Eenmalige schenking van ouders voor aankoop huis
Door Redactie Spaarrente.nl
|
24 december 2022
| (
14 reacties)
Willen je ouders of anderen je financieel helpen met je woning? Bijvoorbeeld door een deel van de aankoopprijs te betalen, te helpen met de aflossing of een verbouwing te financieren? Dan ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Zolang het bedrag onder de vrijstelling blijft, is de schenking wel belastingvrij.
Schenking aankoop woning
Tot 2022 mogen ouders je een significant bedrag schenken voor de aankoop van een woning. Je mag van je ouders in 2022 eenmalig maximaal 106.671 ontvangen voor dit doel als jij of je partner tussen de 18 en 40 jaar oud is.
De vrijstelling is niet alleen voordelig voor jou, als ontvanger, je ouders kunnen hier ook voordeel uit halen. Het schenken van geld betekent namelijk dat hun vermogen daalt, waardoor ze minder vermogensrendementsheffing betalen. Daarnaast biedt deze vrijstelling voordelen voor vermogende ouderen. Met een lager eigen vermogen betalen zij namelijk minder eigen bijdrage aan het verblijf in een verzorgingshuis en hebben zij wellicht recht op hogere toeslagen.
Let op! Vanaf 2023 mogen ouder hun kinderen tussen 18 en 40 jaar nog maximaal 28.947 euro schenken voor de eigen woning. In 2024 wordt de schenkvrijstelling voor de woning helemaal afgeschaft.
Geen schenking voor aankoop woning?
De verhoogde vrijstelling is helaas niet voor iedereen weggelegd, omdat niet alle ouders zo’n hoog bedrag kunnen schenken. Toch moeten starters steeds meer eigen geld inleggen als zij een eigen woning kopen. In 2023 mag je nog maar 100 procent van de koopsom in de hypotheek financieren. Je mag dan dus alleen de koopsom financieren in de hypotheek.
Tip! Het best kun je dus zelf al op tijd beginnen met sparen voor je eigen woning. In het artikel ‘Hoeveel sparen voor een huis’ vind je tips over hoe en hoeveel je moet sparen als je een woning wilt kopen.
Reactiesde Groot 07 november 2013De jaartallen in het artikel betreffende de verruimde schenking mogelijkheid kloppen niet.
Redactie Spaarrente.nl 07 november 2013Hallo de Groot, bedankt voor de alertheid. Inderdaad hadden deze data aangepast moeten worden nadat de precieze regels bekend werden na Prinsjesdag. Bij deze staan de juiste data in het artikel!
Gijs 19 maart 2014Wij krijger 100.000 euro maar willen daar mee ook de keuken laten verbouwen mag dat de rest gaat na onze hypotheek.
Redactie Spaarrente.nl 19 maart 2014Hallo Gijs, wat een mooie schenking! Deze schenking mag je inderdaad gebruiken voor het verbeteren van je woning. Je moet wel bewijzen bewaren van het feit dat je dit geld in de verbouwing of het onderhoud van de woning hebt gestoken en natuurlijk moet je aangifte doen van de schenking. Maar dat geldt ook voor het deel dat je gebruikt voor de hypotheek. Succes met de verbouwing!
Natascha 26 maart 2014Hallo Eefje,
Als je een schenking krijgt en deze gebruikt voor een aanbouw zijn dan ook de nieuwe vloer, gordijnen, verf etc te scharen onder het onderhoud/cq verbouwing van je woning en dus te betalen van het schenkingsbedrag?
BvD
Eefje van Haaften 31 maart 2014Hallo Natascha,
Deze vraag kun je het best even neerleggen bij de Belastingdienst. Soms gelden er wel uitsluitingen, maar de Belastingdienst weet precies wat wel en niet onder de vrijstelling valt. Zo weet je zeker dat je alles goed regelt.
Laurens 17 april 2014Wat voor bewijs is er nodig dat je het geld door de schenker geschonken is, en dat de ontvanger het geld in zijn huis gestoken heeft?
Zijn bankafschriften voldoende?
helen 18 april 2014begrijp ik goed dat de schenking van E100,000 gedaan mag worden aan 40plussers? Moet het aangekochte huis je primary residence zijn? Ik woon in het buitenland. Maar het zou voor mij een pied a terre zijn.
Redactie Spaarrente.nl 22 april 2014@Laurens, dit kun je het best even navragen bij de Belastingdienst. De medewerkers kunnen je precies vertellen welke bewijzen nodig zijn.
@Helen, de schenking mag inderdaad ook gedaan worden aan ontvangers ouder dan 40 jaar. Het moet wel om je hoofdwoning gaan. De vrijstelling geldt dus niet voor een tweede woning.
Laurens 23 april 2014Ik heb contact opgenomen met de belastingdienst.
Deze vertelde me dat als bewijsmateriaal geldt: Bankafschriften, facturen aannemer, aflossingsbrief van de bank, eigenlijk alles waarmee je kunt laten zien dat je het geld voor je eigen woning gebruikt hebt.
Alleen de ontvanger hoeft aangifte te doen van de schenking.
Je hoeft het bewijsmateriaal niet met de aangifte mee te sturen. Er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, dus je moet het in dat geval kunnen laten zien.
Redactie Spaarrente.nl 24 april 2014Hallo Laurens, fijn dat je nu duidelijkheid hebt! Wij wensen je veel plezier met de schenking.
Leonie 29 april 2014Na de schenking van 100.000 euro gebruikt te hebben voor aanschaf eerste woning. Hoe lang moet je dan in woning blijven wonen. dit ivm eventuele verhuizing in 2015 naar buitenland
gina 02 juni 2014ik heb begrepen dat je wel moet uitkijken wat je verbouwd. begreep van derden dat laminaat niet mag, maar plavuizen wel. geen idee of dit klopt!
Simon Zijlstra 10 december 2014Jammer dat Direktbank onderdeel van ABN AMRO wel een boeterente rekent over de extra aflossing !