Spaarrente.nl > Blog > Eigen vermogen berekenen

Eigen vermogen berekenen

Door Redactie Spaarrente.nl  | 27 december 2022  | (11 reacties)

Je eigen vermogen bereken is nodig als je de aangifte voor de inkomstenbelasting invult of als je toeslagen wilt aanvragen. Bij de inkomstenbelasting betaal je in box 3 belasting over je vermogen als dit boven de heffingsvrije grens van 57.000 euro (2023) uitkomt. Ook bepaalt je eigen vermogen soms je recht op toeslagen. Waaruit bestaat je eigen vermogen precies en hoe bereken je je eigen vermogen?

Compenseer de belasting!
Kies voor de hoogst mogelijke spaarrente en bespaar direct een hoop geld!  Spaarrente vergelijken

Berekening eigen vermogen – Wat telt mee?

De volgende zaken vallen onder je eigen vermogen in box 3:

 • Het saldo op de spaarrekening(en) van jou, je partner en je minderjarige kinderen.
 • Het saldo op je betaalrekening en op de betaalrekeningen van je partner en kinderen.
 • Beleggingen in aandelen, obligaties en dergelijke.
 • De waarde van een tweede woning, bijvoorbeeld een vakantiehuis, en andere onroerende goederen waar je niet in woont.
 • Je vorderingen. Dit zijn leningen die jij zelf hebt verstrekt aan anderen.
 • Rechten op periodieke uitkeringen die niet in box 1 vallen. Denk bijvoorbeeld aan lijfrenteverzekeringen die niet aan door voorwaarden voor box 1 voldoen.
 • Het niet-vrijgestelde deel van kapitaalverzekeringen en bankspaarproducten.
 • Overige bezittingen, zoals je aandeel in het vermogen van een Verenging voor Eigenaren (VvE).

Tip! Alle bovenstaande zaken tellen mee in de berekening van je eigen vermogen. Gelukkig gelden er ook enkele vrijstellingen die je vermogen iets omlaag kunnen halen.

Berekenen eigen vermogen – Vrijstellingen

Ga bij de belastingaangifte altijd even na of je in aanmerking komt voor een van de volgende vrijstellingen (bedrag gelden voor 2023):

 • Schulden in box 3. BIj schulden hoger dan 3.400 of 6.800 euro voor fiscaal partners mag je het deel dat boven deze drempels uitkomt van je eigen vermogen aftrekken.
 • Groen sparen en beleggen verhogen je heffingsvrije grens tot 65.072 euro.
 • Voor een speciale uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering in box 3 geldt er een vrijstelling van 7.913 euro.
 • Contant geld tot 595 euro of 1.192 euro voor fiscaal partners valt niet onder je belastbaar vermogen.
 • Je tegoed op een bankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering valt buiten de belasting in box 3 als je reserveringsruimte hebt. 

Tip! Meer informatie over de vrijstellingen lees je in het artikel ‘Vrijstelling vermogensrendementsheffing’. 

Bereken eigen vermogen zelf – Voorbeeld

Nadat je bovenstaande vermogensvormen bij elkaar hebt opgeteld en de vrijstellingen hiervan hebt afgetrokken, blijft je belastbaar eigen vermogen over. Over het vermogen boven de heffingsvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing

Aan de hand van onderstaand voorbeeld kun je zelf je eigen belastbaar vermogen berekenen.

Berekening Bedragen
Spaargeld € 70.000
Schulden € 7.000 (hiervan mag je 7.000 - /- 3.400 aftrekken)
Eigen vermogen € 66.400
Heffingsvrij vermogen -/- € 57.000 (2023)

Grondslag sparen en beleggen (belastbaar eigen vermogen)

  € 9.400


Let op:
 Om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen, gaat de Belastingdienst uit van een veronderstelt rendement over je vermogen. Zorg er dus altijd voor dat je spaart op de spaarrekening met beste rente en voorwaarden. Zo betaal je relatief het minst aan belasting. Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig alle spaarrekening. Rente spaarrekening vergelijken >> 

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over eigen vermogen
Reacties
Sarah 26 mei 2014het bedrag bij het voorbeeld eigen vermogen berekenen van 647 euro in de laatste kolom belasting in box 3 staat verkeerd. Dat moet zijn 674 euro
Redactie Spaarrente 27 mei 2014@Sarah, bedankt voor je oplettende reactie. We hebben de fout in het artikel inmiddels hersteld.
Els Brouwer 03 januari 2015Dit jaar mag ook ik belasting betalen over mijn vermogen. Hiervoor moet ik het gespaarde bedrag opgeven op 01-01-2014. Nu schrijven banken rente bij of op 31 dec 2013 of op 1 jan. 2014. Moet ik in beide gevallen de bijgeschreven rente ook opgeven in box 3?
Redactie Spaarrente 09 januari 2015@Els Brouwer, in beide gevallen geef je het totale vermogen dus inclusief bijgeschreven rente bij de inkomstenbelasting in box 3.
De Belastingdienst gaat uit van je vermogen op 1 januari 2014. Alles wat er voor die tijd of in de loop van die dag bijkomt, valt daar nog onder.
Natalie 13 februari 2015Een aantal vragen met betrekking tot zorgtoeslag. Telt woning waarin je woont 1e en enige woning niet mee bij berekenen van vermogen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag? Mag hypotheekschuld afgetrokken worden van vermogen? Is de peildatum altijd 1 januari of mag wanneer de situatie gaandeweg het jaar wijzigt alsnog een zorgtoeslag aangevraagd worden voor resterende periode?
Redactie Spaarrente 16 februari 2015@Nathalie, bedankt voor je vragen. De peildatum van 1 januari geldt altijd.
Je eerste woning telt niet mee, vakantiehuizen e.d. wel.
Je mag de hypotheekschuld niet aftrekken van het vermogen.
piet 27 januari 2016vraagje, moet er bij intering/vemindering van eigen vermogen ook dit jaar nog vermogens belasting betaald worden?. bv. van 150.000 EV. wordt 50.000 aan je eigen huis uitgegeven aan verbeteringen.
EV.dus dit jaar maar 100.000
Redactie Spaarrente.nl 05 februari 2016Ook bij een vermogen van 100.000 euro betaal je dit jaar nog vermogensbelasting. Je betaalt belasting over de hoogte van het vermogen op 1 januari van het jaar waarover de aangifte geldt.
marjolein 28 augustus 2017een vraag mbt zorgtoeslag: bij de proefberekening wordt als laatste de vraag gesteld ''heeft een vermogen groter dan....''

nu vertelt de ene persoon dat ik dan moet rekenen met mijn spaargelden onder aftrek van het heffingsvrij vermogen dus met het belastbaar vermogen-bedrag een ander persoon vertelt mij dat ik met het spaarsaldo wat op de bank staat dus zonder correctie van de vrijstelling.. moet rekenen voor een eventuele toeslagaanvraag.
dit maakt best wel verschil indien je rondom dat in de proefberekening genoemde ''vermogensbedrag'' zit.
kunt u aangeven welke variant van toepassing is??
alvast bedankt
Redactie Spaarrente.nl 28 augustus 2017@Marjolein, als het om deze vraag gaat: Is uw vermogen op 1 januari 2017 groter dan € 107.752?, is het antwoord als volgt:

Tel je volledige vermogen mee. Je mag niet je heffingsvrije vermogen hier vanaf trekken.
Andre Pronk 27 december 2019Telt het afgeloste deel van je spaarhypotheek wat je opgebouwd hebt ook mee als spaargeld voor je vermogen, je kunt er namelijk niet zelf over beschikken ?
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken