Spaarrente.nl > Blog > Eerste spaarrekening naar 0% - Zullen meer banken volgen?

Eerste spaarrekening naar 0% - Zullen meer banken volgen?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 22 maart 2017  | (3 reacties)

Triodos Bank doorbreekt een psychologische grens door de rente op haar spaarrekeningen te verlagen naar 0 procent. Per 3 april krijgen spaarders bij deze duurzame bank dus geen rente meer over hun spaargeld. Vergelijkingssite Spaarrente.nl verwacht echter niet dat andere banken nu ook massaal de spaarrentes naar de 0 procent verlagen. “Natuurlijk zullen vooral de grootbanken met veel belangstelling volgen hoe de klanten van Triodos reageren, maar voor hen en de rest van de markt is de 0 procent nog ver weg”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

Geen verwonderlijke stap van Triodos

Dat Triodos Bank als eerste de stap naar 0 procent maakt, is niet verwonderlijk. De bank heeft al jaren de laagste spaarrente in de markt en bood sinds oktober 2016 nog maar 0,1 procent spaarrente op haar internetspaarrekening. “Daarnaast is de stap voor deze bank minder risicovol. De klanten van Triodos hebben voor deze bank gekozen uit idealisme. Deze bank belegt het spaargeld namelijk uitsluitend in duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijven en projecten. Hierdoor zullen deze klanten ook minder geneigd zijn over te stappen naar een andere bank nu ze geen rente meer krijgen”, stelt Bulthuis.

Opvolging grootbanken waarschijnlijk pas over enkele maanden

Spaarrente.nl verwacht niet dat de andere banken nu ook direct hun spaarrentes verlagen naar 0 procent. De banken die hier het dichtstbij zitten, zijn de grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING. Deze bieden nu een rente van 0,2 procent. Deze drie banken hebben de afgelopen maanden steeds voorzichtig de rentes verder verlaagd in stappen van 0,05 tot 0,1 procent. Deze lijn zullen ze blijven volgen, verwacht Spaarrente.nl. “De grootbanken zullen dit jaar ook wel op 0 procent uitkomen, maar dat zal waarschijnlijk nog een paar maanden duren. Deze banken blijven voorzichtig om zo niet het risico te lopen dat ze klanten kwijt raken aan de andere banken op het moment dat ze naar de 0 procent gaan.”

Hoogste spaarrentes blijven boven 0 procent

Aan de bovenkant van de markt is de 0 rente nog ver weg. De hoogste spaarrente op een spaarrekening ontvang je op dit moment bij a.s.r. bank. De spaarrente is hier 0,6 procent. Daarna volgt nog een hele rij banken met rentes van 0,5 tot 0,55 procent. “Deze banken hebben het meeste te verliezen als zij naar 0 procent zouden gaan. De grootbanken hebben namelijk nog veel andere bronnen van inkomsten om op te teren, mochten hun spaarklanten het geld van de rekeningen halen. Maar de kleinere banken zullen zo’n run niet overleven. Daarom zullen zij ondanks de lage marktrentes, toch altijd rente over hebben voor het spaargeld van de consumenten.”

Negatieve rentes voor consumenten nog steeds ver weg

Negatieve rentes verwacht Spaarrente.nl in elk geval nog niet. Banken zijn hier heel voorzichtig mee, omdat Japans voorbeeld laat zien dat mensen hun geld van de bank gaan halen als ze moeten betalen om te sparen. Op de zakelijke spaarmarkt is het wel waarschijnlijk dat de rentes negatief gaan worden. De rentes op zakelijke spaarrekeningen van ABN AMRO en Triodos staan al enkele maanden op 0 procent.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over verwachting spaarrente
Reacties
Le Poole 22 maart 2017L.S.

De rentes op spaarrekeningen dalen nog steeds, wat ik niet begrijp dat de rentes bij de meeste banken op 1-jaars deposito`s niet dalen, die vallen toch ook onder de korte rente.
Uw reactie tegemoetziende.
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
D.J. Le Poole
Richard 22 maart 2017Met deze spaarrente straks negatief!? en nog wel inkomstenbelasting op 1,2% is het vrijwel onmogelijk om een normaal rendement te maken als je geld spaart. Ik kies ervoor om fysiek zilver te kopen, oude guldens en rijksdaalders kun je kopen voor de zilverprijs en zilver is echt geld geweest kan niet worden bijgedrukt! Ik koop zelf nederlands muntgeld en kan het iedereen aanbevelen, een spaarrekening is tegenwoordig helemaal niet meer interessant. Bovendien heb je niet in eigen hand wat er met je geld gebeurt en je kunt er niet direct bij. Als ik wil kan ik elke dag even kijken naar mijn glimmende knaken -
Redactie Spaarrente.nl 22 maart 2017@Le Poole, je hebt gelijk dat er bij de 1-jaars deposito rentes nauwelijks beweging is.
Voor de grootbanken is dit verklaarbaar, doordat deze tarieven al erg laag staan. En Triodos biedt de kortste looptijden zelfs al een tijd niet meer aan.

Bij de kleinere banken zijn de 1-jaardepositorentes in verhouding redelijk hoog. Dit omdat een deposito als dit de bank ook zekerheid geeft dat het geld een jaar lang bij ze blijft. Dit is voor een kleine bank, die afhankelijker is van spaargeld dan de grootbanken, nog best iets waard.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken