
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken